avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Admisibilitate plangere CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Admisibilitate plangere CEDO

Care sunt conditiile de admisibilitate a unei plangeri individuale la CEDO? De cand curge termenul de 6 luni ?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 00:30, 19 August 2008
Ridicati o problema foarte delicata.:(
Eu nu pot sa ma plang pana in prezent.
Nu este intotdeauna vorba de lege.Mai este vorba si de probe.De modul in care sunt interpretate probele.:">
Probele in cadrul procesului penal joaca un rol vital.Faptul ca nu a avut un avocat potrivit inca din faza de urmarire pen ala poate afecta intreaga desfasurare a procesului.Nu va dau definitia avocatului potrivit pentru ca eu cred ca dvs ati considerat ca a avut avocat potrivit.

Chestiunea cu presiunea nu o contest.Orice se poate.
Nu vreau sa va supar dar in marea majoritate a cazurilor se face dreptate.Cel putin eu asa vad lucrurile si nu cred ca le vad gresit.Problema care imi scapa poate fi aceea ca vad prea putine dosare raportat la numarul total de dosare din Romania.Din acest motiv nu pot sa va contrazic.

De asemenea, nu pot stii care este situatia in cazul dvs ( pt ca nu stiu ce s-a intamplat) dar daca analizeaza dosarul un avocat impartial ati putea afla un raspuns.Si in clipa de fata aveti sanse de cel putin 50 % ca dosarul sa fie vazut de un avocat independent de ceea ce s-a intamplat la judecata.Sa aflati adevarul conform probelor si sa intelegeti motivarea instantei primei si a ultimei instante.Poate ca acest lucru v-ar bucura sau v-ar intrista.
Un avocat ar putea sa-si spuna parerea si despre instanta sau instantele care au gresit.Acest lucru nu va fi de mare ajutor pentru o perioada de timp dar ... este mai mult decat nimic.:(

Totusi, aveti posibilitatea de a formula plangere la CEDO in termen de 6 luni de la data pronuntarii hotararii de catre instanta de recurs.Daca a gresit instanta mai aveti o sansa.
Mai exista si revizuirea daca apar probe concludente in conditiile prescrise de lege.Problema probelor este foarte sensibila la randul ei.:(

avocat Claudiu Lascoschi
Intrebarea este pusa...asa cum nu poate intelege nimeni, decat cel care o pune stiind de ce! Altfel, admisibilitatea unei cereri la CEDO, in materie penale este valabila in urmatoarea situatie: sa se fi parcurs toate caile de atac atat ordinare, cat si extraordinare din tara de origine si dupa aceea persoana nemultumita se va adresa CEDO cu o cerere la care se vor atasa toate actele care sa convinga aceasta instanta ca in tara de origine a fost condamnat pe nedrept. Procedura la aceasta instanta este de durata, asa ca...
Caile extraordinare de atac nu este nevoie sa fie parcurse.
In termen de 6 luni de la pronuntarea recursului sau apelului daca era de-a dreptul discriminata persoana inculpata si nu a mai considerat necesar sa declare si recurs ( exceptie).
Procedura este de durata pt ca au foarte multe sesizari dar in cazuri exceptionale se poate grabi procedura.Daca e vorba de erori judiciare vadite.

avocat Claudiu Lascoschi
Am trimis un msg in spatiu.Poate e mai bine,era plin de amaraciune si de probleme personale.Da,caile de recurs in tara au fost epuizate Hotarirea este definitiva.Cererea a fost admisa la CEDO, in regim de urgenta.Admisibilitatea ei a constat in faptul ca in tara nu a fost un proces impartial.O seara buna va doresc!
Oare chiar asa sa fie? Instantele superioare intr-un proces penal ce rol mai au? Daca partea, sa-i zicem, vinovata (inculpata) considera ca este nevinovata ce ar trebui sa faca, altceva decat sa atace acea hotarare data in prima instanta cu apel, recurs si cand este cazul chiar cu contestatie in anulare sau revizuire, functie de situatie.
Daca partea interesata renunta la aceste cai de atac, benevol, in tara... atunci nu vad de ce ar mai merge la CEDO?
Sau s-a schimbat procedura la aceasta instanta europeana?

Alte discuții în legătură

Caz pentru cedo...lamuriti-ma va rog! ContSters124624 ContSters124624 Buna seara!Am un caz pentru care as dori un raspuns.In anul 2005 am fost arestat, am stat arestat preventiv 5 luni si 3 saptamani, dupa care tribunalul iasi ... (vezi toată discuția)
Dupa recurs urmeaza cedo??? ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.Sunt parte vatamata intr-un dosar in care am fost agresat de un grup de persoane iar din acest grup am ajuns in instanta doar cu unul pentru ca ... (vezi toată discuția)
Adresare catre cedo. Imparatul Imparatul Se face la CEDO dupa ce am epuizat in tara toate caile ordinare de ataca? Chiar daca se afla in revizuire, facuta oricum in afara termenului, dar care este ... (vezi toată discuția)