prin sentintanr528/15.02.1994 a fost admisa actiunea reclamantilor NE si TG impotriva paratului TT si s-a dispus anularea certificatului de mostenitoreliberat dupa defuncta NV decedata in 09.05.1992 stabilindu-se ca atat reclamantii cat si paratii au calitatea de mostenitori
Instanta a retinut ca in ulima parte a vietii lui NV, reclamantul NE a intretinut-o, intrand in posesia casei si a terenului, ca TG a cerut anexa 1 la primarie inluna iunie 1992 iar paratul a acceptat succesiunea in mai 1992. Instanta a retinut ca NE, care a inmormantat-o pe defuncta, a luat fanul de pe un teren, cu permisiunea paratului, ca o compensarea pt cheltuiala facuta cu inmormantarea
Comentati sentinta instantei.
1.acceptarea succesiunii in term. de 6 luni:NE a acceptat succesiunea in termen, fiind in posesia imobilului la data deschid.succes., inmormantarea in schimb a facut-o contra cost - fanul; TG se pare ca a facut acte de acceptare prin solicitarea anexei 1 in ved. deschid.succes.; paratul a acceptat succes. prin cer.facuta in ved.elib.certif.de mostenitor.
2.certif.de mostenitor trebuia anulat pt.ca n-au fost citati la dezb.succesiunii toti mostenitorii, in urma dezbaterii s-ar fi stabilit cine a acceptat/cine nu/cine renunta;
3.motivarea in schimb este lapidara...si nu arata, in primul rand cauza de anulare (mai bine zis, nulitate) a CM
eu am cascat ochi mari cand am citi rezolvarea...
- o data faptul ca a ingrijit-o in timpul vietii nu este egal cu acceptarea succesiunii, fiind relevante numai actele de acceptare facute dupa decesul lui de cujus
- actele de administrare provizorie si cele de conservare nu reprezinta acceptarea succesiunii decat daca cel ce le savarseste are calitatea de erede - cel carea luat fanul a facut-o dupa ce paratul a acceptat mostenirea si cu acordul acestuia
- nu a fost contestata calitatea de succesor
- instanta trebuia sa respinga cererea
nu am zis ca daca a ingrijit-o pe defuncta a acceptat succesiune ci faptul ca avea imobilul in posesie la data decesului si deci a acceptat succesiunea folosind imobilul bun succesoral
inmormantarea nu mi se pare act de administrare provizorie :D ci este tot acceptarea succesiunii prin plata sarcinilor mostenirii... ca a luat si fan, deja aici trecusera la imparteala datoriilor si sarcinilor mostenirii, adica acceptasera...
daca nu si-au contestat unii altora calitatea de succesor, cu atat mai mult trebuia anulat CM
anexa 1 este cea cu bunurile ce intra in compunerea succesiunii/ sau cu mostenitorii ramasi de pe urma defunctului (una dintre ele e anexa 24)
- acceptarea voluntara a succesiuniipoate fi expresa sau tacita
- probleme is la acceptarea tacita, care acte reprezinta acceptarea tacita si care nu?
boroi in cursul selectiv zice asa
-art 689 cod - esenta acceptarii tacite manifestarea neindoielnica a intentiei de a accepta - actul sa poata fi facut doar in calitate de mostenitor
- art 690 - actele de conservare si cele asimilate lor nu sunt acte de acceptare tacita pt ca au caracter urgent, nu ataca fondul mostenirii si folosesc tuturor
ex de acte de conservare: punere sigilii, intrerupere prescriptie, cheltuieli inmormantare
- actele de administrare care nu au caracter urgent sunt acte de acceptare
-actele de dispozitie sunt acte de acceptare
Mostenitorul care detine un imobil al defunctului pe care-l detinuse si inainte de deschiderea succesiunii fara nici un titlu sau mosternitorul care contribue la cheltuielile de inmormantare (le suporta) nu poate fi considerat ca a acceptat succesiunea
Concluzie: determinarea acceptarii tacite = operatie dificila, trebuie sa se examineze atent actele savarsite si sa se stabileasca exact intentia succesibilului