avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1064 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La moartea soþului, uzufructul viager se poate reduce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La moartea soþului, uzufructul viager se poate reduce la jumãtate?

Soţul supravieţuitor doreşte ca uzufructul viager pe locuinţă să fie redus la jumătate (cota de 1/2 din locuinţă) pentru ca şi nudul proprietar să aibă drept de folosinţă/abitaţie asupra locuinţei, pentru a putea fi ajutat la menajul zilnic şi a nu trăi singur într-un spaţiu mult prea mare pentru el.
Poate acesta să ceară notarului acest lucru ori există altă formă de a-l lăsa, legal vorbind, pe nudul proprietar să înceapă să folosească jumătate din locuinţă.
În speţa de faţă cei doi locuiesc împreună deja, dar vor să facă legal acest lucru.

Poate sa vind cuota usufructuaria, pentru ca este un drept real. Notarul nu va va impiedica. Fiind o cuota nu este materiaalizata intr-o parte fizica a locuintei. Daca vrei se materializese atunci este vorba de sa contituie un drept obligational (nu real) adica un contract de uz, de inchiriere, etc. Acum este mai simplu?. Sper ca da. Dv se vede ca stie ce intreaba, si am crezut ca stie si ce se raspunde de un mod simplu in drept.
@amadeus_121
Uzufructul nu se injumatateste, el se stinge prin modurile prevazute de lege, in speta dvs. la decesul ultimului uzufructuar.
Legal, uzufructuarul poate sa incheie cu nudul proprietar un contract, fie de comodat fie de inchiriere pt ca acesta din urma sa locuiasca legal in imobil.

Bineinteles ca exista si varianta de renuntare la uzufruct, dar nu cred ca e cazul, pt ca si uzufructuarul vrea sa beneficieze de folosinta imobilului, daca renunta nu mai locuieste el in mod legal:)

Dar pot sa va spun ca in practica, nudul proprietar si uzufructuarul/ii pot coabita fara alte acte, doar printr-un acord verbal, daca se inteleg amiabil. Oricum daca deja locuieste acolo, nudul proprietar nu poate fi evacuat decat in urma obtinerii de catre uzufructuar a unei hotarari def. si irevoc. de evacuare ( in instanta).

Un sincer multumesc pentru d-voastră.
Mulţumesc că aţi fost atentă la speţa şi întrebarea mea.
Uzufructuarul are doar rude de gr.III care se dau de ceasul morţii că nu vor mai moştenii nimic şi care vor să-l scoată nebun că-şi cheltuie banii iresponsabil, vor să ceară curatela şi să-l oblige pe nudul proprietar să-şi aştepte rândul. Uzufructuarul nu vrea să ştie de ei şi doreşte să locuiască cu familia nudului proprietar care la rândul său nu doreşte să se oblige cu întreţinerea acestuia doar pentru a locui acolo.
După câte ştiu vor face un contract de comodat.
Cu placere.
Daca uzufructuarul nu mai are alte bunuri, mostenitorii respectivi ( rude de gr. III) nu au ce mosteni. Pot sta linistiti de pe acum. Si cum isi cheltuieste banii e treaba lui.
Din pacate nimeni nu ii poate opri sa atace vreun act sau sa solicite instituirea curatelei, desi ma indoiesc ca vor avea castig de cauza.
Succes!
adutescu a scris:

@amadeus_121
Uzufructul nu se injumatateste, el se stinge prin modurile prevazute de lege, in speta dvs. la decesul ultimului uzufructuar.

Nu sunt de acord. Nu se injumatateste dpv material dar se poate vinde o cuota parte mai ales fiind pentru cel care are nuda proprietatea.

Codul civil, art. 534

Uzufructuarul se poate bucura el insusi, sau inchiria altuia, sau ceda exercitiul dreptului sau. De va inchiria, urmeaza a se conforma pentru epocile cind se preinnoiesc contractele si pentru durata lor, regulilor intocmite pentru barbat, in privinta averii femeii sale la titlul Despre contractul de casatorie

Alte discuții în legătură

Contract v-c pe nume copil major MoP MoP Buna ziua. Dorim sa achizitionam o casa direct pe numele copilului major. Putem face acest lucru stipuland in contract uzufruct\\/ habitat viager (nu ... (vezi toată discuția)
Pot sa vând nuda propietate? stelalotorosanu@gmail.com stelalotorosanu@gmail.com Am apartament cu o camera și în contract eu sunt nuda propietate și tata uzufruct viager , este f dificil de comunicat cu el , el este plecat în Germania ... (vezi toată discuția)
Uzufruct, sediu societate lidialyly lidialyly Buna ziua, Intrebarile mele: 1. Cu cine trebuie sa incheie o persoana juridica un contract de inchiriere pentru sediu firma, contract al carui obiect este ... (vezi toată discuția)