avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamurire privind vanzarea unui apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamurire privind vanzarea unui apartament

Buna ziua! As dori si eu sa stiu in ce conditii pot parintii mei sa treaca apartamentul pe numele meu. Parintii mei sunt divortati de 2 ani, nu au facut partaj, stau separat iar apartamentul vechi a ramas "nimanui", dupa lungi discutii am ajuns la hotararea de a-l trece pe numele meu. Dupa toate astea as dori sa stiu daca datoriile la banci ale mamei mele sunt un impediment, mentionez ca nu avem credite ipotecare pe apartament sau ori ce alt mijloc de gaj, sunt pur si simplu credite simple. Eventual daca ar putea mama mea sa imi faca acte pe partea ei, cu toate ca partajul nu a fost facut. Ideea de baza e ce modalitati sunt pentru a transfera pe numele meu apartamentul?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:23, 15 Decembrie 2010
Proprietate devalmasa prezinta un element ce o diferentieaza de proprietatea comuna pe cote parti : sotii nu au individualizata cota parte indeala , matematica, abstracta din dreptul de proprietate.
Pana la sistarea indiviziunii, niciunul dintre ei nu poate transmite, cu titlu oneros, catre o persoana , dreptul de proprietate.
Asadar, dumneavoastra puteti dobandi, cu titlu gratuit sau oneros , dreptul de proprietate asupra imobilului numai dupa ce s-ar proceda la imparteala , in caz ca vizata este doar o cota parte din dreptul de proprietate.( actiunea de partaj are caracter imprescriptibil, in sensul ca unul dintre copartasi o poate exercita oricand ).

In caz ca se va perfecta un contract de vanzare -cumparare, forma autentica este obligatorie , totodata, este necesara plata pretului.Donatia este esentialmente gratuita, revocabila , insa, in cazurile expres si limitativ prevazute de lege ( ingratitudine , survenienta de copil , cruzimi, delicte, acte capitale calomnioase ).

In caz ca sunteti minora, va trebui sa existe existe si incuviintarea Autoritatii tutelare.

In privinta partajului, in caz ca exista intelegere, parintii dumneavoastra pot recurge la un partaj conventional.

Odata individualizata cota parte din dreptul de proprietate, aceasta poate fi transmisa catre terte persoane.
Nefiind sistata coproprietate, ambii soti isi pot exprima acordul de vointa pentru ca dumneavoastra sa aveti drepturi depline asupra apartamentului.

Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile oferite. Totusi mai am o intrebare, daca apartamentul este vandut cu o suma fictiva unei alte persoane care nu face parte din familie dupa care la o luna-doua acea persoana mi-l "vinde" mie, s-ar putea ocoli problema recuperatorilor? Nu am venituri sa imi permit cumpararea "pe bune" a apartamentului de la parintii mei, este un apartament cu trei camere in centrul unui oras.
Creditorii se pot apara prin intermediul actiunii pauliene( revocatorii ) , respectand termenul de prescriptie de trei ani, conditia care trebuie indeplinita este complicitatea tertului la perfectarea actului prin care s-a diminuat patrimoniul debitorului.
de unde stiti ca vi-l revinde? din experienta, eu nu as avea incredere in nimeni!
Nu sunt minor, am 24 ani. Deci o modalitate sigura ar fi infaptuirea partajului, urmata de cedarea partilor mie? Care sunt sansele sa raman fara apartament? Sincer as avea nevoie de o solutie concreta, va pot da orice detalii.

Alte discuții în legătură

Contract uzufruct viager pentru un fiu radutech radutech Buna ziua, Parintii mei au un apartamaent in proprietate. Mama mea doreste sa imi lase mie jumatatea ei din apartament din timpul vietii. Mentionez ca am un ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa fara partaj johnalexander johnalexander Buna ziua, Parintii mei sunt divortati de ceva timp iar acum vor sa vanda apartamentul...este obligatoriu partajul? Multumesc! (vezi toată discuția)
Vanzare cota parte dupa divort Marcu2014 Marcu2014 Buna ziua, Am o intrebare la care sper sa gasesc raspuns. Parintii mei au divortat recent si momentan inca sunt proprietari 50%-50% pe un imobil. Nu se va ... (vezi toată discuția)