Buna seara..As avea si eu o intrebare....peietenul meu este inchis de 4 luni pt furt.Prejudiciul este recuperat,fapta este aproape recunoscuta..au fost 2 in fapta doar ca mai are 2 ani cu suspendare.Si as vrea sa intreb ca am auzit,asa se vb despre un articol 9 cu procurorul,adica sa ii marturisesti niste fapte...dar care este beneficiul celui inchis care marturiseste alte fapte?Si este vre-o posibilitate sa ii dee drumul cu o anumita modalitate??va multumesc anticipat!Astept raspuns
Daca va avea o coportare corespunzatoare ,dupa executartea a2/3 din pedeapsa va beneficia de liberare conditionata,sau in functie de pedeapsa daca va presta munca la locul de detentie,vor fi scazute 7 zile la luna din durata detentiei.
Acesta va fi singurul ajutor.
Sub titlul ,,Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei”, noul art. 320 indice 1 C. pr. pen. prevede ca “pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala” (art. 3201 alin. 1 C. pr. pen.). In cazul aplicarii aestei proceduri “instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii” (art. 320 ^1 alin. 7 C. pr. pen.).
Depinde , in speta dvs. , daca a fost depasit momentul cercetarii judecatoresti, nu ar mai fi posibila aplicarea acestei dispozitii, deoarece legea procesual penala , ca regula, nu retroactiveaza.Daca insa nu s-a inceput cercetarea judecatoreasca se va putea face aplicarea acestei dispozitii a legii, in temeiul apicarii imediate a legii noi.