avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Admisibilitate plangere CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Admisibilitate plangere CEDO

Care sunt conditiile de admisibilitate a unei plangeri individuale la CEDO? De cand curge termenul de 6 luni ?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 00:30, 19 August 2008
tudorioan a scris:

[b]Asta este legea romana, de fapt sunt protejati magistratii, desi au salarii exagerat de mari! De altfel, este reglementata prin lege situatia in care un cetatean roman castiga la CEDO, statul va plati acestuia ceea ce s-a hotarat, ulterior se va indrepta acelor magistrati care au gresit cu o actiune in regres pentru a recupera sumele respective. Asa se prevede in textul de lege, dar... atat si nimic mai mult! Traim in Romania, nu?

Sunteti destul de prost informat. Magistratii romani nu prea au salarii exagerat de mari domnule tudorioan. Un magistrat cu ceva vechime castiga cam de 5-10 ori mai putin decat un notar de tara si cam de 2-3 ori mai putin decat un avocat care are ceva clientela (nu discut de avocatii sau notarii care au clienti permanenti din randul unor mari institutii - banci, societati imobiliare, etc.).
Imprejurarea ca unii magistrati nu-si fac meseria sau o fac prost nu justifica un blam general aruncat asupra tuturor ori afirmatii de genul: "de fapt sunt protejati magistratii, desi au salarii exagerat de mari!". Profesia de magistrat exercitata cum trebuie impune multe restrictii, o capacitate de munca ridicata, stres, etc. etc. Or, aceste calitati se gasesc destul de greu si sunt platite foarte bine in orice tara. Singura posibilitate de a atrage oameni valorosi in aceasta profesie este prin oferirea unor conditii de munca si salarizare foarte bune.
Desigur ca magistratii (ca oricare alta persoana) trebuie sa raspunda pentru prejudiciile produse din culpa lor. Insa chestiunea culpei magistratilor implica o analiza extrem de dificila, pentru care acest forum este inadecvat (inca).
V-am mai spus si anterior, domnule "u.b.i.k", nu doresc sa intru in polemica cu dvs., in niciun fel! Informatiile pe care m-am bazat facand asemenea afirmatii sunt cele la care are acces opinia publica. In particular vorbind, cunosc suficiente spete atat in civil, cat si in penal ca sa realizez ca afirmatiile mele sunt intemeiate. Totodata, in sustinerea mea exista si acel raport al UE, cu privire la justitie care este, nu-i asa, in defavoarea magistratilor. Acestia nu sunt "mangaiati" pe crestet!
Si mai exista o statistica, pana la urma, care pune in evidenta faptul ca sunt foarte multe dosare pe rolul CEDO!
Ca sunt si magistrati corecti, nu neg acest lucru, dar "cu o floare nu se face primavara"!
Si sa nu uitati acele sondaje, facute de firme serioase, din care reise faptul ca in justitie cetatenii au o incredere foarte scazuta1 Nu se poate compara ceea ce fac notarii publici, avocatii si executorii judecatoresti, in sensul ca acestea fiind profesiuni liberale, isi practica meseriile in conditiile legilor prin care sunt reglementate! Pana la urma, aceste profesiuni liberale se practica in regim privat! In rest, evident ca nu mi-am propus o discutie mai ampla asupra culpei acelor magistrati care gresesc, am dorit sa arat ca acest aspect este reglementat prin lege, dar pana se va constui statul roman parte intr-un proces civil printr-o actiune impotriva acelui magistrat care a gresit fara sa plateasca pentru aceasta, mai este drum lung.
Parca era vorba despre salariile magistratilor pe care dumneavoastra le considerati exagerat de mari. :foottap:
Oricat de mare ar fi salariul unui magistrat ( evident nu sume exorbitante) coruptie tot va exista.Nu salariul unui magistrat este faptul generator de coruptie.Sunt suficient de mari cat sa fie rezonabile.Se poate si mai mult e adevarat dar daca un om este lacom vrea intotdeauna mai mult.Depinde de la om la om.
Judecatorii nu sunt lacomi.In general, din cate stiu, cei care vor sa fie judecatori nu o fac cu intentia de a face afaceri.

Coruptia exista in general in procesele in care exista mari interese financiare, nu in orice cauza.Influienta politica genereaza coruptia.
Exista situatii in care judecatorii nu sunt suficient de atenti sau una dintre parti se judeca defectuos si rezultatul dorit de aceasta este pe masura.In aceasta situatie nu este vorba de coruptie.
Cele mai multe cazuri in general au la baza o judecata nebazata in mod suficient pe probe.

Pe acest forum nu va avea nimeni, niciodata, competenta ( dreptul ) de a judeca judecatorii (decat la modul unui recurs cum recursul sau procesul etapei fara niciun efect).Nici in viitorul apropiat si nici in viitorul indepartat.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Luni, 18 August 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Evident ca era vorba si de salariile magistratilor, nu putea fi scos din contextul discutiei si acest aspect!

Alte discuții în legătură

Caz pentru cedo...lamuriti-ma va rog! ContSters124624 ContSters124624 Buna seara!Am un caz pentru care as dori un raspuns.In anul 2005 am fost arestat, am stat arestat preventiv 5 luni si 3 saptamani, dupa care tribunalul iasi ... (vezi toată discuția)
Dupa recurs urmeaza cedo??? ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.Sunt parte vatamata intr-un dosar in care am fost agresat de un grup de persoane iar din acest grup am ajuns in instanta doar cu unul pentru ca ... (vezi toată discuția)
Adresare catre cedo. Imparatul Imparatul Se face la CEDO dupa ce am epuizat in tara toate caile ordinare de ataca? Chiar daca se afla in revizuire, facuta oricum in afara termenului, dar care este ... (vezi toată discuția)