avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită termenul executarii silite
Discuție deschisă în Executare silită

termenul executarii silite

Daca in intervalul legal de 6 luni prevazut de codul de procedura civila ( nu mai stiu articolul ) nu s-a luat nici o masura pentru executarea silita si nu s-a trimis nici o somatie de executare de la un executor judecatoresc mai este in termen posibilitatea executarea silite a unei hotarari judecatoresti obtinute in anul 2005 ? ( stiu ca termenul este de 3 ani dar sa fie respectata procedura de executare silita altfel...)
Cel mai recent răspuns: wiki38 , utilizator 13:58, 17 Februarie 2011
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Gabri, ti-a multumit acea persoana. I-ai dat speranta.La speranta data acea persoana s-a bucurat.;)
avocat Claudiu Lascoschi

Asa...doar ca acea persoana nu este Krissia, cum gresit ai retinut in postul de mai sus, ci dorinv !!;)

Eu zic sa lasama topicul in pace! "Patinam"...si nu are sens!:)
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Gabri, ti-a multumit acea persoana. I-ai dat speranta.La speranta data acea persoana s-a bucurat.;)

In mod normal daca exista probleme din partea executorului judecatoresc, creditorul are dreptul sa staruie ( a scris cineva mai sus acest lucru si sunt de acord cu acea pers).

Termenul de 3 ani trebuie respectat.(am inteles ca statul nu este implicat in aceasta executare silita)Aceasta este opinia judecatorilor bazata pe lege.:)

avocat Claudiu Lascoschi





Gabriela...multumiri pentru ajutor.

Domnule avocat Lascosschi, era vorba daca aceste cereri de staruinta facute de creditor din 6 in 6 luni il obliga pe executor sa isi faca treaba, adica sa execute titlul, fara a implica "acte de executare" din partea creditorului. Ca asa am citit pe aici...ca de fapt creditorul e ala care trebuie sa faca "acte de executare". Mi-am pus o intrebare logica: Ce acte de executare trebuie sa faca acel creditor ca sa nu se perime executarea, in afara cererilor de staruinta? Nu executorul trebuie sa faca acele acte de executare, in baza contractului semnat cu el? Mai depinde de creditor daca el isi face treaba sau nu? Nu cred....Creditorul staruie la executare...dar daca executorul nu face nimic...Care e solutia? Plangerea pe Legea 188. Daca aveti dumneavoastra alta solutie va rog....astept.

In opinia dvs, cererea de staruinta sau actul de executare intrerupe prescriptia? Eu zic ca numai un act de executare. Ce ne facem cu o executare inceputa, somatie emisa, poprire pe conturi, dar nu s-a recuperat nimic? Stiu ca debitorul are si alte bunuri ce pot fi valorificate dar nu s-a intreprins nimic. Nu trebuie sa depuna diligente pentru a le identifica si valorifica?
dorinv a scris:

Nu trebuie sa depuna diligente pentru a le identifica si valorifica?

Ba da, cu siguranta ca executorul este obligat sa depuna toate diligentele penrtu a executa titlul respectiv !

Art. 3731. - (1) Cererea de executare silită se depune la executorul judecătoresc, dacă legea nu prevede altfel.
(2) Executorul judecătoresc este dator să stăruie, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu şi pentru respectarea dispoziţiilor legii, a drepturilor părţilor şi ale altor persoane interesate.
(3) În interesul executării, executorul judecătoresc poate cere debitorului să dea o declaraţie scrisă cu privire la veniturile şi bunurile sale şi locul unde se află acestea.


Revina la executor cu o cerere de staruinta prin care ii arati ca insisti in continuarea executarii silite inceputa in acel dosar, aratandu-i totodata executorului ca, potrivit legii el este obligat sa identifice ce alte bunuri mai are debitorul...mobiliare, imobiliare,..) si ca, in termen de 5 zile este obligat sa-ti raspunda la cerere.
Daca nu, stii..plangere..art.53 din L.188/00, sa-l oblige instanta de executare si sa-i arate exact cum e ste cu executarea..ca-i greu tare cu cpc penrtu unii executori;)...s.a....UNEJ, Corpul de control al MJ, etc.

Eu cred ca un creditor diligent, care sa-l "sece" pe executor (fiecare o face in felul sau: eu ma pisicesc pe langa ei...daca am chef...sau, ii "ard"..de cele mai multe ori!..asa...sa puna mana pe carte!;)), nu are cum sa nu execute titlul in oricare din formele prev.de executarea silita !
V-am contrazis eu stimate coleg?
Daca s-a perimat cererea de executare silita si s-a implinit termenul de executare silita nu mai are sanse creditorul.
Cat priveste staruinta creditorului acesta poate formula cereri in vederea continuarii executarii silite (ma refer la vechea executare silita inceputa si perimata ).

In opinia mea, cererea de continuare a unei executari silite, ca in speta, nu determina perimarea.
In concret chiar am avut o executare silita care a durat cca 4 ani in total.Eu nu am avut probleme in acest sens.Si astazi cred ca nici altii nu vor avea.

In mod normal asa, este executorul este obligat si el sa se ocupe de executarea silita.
Si in ipoteza in care debitorul este insolvabil se poate proceda la incheierea unui proces-verbal de catre executor.Act intrerupator de prescriptie.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


In opinia mea, cererea de continuare a unei executari silite, ca in speta, nu determina perimarea.
In concret chiar am avut o executare silita care a durat cca 4 ani in total.Eu nu am avut probleme in acest sens.Si astazi cred ca nici altii nu vor avea.


Deci....chiar daca se intinde pe..4 ani ca in cazul dumneavoastra, daca se depun cereri de staruinta in termenul legal, din 6 in 6 luni, executarea silita nu se perima! Am inteles bine ce ati vrut sa spuneti domnule avocat?

Aaa, inca ceva. Nu va lasati indus in eroare, nu sunt coleg cu dvs. Nu sunt jurist. Numai ca viata, locul de munca, ma determina sa fac si asa ceva!!#-o

Alte discuții în legătură

Executare dorinv dorinv speta: o executare silita. Cerea de executare facuta in 2003, executorul obtine incuviintarea executarii. Face poprire pe conturile debitorului. Intervin niste ... (vezi toată discuția)
Creante fiscale-amenzi crisenz crisenz Buna dimineata! As dori sa stiu daca se mai poate pune in aplicare, astazi, un titlu executoriu intocmit de directia impozite si taxe a primariei in anul ... (vezi toată discuția)
Executare silita contract telefonie radoimarian radoimarian Buna ziua, Ieri am primit o somatie de la un cabinet executor judecatoresc cu suma 6000 ron referitor la un contract telefonie mobila incheiat in anul 2003 ... (vezi toată discuția)