D-na administrator al asociatiei din care fac parte, are obiceiul de a rotunji suma finala de plata. De exemplu, daca la caldura am 23,46 lei, dumneaei calculeaza 23,50. La toti cei care suma nu se divide cu 5, rotunjeste. Dansa spune ca este legal. Are dreptate sau nu? Sau daca ni se opreste un fond de reparatii lunar de 5 lei si pe parcursul lunii apar mici lucrari (cum ar fi repararea unei balamale) - ni se opeste separat banii pe acea lucrare, fara a apela la suma din fondul de reparatii. Spune ca acel fond e pt lucrarile de anul viitor...Este corect? Multumesc
Pe rand si concret:
1. Coloana "apa rece m.c." inseamna numai apa rece pentru ca noi suntem debransati de la sistemul centralizat de incalzire si avem fiecare centrale de apartament.
2. Nu mi se pare anormal consumul de care vorbiti pentru ca:
- Toti proprietarii au apometre individuale si platesc exact cat indica de la o luna la alta apometrele lor.
- Cele 7 persone care ies in evidenta pe liste, nu consuma decat intre 1 si 3 m.c pe luna pentru ca nu locuiesc acolo. In acel apartament este un birou de avocatura. Cel 2 avocati stau la biroul respectiv 3-4 ore pe zi, in rest stand prin instantele care sunt la parterul blocului si-apoi la casa lor din alt bloc sau villa. Am stabilit cu ei 7 persoane pentru a contribui la cheltuielile cu energia electrica pentru iluminatul pe casa scarii, functionarea liftului si salubrizarea, pentru ca numai aceste cheltuieli se repartizeaza pe numar de persoane in asociatia noastra.
Aceeasi situatie si la alte apartamente care figureaza cu 1 m.c de apa (ori sunt cabinete de avocati ca avem vreo 8, ori sunt plecati jumatate de luna, ori este o regularizare in urma trecerii a 7 m.c in luna anterioara...)
- Cei 7 m.c de apa repartizati celor care nu raporteaza indexul, sunt trecuti in liste conform sistemului propriu de repartizare a diferentelor de apa adoptat de asociatie. O sa-l gasiti pe acelasi site.
Spuneti ca "Aceste persoane suporta consumul de apa nedeclarat de cei de mai sus.". Trebuie sa recunosc faptul ca nu va inteleg. Ce vreti sa spuneti? Care sunt cei de sus ce nu declara apa?
E relativ simplu: cine nu declara suporta 7 m.c. de persoana. Dar luna urmatoare, vine cu indexul si o sa vedeti ca poate tot atatea persoane vor figura cu mai putin sau cu "zero" m.c apa pentru ca regularizam mereu consumul.
In 2010 (de exemplu pentru un an) orice proprietar plateste atatia m.c de apa cat a consumat (chiar daca o luna i-am trecut estimativ 7 m.c de persoana si a 2-a luna 1, 2 sau zero m.c pe tot apartamentul).
In acest an nu am avut diferente care sa nu se poata compensa pe cateva luni. In anii trecuti am avut diferente mai greu de compensat pentru ca nu aveau toti consumatorii apometre (o familie cu 2 membrii neavand apometre i se treceau 14 m.c pe luna, dar dupa ce si-a montat apometre vine lunar cu un consum de peste 20 m.c tot la 2 persoane - ap 6 scara B).
Acum 2 ani am facut si reparatii capitale (inlocuirea tuturor coloanelor de alimentare de la bransament la etajul 1 si modificarea unor trasee), de atunci nemaiavand pierderi pe instalatii.
Asa ca nimeni nu suporta cheltuieli cu apa pentru altii ci doar ca pot suporta mai mult sau mai putin in luna cand nu au adus indexul si se regleaza luna urmatoare sau in lunile urmatoare.
Lamurit, cat de cat?
Intrebare :
Cum si cind s-a ajuns sa aveti fiecare centrala proprie??
Presupun ca ati fost la sistemul centralizat si apoi treptat ,treptat ati pus pe rand cite unul centrala de apartament?
Cum a fost la sfarsit adica cate persoane ramasesera conectate la sistemul centralizat la final?
S-au instalat treptat centrale de apartament.
In vara anului 2007 mai erau 10 apartamente din 115 (plus 15 agenti economici), inca bransati la sistemul centralizat.
Atunci s-a pus problema repartiilor la aceste instalatii, reparatii costisitoare. S-a ajuns la dezbateri si vot in adunarea generala. S-a hotarat ca nu se repara instalatiile iar cei 10 sa-si instaleze centrale proprii. Poate o hotarare luata un pic la limita legii. Dar nu a contestat nimeni in instanta. Au fost doar comentarii, cateva discutii, amenintati si pana in septembrie 2007 toti s-au debransat.
Atunci s-a facut adresa catre furnizor ca reziliem contractul cu ei.
A inceput un schimb de scrisori si amenintari din partea furnizorului care si-a amintit de niste penalizari... Dar oricum nu le-am mai permis sa ne dea apa calda si agent termic profitand de faptul ca in august si-au demontat "jucariile" de la subsol pentru revizie. Cand au vrut sa le monteze inapoi (ca ne-ar fi dat fortat apa si caldura), am incuiat subsolul.
Ne-au actionat in instanta, ne-am judecat vreo 2 ani si-au pierdut platindu-ne si cheltuielile de judecata.
@LocatarB,
Aruncati-va privirea un pic mai sus si vedeti ca am explicat de 2 ori, odata pentru dv si odata pentru @w_v_w_v.
Dar mai spun si a 3-a oara ca suntem in sarbatori si poate nu aveti timp sa cititi tot: in casa fiecarui proprietar intra numai apa rece si la asociatie se plateste numai apa rece. Fiecare apartament are centrala proprie ce se alimenteaza cu apa rece. Aceasta centrala produce apa calda si caldura. Proprietarul plateste gazul consumat si energia electrica consumata de aceasta centrala la furnizorul de gaz si electricitate.
Acum poate m-am facut inteles.
Sarbatori fericite!
Fond reparatii
Popescupop
Buna ziua,
Asociatia de locatari a strans fond de reparatii pentru o lucrare la subsol pe rubrica separata in lista de plata (suma stabilita dinnainte).Timp ... (vezi toată discuția)
Montare apometre
annesis
Buna ziua,
La noi in bloc nu sunt montate apometre si consumul este pe nr de persoane, ceea ce ma dezavantajeaza.
Cum pot face ca sa montez apometre si sa ... (vezi toată discuția)