avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozitare abuziva?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozitare abuziva?

Problema mea este urmatoarea:
in cursul lunii decembrie 2006 am vandut un apartament printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat de un avocat; sentinta judecatoreasca a fost data in luna februarie 2007- in aceasta se specifica : punerea in posesie se face incepand cu data incheierii contractului, adica decembrie 2006; se stie ca din 1 ianuarie 2007 a intrat in vigoare noul cod fiscal in catre la art. 77 - 1 se specifica modul de impozitare pe tranzactiile imobiliare si anume se impoziteaza cu 2% din suma tranzactionata; in cursul lunii februarie 2008 am primit de la administratia fiscala o decizie de impunere prin care mi se aduce la cunostinta ca am de platit o suma reprezentand impozitul pe tranzactia respectiva in cuantum de 2% din suma;
Intrebare: data tranzactiei se considera 1. data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau 2.data sentintei judecatoresti- asa cum a considerat administratia fiscala ?
Luati in considerare faptul ca in luna decembrie 2006 era in vigoare vechiul cod fiscal dupa care nu se percepea impozit pe o tranzactie imobiliara daca ai vandut imobilul dupa 3 ani dupa ce l-ai achizitionat.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 22:24, 9 Mai 2008
NOUTATI:
Ca urmare a unei contestatii depuse la DGFP am primit o Decizie prin care mi se aduce la cunostinta respingerea acesteia ca neintemeiata pe urmatoarele considerente:

"Luind in considerare constatarile organului de control, motivele invocate de contestatoare, documentele existente la dosarul cauzei, referatul cu propuneri de solutionare, precum si prevederile actelor normative in vigoare la data efectuarii verificarii se retin urmatoarele;
In drept sunt aplicabile prevederile art. 77^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare care prevede:
Aratam ca potrivit art. 1295 din Codul Civil
"Vinderea este perfecta intre parti si proprietatea este de drept stramutata la cumparator, in privinta vanzatorului, indata ce partile s-au invoit asupra lucrului si asupra pretului, desi lucrul inca nu se va fi predat si pretul inca nu se va fi numarat.
In materie de vindere de imobile, drepturile care rezulta prin vinderea perfecta intre parti, nu pot a se opune, mai inainte de transcriptiunea actului, unei a treia persoane care ar avea si ar fi conservat, dupa lege, oarecare drepturi asupra imobilului vandut.
(Cod civil 948, si urm., 964, 971, 1300 si urm., 1303).
Avand in vedere prevederea legala de mai susaratam ca petentul a dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului in cauza (apartament) prin sentinta Civila Nr....../27.02.2007 a judecatoriei ........., unde se hotareste ca : "....Reclamantii dobandind, astfel, un drept de proprietate asupra acestui imobil, cu titlu de vanzare-cumparare.
Dispune intabularea in CF in acest sens"
Prin urmare sunt aplicabile prevederile art. 77^1 din legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare ( aspect mentionat si in Sentinta Civila Nr..../27.02.2007 a Judecatoriei ....., care a stat de altfel la baza emiterii Deciziei .............) care prevede:

"la transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de price fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

Avand in vedere cele de mai sus consideram ca AFP a Municipiului ..... a stabilit prin Decizia nr............ un impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal conform prevederilor legale aplicabile la data transferului dreptului de proprietate si nu la data incasarii venitului (pretului), cum intelege petentul.
In consecinta contestatia urmeaza a se respinge ca neintemeiata."

Ce parere aveti?
teo663399 a scris:

NOUTATI:
Ca urmare a unei contestatii depuse la DGFP am primit o Decizie prin care mi se aduce la cunostinta respingerea acesteia ca neintemeiata pe urmatoarele considerente:
[.........]
" Avand in vedere cele de mai sus consideram ca AFP a Municipiului ..... a stabilit prin Decizia nr............ un impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal conform prevederilor legale aplicabile la data transferului dreptului de proprietate si nu la data incasarii venitului (pretului), cum intelege petentul.
In consecinta contestatia urmeaza a se respinge ca neintemeiata."

Ce parere aveti?



Vezi au fost pareri diferite eu nu contrazic un avocat sau jurist dar stiu cum gandesc cei din ANAF
Ati precizat:
in cursul lunii decembrie 2006 am vandut un apartament printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat de un avocat;
Am spus in martie parca pe 18 daca nu ma insel urmatoarele:
"Data contractului de vanzare cumparare autentificat de un notar"
Acum citind toate postarile de pe acest topic adaug avocat in loc de notar.

Cei de la finante au precizat la fel NU??
"data transferului dreptului de proprietate" adica decembrie 2006 .
Puteti merge in instanta daca vreti si parerea unui judecator.
Succes.
Vi s-au aplicat prevederile art. 77^1 din legea 571/2003 care era in vigoare in momentul incheierii contractului la avocat.
Ce nu e in regula? Legea prevede ca impozitul se datoreaza la transferul dreptului de proprietate, nu la momentul obtinerii(incasarii) venitului, adica a pretului vanzarii.

Puteti sa contestati decizia in instanta, dar sansele de castig sunt destul de reduse, dupa parerea mea.
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe la vanzarea-cumpararea unui imobil AlexPetru AlexPetru Buna ziua! Ce taxe trebuie sa plateasca vanzatorul, dar cumparatorul la vanzarea, respectiv cumpararea unui imobil? - In cazul [i]vanzatorului[/i], acesta ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale si impozit stat la vanzare teren intravilan danadom38 danadom38 Buna Ziua, As vrea sa stiu care sunt obligatiile materiale ale vanzatorului la vanzarea unui teren intravilan precum si ale cumparatorului. Multumesc (vezi toată discuția)
Plata impozit pe venit tranzactie imobiliara radulescudorincostin radulescudorincostin Buna seara. As dori lamuriri cu privire la plata impozitului la venitul obtinut dintr-o tranzactie imobiliara. Este obligatorie plata acestui impozit? Unde ... (vezi toată discuția)