avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... fals si uz de fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

fals si uz de fals

buna ziua,
din anul 2006 pana la inceputul anului 2008 am ocupat functia de administrator intr-o societate comerciala cu raspundere limitata ( X)in care asociati erau o persoana fizica italiana si un alt SRL roman controlat de o alta persoana fizica italiana, persoana fizica italiana care era si angajatorul meu printr-o alta societate.
In anul 2006 societatea a carui administrator eram a achizitionat un imobil si apoi a accesat un credit neperformant. Toate aceste operatiuni au fost decise prin hotarari generale ale asociatilor la care eu nu am participat dar care hotarari imi erau prezentate si pe care apoi le prezentam in banca.
Raporturile dintre asociati erau cordiale si nu am avut niciodata banuiala ca unul dintre ei ar intentiona prejudicierea celuilalt sau ca hotararile AGA nu ar reprezenta vointa asociatilor.
La inceputul anului 2008, in urma plecarii mele din tara am intrerupt contractul de munca cu angajatorul si am fost scimbata din functia de administrator in societatea X , aceasta functie prelunad-o fostul meu angajator.
La sfarsitul anului 2010 aflu (desi oficial nu am primit nimic) de plangerea penala pentru fals si uz de fals a asociatului persoana fizica fata de mine si fata de administratorul ce mi-a succedat contestand semnatura sa pe hotararile AGA prin care s-a accesat creditul.
In afara de faptul ca situatia mea financiara si patrimoniala nu a suferit imbunatatiri deci nu se poate spune ca am beneficiat in vreun fel de un ipotetic fals, nu am avut motive sa banuiesc ca cele scrise in hotararile AGA nu reflecta vointa unuia dintre asociati, persoana care avea acces lunar la documentele juridice si contabile ale societatii si mai ales mi se pare absurd sa declari ca ai avut informatii despre accessarea unui credit dupa mai bine de 3 ani de la momentul producerii faptei.
In aceasta situatie care este evolutia probabila a situatiei in ceea ce ma priveste?Va exista o discutie preliminara cu procurorul si acesta poate dispune neinceperea urmaririi penale? Se va proceda cu un proces penal? as avea nevoie neaparat de un avocat? cam cat poate costa?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:01, 23 Decembrie 2010
Buna seara, multumesc pentru raspunsuri.
Nu am inteles bine ce intentiona sa spuna dl. avocat lascoschi privind seful.
E clar ca evolutia situatiei fiecaruia dintre cei implicati depinde de ce va declara fiecare separat. Impresia mea, sustinuta si de faptul ca am discutat la telefon in mod civilizat inclusiv cu cel care a facut plangerea penala, este ca cei doi asociati au avut in ultimul timp anumite divergente financiare ( dupa incetarea mandatului meu de administrator si plecarea mea din Romania) iar acum unul din ei incearca sa se indrepte prin toate mijloacele impotriva celuilalt ( care dupa plecarea mea a fost si administrator) dar nu o poate face decat contestand o semnatura ( pe care o afirma falsa) de pe o hotarare AGA produsa in timp ce eram administrator. Probabil vrea sa se ajunga la situatia in care eu sa resping pe drept cuvant acuzatiile si in declaratie sa explic cum se derulau adunarile generale cu usile inchise intre ei doi si atunci sa reiasa evident faptul ca doar celalalt asociat ar fi putut falsifica. Pentru ca eu vedeam hotararile dupa semnarea lor. Pe de-alta parte mi se pare aproape imposibil ca un asociat sa afirme necunostinta accesarii unui credit ( fapt care produce efecte asupra bilantului - care se aproba iar prin AGA de asociati-) timp de 4 ani.
D-lui avocat Lupu ii pot raspunde ca nu eu trebuia sa informez asociatii privind accesarea creditului deoarece aceast lucru a fost decis de ei prin hotararea AGA. Situatia este contrara, eu am luat cunostinta prin hotararea asociatilor de vointa lor de a accesa creditul , nu aveam motive sa ma indoiesc ca ar fi fost vointa lor comuna date fiind raporturile cordiale sintre ei, semnaturile erau similare cu cele conoscute, banca nu le-a contestat.
Iar in ceea ce priveste cine ce a pierdut, este evident ca cel care a depus plangerea a fost prejudiciat daca semnatura lui a fost falsificata insa documentul mie mi-a fost prezentat ca intotdeauna deja semnat iar de vreme ce nu m-am indoit nici eu (nici banca de semnaturi) nu se poate vorbi de uz de fals. In afara de aceasta, prejudiciul evident l-a avut societatea iar eu nu sunt acuzata de gestiune frauduloasa.
Sper ca am fost clar in explicatii.
In lumina celor prezentate cum vedeti situatia mea?
Din ceea ce relatati se pare ca sunteti nevinovat dar depinde ce probe exista la dosar.
Ceea ce ati relatat este precum o declaratie a dvs. pe care aveti dreptul sa o dati.
Dar, depinde si de celelalte probe existente la dosarul cauzei.
Si cum nu veti putea afla ceea ce se afla la dosar deoarece urmarirea penala este secreta si se va incerca aflarea adevarului este recomandabil sa va angajati avocat inca de la darea primei declaratii.

avocat Claudiu Lascoschi
sa nu uitam de culpa simpla sau neglijenta, ca forma a vinovatiei, care exista atunci cand autorul nu a prevazut rezultatul faptei sale desi putea si trebuia sa-l prevada.

in ceea ce priveste infractiunea de fals si cea a uzului de fals, pare-mi-se (sper sa nu gresesc) poate fi savarsita numai cu intentie, fie ea directa ori indirecta, deci va trebuii sa se dovedeasca intentia dvs. de a falsifica in scopul de a produce efecte juridice.

Sarcina probatiunii revine organelor de urmarire penala,iar dvs va reveine sarcina sa va aparati daca veti fi inculpat.
Bazandu-ma doar pe argumentele dvs logice,la prima vedere, nu pare sa existe o culpa a dvs,dar bineinteles ca probatoriile administrate ,vor stabili aceasta
In cazul in care ma voi prezenta sa dau declaratie fiind citata ca martor in prima faza, se poate cosnidera prezenta mea fara un avocat ca o intentie de a colabora transparent cu organele de ancheta si o atitudine a mea de " nu ma consider vinovata"?
O eventuala expertiza grafologica a unei semnaturi poate evidentia doar faptul ca aceasta este falsa ( nu apartine persoanei careia i se atribuie) sau poate evidentia si cine a realizat-o?
Pentru ca o analiza grafologica se realizeaza presupun comparand mostre de scris ale persoanei care contesta semnatura in timp ce nu se poate compara cu mostre din scrisul meu curent ( ipotizand falsul realizat de mine) deoarece este evident ca semnand in fals mi-am alterat scrisul. Probabil va trebui sa intreb si un grafolog.
Cat este de relevant raportul de expertiza grafologica ca valoare probatorie?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Fals in acte Fatu Lucian Fatu Lucian Am o societate comerciala , la care suntem 2 asociati , iar eu sunt administrator. Toate actele contabile , la rubrica \\" administrator\\" , in dreptul ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafologica pentru martor lucianminea lucianminea Va rog sa ma scuzati daca am gresit termenul (grafologic sau grafoscopic), un stiu exact diferenta dintre ele. Am sa explic. Intr-un dosar civil, cu privire ... (vezi toată discuția)
M-am trezit cu o firma pe cap mary_123454 mary_123454 as dori si eu un ajutor.am lucrat la un patron timp de 3 ani si acum ceva timp am aflat din greseala ca patronul a trcut una din firmele lui pe capul meu fara ... (vezi toată discuția)