avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incadrare gresita
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incadrare gresita

Partea vatamata in timpul cercetarii penale a inaintat la instanta o plangere impotriva parchetului in temeiul art.13 al CEDO, pt.incalcarea dreptului conferit de art.6 al CEDO. S-a cerut constatarea incalcarii dreptului conf. de art.6 par.1 al CEDO si existenta unei vatamari din partea parchetului, mentionandu-se ca valoarea totala a prejudiciului poate fii stabilita in functie de implinirea sau nu a termenelor de prescriptie. Curios, pe site-ul instantei, apare incadrat la plangere in temeiul art.278 ind.1 C.p.p. De ce? Este bine indreptata plangerea numai impotriva parchetului , sau trebuie trecut statul roman, ministerul finantelor etc.? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alexandra.a1404 , utilizator 18:32, 4 Decembrie 2010
Incadrarea pe care au facut-o ei nu va impiedica sa sustineti ceea ce doriti.
Doar de aceea ati formulat plangerea.
Consultati un avocat care sa va si asiste.
Este evident faptul ca plangerea astfel cum a fost formulata nu prea are sanse de succes.
Da, situatia este foarte complicata sub aspectul admisibilitatii ei.
Din formularea indicata de user ideea unei judecati pe aceste texte de lege pare destul de buna dar...exista textul din C. pr. pen...si mai ales un recurs in interesul legi...
Din punctul meu de vedere inadmisibilitatea poate fi inlaturata doar in conditii extraordinare si cu argumente foarte puternice.

avocat Claudiu Lascoschi
Din pacate, in actuala reglementare, faza de urmarire penala nu este supusa, de regula, controlului instantei de judecata! In aceasta faza, instanta poate interveni doar punctual, atunci cand legea prevede in mod expres. (in materia masurilor preventive, liberarii provizorii, sau in cazul solutiilor de netrimitere in judecata). In restul situatiilor, exercitarea controlului se face doar pe cale ierarhica (la procuror), conform art 275-278 C.p.p. Cu alte cuvinte sunteti prizonierii parchetului:)
Desi accesul liber la justitie este totusi garantat, in lipsa unei dispozitii de procedura, mai mult ca sigur instanta va va respinge cererea!
Exista un R.I.L. (Decizia 57/2007) care duce lucrurile in directia aratata: "Plangerea indreptata impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror, ori in baza dispozitiilor date de acesta, altele decat rezolutiile sau ordonantele procurorului de netrimitere in judecata, reglementate de art 278 indice 1 al. 1 C.p.p. este inadmisibila".

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Accesul la justitie se considera asigurat sau garantat desi...justitia nu e procuratura...
Dar, raman la parerea ca solutii extreme pot exista intotdeauna daca le argumentezi si dovedesti.
Dar...pe tergiversare doar la CEDO se castiga...

Alte discuții în legătură

Nup magistrat marianaragalie marianaragalie Dupa un an ,intr-un dosar penal,mi-a venit raspunsul Parchetului de langa Curtea de apel de NUP impotriva unui magistrat( justificat derizoriu ,spui una ,ti se ... (vezi toată discuția)
Un sup la dosar poate afecta in vreun fel obtinerea cetateniei romane ? dilema dilema Buna ziua, Doresc sa adresez urmatoarea intrebarea domnilor si doamnelor avocat de aici : Un SUP la dosar poate afecta in vreun fel obtinerea cetateniei ... (vezi toată discuția)
Ce cale să aleg: plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată sau urgentarea soluționării plângerii? Annddrei Annddrei Am făcut plângere în calitate de persoană vătămată împotriva măsurilor și actelor de neurmărire penală ( art. 336 și urmarea C.p.p. ) ale ... (vezi toată discuția)