Am fost data afara de pe postul si functia mea. I-am actionat in instanta. Am castigat. Mi-a venit sentinta. Nu m-au pus inapoi. Au facut recurs. La recurs s-a pronuntat judecatorul exact invers decat primul. Toate acestea s-au petrecut in 1 an si 6 luni. Am sanse la Buc cu "anulare in contestare" sau la Cedo?
Nu cred ca inteleg raspunsul dumneavoastra. Obligatiile statului sunt ale statului chiar daca sunt incorporate in dreptul intern.
Eu am indicat doua spete in care daca angajatul ar fi fost in privat, nu s-ar fi ajuns la CEDO si instanta europeana nu ar fi fost competenta, vatamarea drepturilor nefiind produsa de statul semnatar.
De acord si cu ce scrie dl. ctynn mai jos, acele consideratii se aplica egal indiferent de angajator.
totusi vatamarea poate fii dovedita ca fiind produsa de inexistenta legislatiei sau de neaplicare acesteia!
in acest sens exista si art. 292 c. mun si mai mult art. 293 c. mun. ce se cere, actualmente, a fii abrogat.
Da, la CA Timisoara: Admite recursul pârâtei.Modifică sentinţa. Respinge acţiunea reclamantului. Irevocabilă.
Se poate merge la CEDO pentru o concediere pe motive religioase dintr-o institutie publica, desi nu stiu daca faptele chiar indica asa ceva. Am vazut ca aveti si o cerere de sesizare a neconstitutionalitatii, despre ce e vorba?
Adaugire:
In legatura cu intrebarea dumneavoastra, nu este necesar sa faceti contestatia in anulare pentru a merge la CEDO, dupa cum am argumentat.
Cai de atac
danamatea
Va rog sa-mi spuneti care sunt caile de atac intr-un proces de dr muncii astfel incat sa pot ajunge la Curtea europeana ?
S-a dat hotarare de catre ... (vezi toată discuția)