avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restituire partiala a fondului de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restituire partiala a fondului de rulment

Buna ziua,
din 1 octombrie 2010 s-a inchis centrala termica de care apartine asociatia de proprietari. Nu mai avem nici incalzire nici apa calda. Din aceasta cauza bineinteles ca s-au micsorat cheltuielile cu intretinerea. Intrebarea mea: am dreptul sa solicit restituirea partiala a fondului de rulment?
Cel mai recent răspuns: ogra , utilizator 21:10, 21 Decembrie 2010
@ogra, personal nu m-am suparat de loc pentru ca in principiu aveti dreptate. Fiecare proprietar face ce vrea cu banii sai. Spre exemplu eu, membru al asociatiei intotdeauna mi-am platit intretinerea inainte de schimbarea listelor de plata, deci fara ca asociatia sa umble la fondul meu de rulment. Cu toate ca sunt in aceeasi situatie ca autorul topic-ului - si nu numai eu - nu am procedat la diminuarea acestuia. La fel si altii, insa cum spuneati este o suma depusa personal si care priveste numai respectivul proprietar.
Insa, daca aveti ceva experienta in domeniu, trebuie sa recunoasteti ca respectarea oricarei legi, nu numai cea specifica as. prop. implica o adevarata "gimnastica" pe care cei care lucreaza la asociatie trebuie sa o faca cu membrii as. prop., cei care vin si controleaza activitatea noastra, cele organisme ale statului la care depunem tot felul de declaratii si formulare, etc. Deci faza cu complicarea vietii proprietarilor, strict legat de problema pusa in discutie, nu mi se pare OK - din punctul meu de vedere, bun inteles. Daca am discutat astazi 18.dec. 2010 aceasta chestiune, cam cand credeti ca se convoaca com. executiv si cand are loc AG? deci este o chestiune de cateva saptamani in care cetateanul disperat poate sa-si achite partial sau de loc intretinerea pe o luna sau doua (functie de ce fond are) cu informarea as. prop. in scris despre faptul ca aceste plati sa se faca din fondul sau de rulment, deci fara ca asociatia sa-i calculeze penalizari.
Daca m-am referit la mai multi proprietari, nu credeti ca ar fi mai nimerit sa se i-a o hotarare care priveste mai multi proprietari aflati in aceeasi situatie? Eu la acest aspect m-am referit... Cu stima,
Poate ca citarea exacta a prevederilor din HG 1588/2007 ne va lamuri:
Art. 24. -
(1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.
(3) În situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Daca cititi cu atentie mai ales ceea ce am scos in evidenta o sa vedeti ca aceste prevederi permite asociatiilor sa gandeasca, sa se gospodareasca asa cum crede ca este mai bine.
Se spune despre fondul de rulment: "de regula", "anul expirat", "rata inflatiei", "potrivit hotararii adunarii generale", "se poate restitui", "daca", "conform deciziei comitetului executiv", "la cererea proprietarului".
Daca legea ar fi prevazut ca asociatia are regim militar si ca fondul de rulment este suma de 155,23 lei si obligatoriu de achiat de fiecare proprietar, atunci nu mai era nevoie sa gandim si aplicam acele reglementari.
Asa, ce sa facem, trebuie sa mai si gandim cum sa aplicam legea!
Noi procedam cu depunera cereri anexata;

SE APROBÃ Temei legal: Art. 24 al. 4 din H.G 1588/2007
PREªEDINTE şi pct. nr. 2 din Hot. A.G.P. din 05.05.2008
Székely Mihai

L.S.

Se va complecta si emite obligatoriu Dispoziţie de plată

Către Asociaţia de proprietari nr. 205
Tg. Mureş str. Aleea Covasna nr. 3

CERERE DE RESTITUIRE A FONDULUI DE RULMENT
Domnule preşedinte

Subsemnatul / a _________________________________, proprietar al apartamentului situat în Tg. Mureş, str. __________________________ nr. _____, ap. _____, C.I./B.I. seria ____, nr. ________, eliberat de către ____________, la data de _________,în calitate de membru al asociaţiei, vă rog să aprobaţi restituirea totală / parţială a fondului de rulment care îmi aparţine în valoare de _______ lei întrucât, începând cu data de __________ am vândut proprietatea pe care am deţinut în cadrul imobilului sus menţionat în aşa fel cum reiese din actul de transmitere a dreptului de proprietate anexat / cheltuielile lunare au scăzut.
Mă angajez ca la data restituirii să mă prezint cu noul proprietar pentru complectarea fondului de rulment restituit.

Vă mulţumesc

Anexez: -copia actului de transmitere a dreptului de proprietate.

Data: ___________ Semnătura proprietar: ________________

Luat la cunoştinţă şi confirmat suma solicitată
Administrator: Dordea Nicolae _____________

Am primit suma de: ___________ ( _______________________________________________ ) lei,

La data de: ___________

Semnătura de primire
Proprietar: ____________

Verificat: Cenzor Szász Emeric ____________ Confirmat: Casier Someşan Ioan ____________
Pai asa parca mai veniti de acasa. Spuneati ca eu complic lucrurile si cand colo vedem ca dumneavoastra puneti omul sa faca cerere, sa prezinte datele personale, sa prezinte contractul de vanzare-cumparare, sa ...
Apoi in cerere se spune ca " Mă angajez ca la data restituirii să mă prezint cu noul proprietar pentru complectarea fondului de rulment restituit."
Adica sa vina cu el de mana si cu banii.#-o Ca sa glumesc si eu cu dumneavoastra, va intreb unde scrie asa ceva in lege!?
Apoi vad ca nu-i dati banii imediat, ci la o data..., cand va veni cu noul proprietar...
Probabil ca in acest timp cererea se analizeaza de catre administrator, presedinte, cenzor, pentru ca le vedem acolo numele si trebuie sa semneze. Iar casierul confirma pe cerere. Original!
Pai cam asta-i conducerea asociatiei. Daca unul lipseste sau are indoieli asupra cererii este posibil ca cererea sa fie discutata in comitet sau in adunarea generala.
Sunt un pic rautacios avand in vedere replica dumneavoastra, pe care o redau:
Dl. Adriantot cam multe tromboane. Legea spune clar, vezi Art.24 al.4 din H.G. nr.1588/2007, fondul de rulment se restitue partial daca C.E. constata ca chelltuielile lunare au scazut. Cu asta basta.

In rest aveti dreptate si orice restituire din fondul de rulment se face la cerere si dupa analiza cererii, in conditiile legii.
Dl. Adriantot.La lit.B al.f art.12 din H.G. nr.1588/2007 spune clar" la instrainarea proprietatii, sa transmita toate obligatiile catre dobanditor..... Va intreb, cumparatorul de buna credinta de unde sa primeasca informati concrete si clare daca nu de la sursa in speta de la asociatie.Nu asa este corect???

Alte discuții în legătură

Restituire fond rulment moshu_stef moshu_stef Buna ziua!Am si eu o intrebare si va rog mult cine stie sigur sa imi raspunda!In afara cazului in care se vinde o locuinta, si a hotararii Adunarii generale a ... (vezi toată discuția)
Restituire partiala fond rulment innas innas Buna ziua, Am solicitat presedintelui asociatiei de proprietari restituirea partiala a fondului de rulment aferent a 2 persoane care incepand cu luna ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment mitzmi mitzmi Am probleme cu administratorul/presedinte/casier/contabil/gestionar- doresc sa fac-pe propria cheltuiala o verificare contabila, dar nu vrea sa dea actele, ... (vezi toată discuția)