avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozitare abuziva?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozitare abuziva?

Problema mea este urmatoarea:
in cursul lunii decembrie 2006 am vandut un apartament printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat de un avocat; sentinta judecatoreasca a fost data in luna februarie 2007- in aceasta se specifica : punerea in posesie se face incepand cu data incheierii contractului, adica decembrie 2006; se stie ca din 1 ianuarie 2007 a intrat in vigoare noul cod fiscal in catre la art. 77 - 1 se specifica modul de impozitare pe tranzactiile imobiliare si anume se impoziteaza cu 2% din suma tranzactionata; in cursul lunii februarie 2008 am primit de la administratia fiscala o decizie de impunere prin care mi se aduce la cunostinta ca am de platit o suma reprezentand impozitul pe tranzactia respectiva in cuantum de 2% din suma;
Intrebare: data tranzactiei se considera 1. data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau 2.data sentintei judecatoresti- asa cum a considerat administratia fiscala ?
Luati in considerare faptul ca in luna decembrie 2006 era in vigoare vechiul cod fiscal dupa care nu se percepea impozit pe o tranzactie imobiliara daca ai vandut imobilul dupa 3 ani dupa ce l-ai achizitionat.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 22:24, 9 Mai 2008
Pe ce va bazati cand afirmati asta? Exista o baza legala? Imi dati si mie un text de lege? As vrea sa stiu daca am sanse la o eventuala contestatie. Multumesc.
"Potrivit dispozitiilor art.77 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii, asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii datoreaza impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se calculeaza si se incaseaza de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de
finalizare a succesiunii. Impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

In cazul in care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia se realizeaza prin hotarare judecatoreasca sau prin alta procedura, impozitul prevazut se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent. Instantele judecatoresti vor comunica organului fiscal hotararea si documentatia aferenta.

Pentru alte proceduri decat cea notariala si judecatoreasca, contribuabilul are obligatia de a declara venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului. Aceasta reglementare a fost introdusa prin OUG nr. 106/2007 care a modificat, printre altele, si alin. 6 al art. 77 din Codul Fiscal si a intrat in vigoare de la 1 ianurie 2008".

Acesta este raspunsul dat de catre ghola (consultant fiscal) intr-un topic asemanator la care subscriu si cred ca este aplicabil in speta dvs.

Cat priveste o eventuala contestatie , din datele pe care le-ati furnizat, raportat la cele precizate mai sus, consider ca ar fi inadmisibila.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2008
Darius Bobic, Avocat
Multumesc pentru raspunsul complet.
Impozitarea este abuziva si ar trebui contestata decizia de imounere fiscala, s-a incalcat un principiu legal si de baza a fiscalitatii :
principiul neretroactivităţii legii fiscale – acest principiu este fundamental pentru securitatea juridică a subiecţilor de drept, însă în plan fiscal, el este de cele mai multe ori ignorat, ceea ce în concret s-a şi întâmplat prin , emiterea deciziei .
Aplicarea regulii „faptului generator” conduc la retroactivitate de tip pasiv în materie fiscală. De asemenea, prin actele normative cu caracter interpretativ se ajunge adesea la imprimarea unui caracter retroactiv prevederilor în materie fiscală;
In speta se aplica prevederile legale in materie fiscala de la data incheierii actului
av-bobic a expus prevederile art 77.
Acest articol a fost modificat in anul 2005
Art. 77^3 a fost introdus de pct. 25 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.
ART. 77^3 - Obligatiile declarative ale notarilor publici cu privire la transferul proprietatilor imobiliare
Notarii publici au obligatia sa depuna semestrial la organul fiscal teritorial o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, cuprinzand urmatoarele elemente pentru fiecare tranzactie:
a) partile contractante;
b) valoarea inscrisa in documentul de transfer;
c) impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
d) taxele notariale aferente transferului

Deci nu e retroactiv si nici abuziv. Contribuabilul trebuia sa declare venitul la AFP

Alte discuții în legătură

Taxe la vanzarea-cumpararea unui imobil AlexPetru AlexPetru Buna ziua! Ce taxe trebuie sa plateasca vanzatorul, dar cumparatorul la vanzarea, respectiv cumpararea unui imobil? - In cazul [i]vanzatorului[/i], acesta ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale si impozit stat la vanzare teren intravilan danadom38 danadom38 Buna Ziua, As vrea sa stiu care sunt obligatiile materiale ale vanzatorului la vanzarea unui teren intravilan precum si ale cumparatorului. Multumesc (vezi toată discuția)
Plata impozit pe venit tranzactie imobiliara radulescudorincostin radulescudorincostin Buna seara. As dori lamuriri cu privire la plata impozitului la venitul obtinut dintr-o tranzactie imobiliara. Este obligatorie plata acestui impozit? Unde ... (vezi toată discuția)