avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Admisibilitate plangere CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Admisibilitate plangere CEDO

Care sunt conditiile de admisibilitate a unei plangeri individuale la CEDO? De cand curge termenul de 6 luni ?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 00:30, 19 August 2008
u.b.i.k. a scris:

avocat Claudiu Lascoschi a scris
Judecatorii nu sunt vinovati daca respecta o lege proasta data de guvernanti pt ca judecatorii nu sunt mai presus de lege.Din acest motiv ei nu pot fi trasi la raspundere intr-o eventuala actiune in regres.

X-(
Asta numai daca faci abstractie de Constitutie (parca art. 20 alin. 2) arata ca au prioritate conventiile si tratatele internationale in care Romania este parte. Asadar cand o lege incalca prevederile Conventiei E.D.O. se aplica prevederile celei din urma si nu legea. Conventia este la urma urmei tot lege dar de un nivel superior, asa ca normele de nivel inferior (chiar si cele constitutionale) trebuie sa i se conformeze, si la fel si judecatorii.


Corect...
...mai mult chiar, prin ratificarea Conventiei prin Legea 30/1994, cu modificarile ulterioare, Conventia a devenit drept intern!
UBIC si JH aveti dreptate pe de o parte insa pe de alta parte CEDO contine dispozitii generale si reglementarile concrete din dreptul national pot fi contrare Constitutiei sau CEDO.Aici apare problema.Si problemele sunt mai multe de fapt.
Aici nu au avut un rol activ avocatii intrucat judecatorii nu pot sa faca ei apararile partilor.Este in sarcina avocatului sa faca apararea clientului si sa faca aparari in fapt si in drept.
Daca o parte prin avocat nu invoca neconstitutionalitatea unui text de lege sau violarea unui articol din CEDO judecatorul nu poate face din oficiu apararea uneia dintre parti pentru ca atunci ar incalca tocmai art 6 paragraful 1 din CEDO cu privire la lipsa de impartialitate a instantei.Problema in viziunea mai consta si in faptul ca clientii nu inteleg sa plateasca separat invocarea unor exceptii de neconstitutionalitate sau aparari pe articole din CEDO ori bazate direct pe jurisprudenta CEDO.Ii costa mult si nu vor.Si uite asa problemele se inmultesc.Eu chiar am refuzat procese pentru motivul ca nu au vrut sa ma plateasca pentru o aparare complexa.
Problema este mult prea complexa pentru a putea sa o lamurim aici.

Se stie bine faptul ca in materie de proprietati statul roman pierde la CEDO.In opinia mea, din moment ce partile au invocat si exceptii de neconstitutionalitate si Curtea Constitutionala le-a respins ca neintemeiate nu putem sa ii consideram vinovati de judecatorii din instantele de drept comun, ci cel mult pe cei de la Curtea Constitutionala care trebuie sa fie adevarati garanti ai respectarii Constitutiei si a CEDO.:">
In aceste conditii, nici judecatorii Curtii Constitutionale nu pot raspunde pentru ca ...asa e legea.

Ce pot sa va mai spun ca la cativa ani dupa ratificarea conventiei din 1994 am intalnit judecatori care ma intrebau ce legatura are CEDO cu procesul...:-/
Acest lucru mi-a aratat faptul ca apararile erau foarte simple elaborate si nu se invocau aparari bazate pe jurisprudenta CEDO. Nu mai spun de faptul ca in anumite procese ma intrebau judacatorii ce anume vreau sa depun intrucat se temeau ca vin cu vreo exceptie de neconstitutionalitate ( caz in care trebuia sa le depun inainte de termen prin registratura ca sa nu se creeze o situatie tensionata in instanta).Oricum stiam in ce procese trebuie sa le depun inainte de termen pentru a nu exista riscul de a nu fi primite in sedinta publica.O aparare complexa poate ingreuna teribil o judecata.
In final vreau sa va mai spun un lucru.Daca apararea este facuta intr-un mod in care judecatorul sa inteleaga atunci nu va gresi.Sigur ca pot exista si exceptii dar eu in general am avut noroc si nu am intalnit exceptii ( nu de neconstitutionalitate);)

