avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rotunjirea sumelor datorate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rotunjirea sumelor datorate

D-na administrator al asociatiei din care fac parte, are obiceiul de a rotunji suma finala de plata. De exemplu, daca la caldura am 23,46 lei, dumneaei calculeaza 23,50. La toti cei care suma nu se divide cu 5, rotunjeste. Dansa spune ca este legal. Are dreptate sau nu? Sau daca ni se opreste un fond de reparatii lunar de 5 lei si pe parcursul lunii apar mici lucrari (cum ar fi repararea unei balamale) - ni se opeste separat banii pe acea lucrare, fara a apela la suma din fondul de reparatii. Spune ca acel fond e pt lucrarile de anul viitor...Este corect? Multumesc
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 18:43, 11 Aprilie 2013
Multumesc @adriantot

Eu v-am intrebat ca sa pot apoi sa va intreb si cum ati fi aplicat dv partea cu caldura la comun cind erau doar 10 din 115apartamente pentru ca eu si acum spun problema asta.
Dupa cum am mai spus noi avem centrala de bloc.
In zona unde suntem nu exista decat 4 blocuri si nici un furnizor de agent termic sau apa calda.
Mai exista inca 3 blocuri de pe vremea lu ceausescu si acestea erau prevazute cu sobe si cosuri de fum.
Problema mea mare este ca sunt unii debransati cu centrala proprie care sunt debransati si nici un locatar din bloc nu e de acord ca cei debransati sa plateasca ceilati pentru caldura la comun.
Toti se gandesc ca la un moment dat se vor debransa intrucat este foarte scumpa apa calda la centrala de bloc si caldura.
Nu sunt vandute toate apartamentele si de aceea nu este profitabil si si chiar daca vor fi vandute nu va fi profitabil cu centrala de bloc intrucat majoritatea le cumpara sa stea in ele numai in vacanta sau sa vina in weekend sa se relaxeze.
Va rog sa raspundeti petopicul celalalt cu caldura la comun.
www.avocatnet.ro/content/for...
@adriantot
Citind lista am presupus ca m.c. apa rece din lista cuprind si m.c. apa ce se vor incalzi si ca sa nu am nici un pic de indoiala v-am intrebat.
M-a surprins consumul atat de mic de apa.
In Bucuresti cineva indica consum doar pentru de apa rece ( fara calda) de 11 m.c./persoana, ceeace mie mi s-a parut aberant. Totodata si punerea in sarcina persoanelor ce nu detin apometre a diferentei dintre m.c. contor de bransament si total m.c. apometre, ajungandu-se la zeci de m.c./persoana, mi se pare aberant in conditiile in care exista acte normative in acest sens.
@locatar B

In Bucuresti cineva indica consum doar pentru de apa rece ( fara calda) de 11 m.c./persoana, ceeace mie mi s-a parut aberant. Totodata si punerea in sarcina persoanelor ce nu detin apometre a diferentei dintre m.c. contor de bransament si total m.c. apometre, ajungandu-se la zeci de m.c./persoana, mi se pare aberant in conditiile in care exista acte normative in acest sens.


Ba exista dar nu stie sau nu vrea administratorul respectiv.
Daca nu are contoar :
Maxim 5.1 m3 apa rece pe persoana pe luna si 3.3 m3 calda pe persoana pe luna restul e pierderea tuturor.
cavallis a scris:

Cum a zis si colega, factura ca o primeste trebuie impartita in functie de nr.pers/cota-parte/pausal (depinde de repartizare cum e cazul) si se afiseaza asa cum ii da, chiar daca nu e o suma intreaga. In actele contabile nu se rotunjesc sume, chiar daca acestea sunt o pacoste in evidenta contabila.
La prima vedere, pot sa zic, ca aceste rotunjiri daca nu se regasesc mai departe in evidentele asociatiei...reprezinta neglijenta sau chiar furt (daca aduni de la fiecare ap.lunar aceste rotunjiri care pretindeti ca le face, se o aduna o suma X)

Cel mai sigur, daca nu va pricepeti la o verificare a actelor...si sunt mai multi proprietari sare va sustin...cereti o verificare la primarie, cei care au tot dreptul sa verifice asociatiile de proprietari.

Dar de cazul din Asociația noastră, ce ziceți, e legal sau măcar moral ca din acest așa-zis ”fond de rotunjire” să se ”înfrupte” șefii Asociației, dar si ceilalti angajati (femeile de serviciu, instalatorii, chiar și o membră a Comitetului Executiv), dându-și prime ba de 1-8 martie, ba de Crăciun, de altele încă nu știm, din Procesele Verbale, dar vom găsi multe surprize, pentru că se va face un control financiar-contabil amănunțit, mai ales că am reușit să organizăm, după 4 ani o AD. GEN. ordinară, prin somația Primăriei.
Ați mai auzit ca angajați ai A.P.-urilor să se servească în modul ăsta din buzunarul a 460 proprietari, inventând acest ... FOND DE ROTUNJIRE, pentru a-și da prime de 2-3 ori pe an, cel mai mult luând contabila, 300 lei, de 1-8 MARTIE, și 200 lei de CRÃCIUN, femeile de serviciu și instalatorii luând 50 lei primă ???!!!
Contabila are salariul de 1400 lei NET (2000 lei BRUT), la 60 ore/lună, lucru rar întâlnit. Ce e mai grav e că, neconvocând o AD. GEN. de 4 ani, și-a mărit din proprie inițiativă salariul, în plină criză mondială, de la 1200 lei, la 1400 lei NET !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond reparatii Popescupop Popescupop Buna ziua, Asociatia de locatari a strans fond de reparatii pentru o lucrare la subsol pe rubrica separata in lista de plata (suma stabilita dinnainte).Timp ... (vezi toată discuția)
Montare apometre annesis annesis Buna ziua, La noi in bloc nu sunt montate apometre si consumul este pe nr de persoane, ceea ce ma dezavantajeaza. Cum pot face ca sa montez apometre si sa ... (vezi toată discuția)
Diferenta apa calda, boiler instalat cyan cyan Intentionez sa montez un boiler pentru apa calda dar fara sa ma debransez de la conducta de apa calda sau sa o sigilez/blochez cu vreun dop deoarece in cazul ... (vezi toată discuția)