avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Admisibilitate plangere CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Admisibilitate plangere CEDO

Care sunt conditiile de admisibilitate a unei plangeri individuale la CEDO? De cand curge termenul de 6 luni ?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 00:30, 19 August 2008
Exact asta am vrut sa spun,se pare ca nu m-am exprimat corect.De ce sa suport eu,contribuabil ,care platesc taxe si impozite greselile justitiei romine? Sa suporte magistratul care a dat sentinta in dosarul respectiv.
Ce legatura are Parlamentul? reprezinta puterea legislativa. Judecatorii judeca si ei ar trebui sa raspunda in solidar cu statul roman.
Art. 96 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor reglementeaza posibilitatea statului de a recupera contravaloarea reparaţiei acordate persoanei care a suferit din cauza unei erori judiciare. Astfel, după ce prejudiciul a fost acoperit în temeiul unei hotărâri irevocabile, statul poate formula acţiune în regres împotriva judecătorului sau procurorului, în măsura în care respectiva eroare judiciară le este imputabilă, fiind cauzată de exercitarea cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă a funcţiei. Acestea constituie condiţii pentru angajarea răspunderii magistratului faţă de stat, în limitele despăgubirii la care acesta din urmă a fost obligat faţă de victima erorii judiciare, iar nu condiţii ale răspunderii directe a respectivului magistrat faţă de persoana prejudiciată.
avTodincaVeronica a scris:

Ce legatura are Parlamentul? reprezinta puterea legislativa. Judecatorii judeca si ei ar trebui sa raspunda in solidar cu statul roman.


Eu ma refer la cazurile in care judecatorul respecta legea dar legea e rea ( ca sa spun asa).
Judecatorul raspunde in caz de eroare judiciara, nu si in cazul in care respecta legea.Este problema proprietatilor revendicate.
Erorile judiciare sunt extraordinar de rare.

Un caz penal pe care il cunosc foarte bine ( desi nu am aparat acel inculpat, ci un alt coinculpat) este unul in care statul a tinut arestata o persoana un an de zile si apoi a fost achitata ( dupa cca 3-4 ani).Eu niciodata nu am inteles de ce il tinea arestat pe acel om.Pentru mine a fost evident ca va fi achitat, desi cu greu a scapat...
A chemat in judecata statul roman pt daune.In acest caz se poate vorbi despre culpa judecatorului sau judecatorilor.
Cazul a fost mediatizat.

avocat Claudiu Lascoschi
:offtopic:
:hm:
Si tot nu am inteles ce legatura are Parlamentul , cu greselile judecatorilor ... Judecatorii respecta legea si o aplica dupa cum le convine;)

Alte discuții în legătură

Caz pentru cedo...lamuriti-ma va rog! ContSters124624 ContSters124624 Buna seara!Am un caz pentru care as dori un raspuns.In anul 2005 am fost arestat, am stat arestat preventiv 5 luni si 3 saptamani, dupa care tribunalul iasi ... (vezi toată discuția)
Dupa recurs urmeaza cedo??? ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.Sunt parte vatamata intr-un dosar in care am fost agresat de un grup de persoane iar din acest grup am ajuns in instanta doar cu unul pentru ca ... (vezi toată discuția)
Adresare catre cedo. Imparatul Imparatul Se face la CEDO dupa ce am epuizat in tara toate caile ordinare de ataca? Chiar daca se afla in revizuire, facuta oricum in afara termenului, dar care este ... (vezi toată discuția)