vreau sa inchiriez o garsoniera insa proprietarul nu doreste sa incheie contractul la Administratia Financiara ci doar la un notar public. La ce riscuri ma expun in calitate de chirias? Mi se cere avans pentru un an de zile, perioada pe care se va incheia si contractul de inchiriere.
Este obligatoriu inregistrarea la A.F.P a unui contract de inchiriere.La AFP trebuie sa mearga proprietarul apartamentului el trebuie sa faca declaratia, prezentand copii dupa actul de proprietate si buletin.
Obligatia de inregistrare a contractului de inchiriere la Finante revine proprietarului, nu chiriasului (care de fapt nici nu poate sa-l inregistreze), pt. ca proprietarul are obligatia de achita impozit pe sumele incasate.
Daca nu vrea sa se achite de obligatie, e problema lui, in cazul in care e prins va plati si amenda si penalitati (in fond, e evaziune).
Pt. chirias e absolut ok contractul la notar.
Nu e o conditie de valabilitate? Adica, spune legea 114 faptul ca acest contract de inchiriere se va incheia in scris si se va inregistra la AF. :D
Eu cred ca articolul arata conditii de valabilitate.
Mai mult, la ORC nu se admit astfel de contracte neinregistrate fiscal... de ce?
Nu cred ca e o conditie de valabilitate, ci doar un mod de a obliga proprietarul sa-si declare veniturile. Daca ar fi conditie de valabilitate, ar fi prevazuta si sanctiunea ce se aplica contractului neinregistrat (nul, anulabil, etc.)
Nu toate sanctiunile sunt prevazute expres in legi...
Eu cred ca e o astfel de conditie, ca si forma scrisa, mai ales ca se precizeaza in acelasi articol parca. Si nu pare a fi diferenta intre cele 2 cerinte.
Asa ca, astfel cum se cere forma scrisa, asa se cere si inregistrarea.
daca forma scrisa e numai pentru opozitioe fata de terti, atunci asa e si inregistrarea. daca insa e pentru validitate... :(