avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Imi plac animalele si dau admitere la INM :)
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Imi plac animalele si dau admitere la INM :)

Ii astept pe toti cei interesati ;)
ma intorc la mica reforma...acum cat timp doarme TIMI=D>
prin sentintanr528/15.02.1994 a fost admisa actiunea reclamantilor NE si TG impotriva paratului TT si s-a dispus anularea certificatului de mostenitoreliberat dupa defuncta NV decedata in 09.05.1992 stabilindu-se ca atat reclamantii cat si paratii au calitatea de mostenitori
Instanta a retinut ca in ulima parte a vietii lui NV, reclamantul NE a intretinut-o, intrand in posesia casei si a terenului, ca TG a cerut anexa 1 la primarie inluna iunie 1992 iar paratul a acceptat succesiunea in mai 1992. Instanta a retinut ca NE, care a inmormantat-o pe defuncta, a luat fanul de pe un teren, cu permisiunea paratului, ca o compensarea pt cheltuiala facuta cu inmormantarea
Comentati sentinta instantei.
1.acceptarea succesiunii in term. de 6 luni:NE a acceptat succesiunea in termen, fiind in posesia imobilului la data deschid.succes., inmormantarea in schimb a facut-o contra cost - fanul; TG se pare ca a facut acte de acceptare prin solicitarea anexei 1 in ved. deschid.succes.; paratul a acceptat succes. prin cer.facuta in ved.elib.certif.de mostenitor.
2.certif.de mostenitor trebuia anulat pt.ca n-au fost citati la dezb.succesiunii toti mostenitorii, in urma dezbaterii s-ar fi stabilit cine a acceptat/cine nu/cine renunta;
3.motivarea in schimb este lapidara...si nu arata, in primul rand cauza de anulare (mai bine zis, nulitate) a CM
eu am cascat ochi mari cand am citi rezolvarea...
- o data faptul ca a ingrijit-o in timpul vietii nu este egal cu acceptarea succesiunii, fiind relevante numai actele de acceptare facute dupa decesul lui de cujus
- actele de administrare provizorie si cele de conservare nu reprezinta acceptarea succesiunii decat daca cel ce le savarseste are calitatea de erede - cel carea luat fanul a facut-o dupa ce paratul a acceptat mostenirea si cu acordul acestuia
- nu a fost contestata calitatea de succesor
- instanta trebuia sa respinga cererea

ce reprezinta anexa 1? habar nu am :">
nu am zis ca daca a ingrijit-o pe defuncta a acceptat succesiune ci faptul ca avea imobilul in posesie la data decesului si deci a acceptat succesiunea folosind imobilul bun succesoral
inmormantarea nu mi se pare act de administrare provizorie :D ci este tot acceptarea succesiunii prin plata sarcinilor mostenirii... ca a luat si fan, deja aici trecusera la imparteala datoriilor si sarcinilor mostenirii, adica acceptasera...
daca nu si-au contestat unii altora calitatea de succesor, cu atat mai mult trebuia anulat CM
anexa 1 este cea cu bunurile ce intra in compunerea succesiunii/ sau cu mostenitorii ramasi de pe urma defunctului (una dintre ele e anexa 24)
- acceptarea voluntara a succesiuniipoate fi expresa sau tacita
- probleme is la acceptarea tacita, care acte reprezinta acceptarea tacita si care nu?
boroi in cursul selectiv zice asa
-art 689 cod - esenta acceptarii tacite manifestarea neindoielnica a intentiei de a accepta - actul sa poata fi facut doar in calitate de mostenitor
- art 690 - actele de conservare si cele asimilate lor nu sunt acte de acceptare tacita pt ca au caracter urgent, nu ataca fondul mostenirii si folosesc tuturor
ex de acte de conservare: punere sigilii, intrerupere prescriptie, cheltuieli inmormantare
- actele de administrare care nu au caracter urgent sunt acte de acceptare
-actele de dispozitie sunt acte de acceptare
Mostenitorul care detine un imobil al defunctului pe care-l detinuse si inainte de deschiderea succesiunii fara nici un titlu sau mosternitorul care contribue la cheltuielile de inmormantare (le suporta) nu poate fi considerat ca a acceptat succesiunea
Concluzie: determinarea acceptarii tacite = operatie dificila, trebuie sa se examineze atent actele savarsite si sa se stabileasca exact intentia succesibilului

misto nu?

Alte discuții în legătură

Forum-uri noi in forum-ul avocatnet.ro Admin Admin Asteptam propuneri pentru Forum-uri noi pentru categoria "Dreptul in discutie". Ideea e ca ar trebui sa avem o lista coerenta de propuneri si sa cadem cu totii ... (vezi toată discuția)
Epigrama interactiva ContSters109653 ContSters109653 Remaniere Bine-ar fi sa ne mutam, Sa schimbam topicu'-ndata. Ca daca recidivam... Gasim usa incuiata ! Poate nu sunt inspirata Dar patita (deseori ... (vezi toată discuția)
Speta caini agresivi ContSters61392 ContSters61392 Un batran de 70 de ani era platit de trei luni sa dea de mancare la 4 caini rasa ciobanesc ce asigurau paza unei locuinte ce apartine unui cetatean ce nu ... (vezi toată discuția)