avocat Claudiu Lascoschi

Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Mie mi-a placut foarte mult ceea ce a scris colegul avocat_lascoschi despre el. Asa si trebuie sa facem pe acest forum sa scriem cat mai multe despre noi si daca se poate fara legatura cu discutia. Un lucru insa m-a surprins foarte mult. Colegul lascoschi a scris:
Oricum stiam in ce procese trebuie sa le depun inainte de termen pentru a nu exista riscul de a nu fi primite in sedinta publica

:O :help: :rofl:
Stimate coleg UBIK scriu despre mine cu titlu de exemplificare intrucat nu vreau sa discut de alti colegi.Nu cunosc elemete concrete suficiente.Am vazut cateva motivari alte altor colegi si ma abtin sa comentez.Este dreptul colegilor sa uzeze sau nu de aparari bazate pe CEDO sau pe exceptii de neconstitutionalitate.
Incercam sa arat faptul ca invocarea unor astfel de aparari creau atatea probleme ( datorita motivarii ) intrucat judecatorii nu aveau argumente plauzibile sa respecte legea ( ma refer la cea invocata de mine).De aceea, am intalnit instante, in procese penale mai ales, care efectiv nu atingeau cererile mele si imi cereau insistent sa le iau inapoi desi nu erau exceptii de neconstitutionalitate.Este prea greu sa ma fac inteles stimate coleg.Ei vedeau ce se intamplase anterior in cealalta instanta ( deci, se uitau in dosar) si nu considerau ca trebuie sa se complice.
Am dat un exemplu concret.
Interesant este faptul ca finalul era bun pentru client.Acesta era motivul pentru care lasam lucrurile asa.Daca consideram ca este de mare importanta depunerea cererii sau exceptiei in sedinta publica atunci o depuneam si instanta o primea. :) Nu stiu daca m-am facut inteles.
Fiecare avocat procedeaza intr-un fel sau in altul si am considerat util sa arat anumite aspecte pe care le cunosc din surse sigure.;)

Legatura cu discutia este aceea ca aratam mai sus ca avocatii trebuie sa faca apararile si nu judecatorii.Incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale nu s-ar fi produs daca avocatii ar fi luat atitudine la timp.
Poate ca este unul dintre motivele pentru care nu ma plang de justitie.Dar eu am luat atitudine la timp, mi-am consumat energia intr-un mod util si astazi este foarte greu sa existe elemete de coruptie in cazurile mele.
Altfel spus, nu poate castiga procesul decat acela care are efectiv dreptate.Gandesc ca asa si este corect.Poate gresesc, insa eu nu consider asa.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca o instanta din Romania te condamna penal,urmatoarea te achita,iar ultima iarasi te condamna...legea e interpretabila,nu?Interpretabila sub presiune...magistratii sint si ei oameni,nu?

Alte discuții în legătură

Caz pentru cedo...lamuriti-ma va rog! ContSters124624 ContSters124624 Buna seara!Am un caz pentru care as dori un raspuns.In anul 2005 am fost arestat, am stat arestat preventiv 5 luni si 3 saptamani, dupa care tribunalul iasi ... (vezi toată discuția)
Dupa recurs urmeaza cedo??? ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.Sunt parte vatamata intr-un dosar in care am fost agresat de un grup de persoane iar din acest grup am ajuns in instanta doar cu unul pentru ca ... (vezi toată discuția)
Adresare catre cedo. Imparatul Imparatul Se face la CEDO dupa ce am epuizat in tara toate caile ordinare de ataca? Chiar daca se afla in revizuire, facuta oricum in afara termenului, dar care este ... (vezi toată discuția)