avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a legii (pagina 10)

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010 si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.

Actul normativ, in integralitatea sa, poate fi consultat accesand link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Eu am aproximat(estimat).Daca aveti punctajele anuale,puteti sa va faceti calculul singur.Se extrage totalul punctelor realizate pe anii in care ati lucrat in grupa I-a,la care se aplica 150%.Din rezultat scadeti punctele suplimentare acordate prin aplicarea O.U.G.100/2008.Apoi rezultatul il adunati cu restul punctelor care nu au intrat in acest calcul(asimilat,conditii normale si cu punctajul suplimentar).Totul se imparte la stagiul complet de cotizare,rezultand noul punctaj mediu anual.Sper sa ma fi facut inteles.Nu este greu,dar nici foarte simplu.

Am strecurat o greseala.Astfel:Din rezultatul aplicarii 150% nu se scad punctele suplimentare acordate de O.u.g.100/2008,deoarece ele nu intra in calculul punctajelor anuale.Ele intra direct in calculul punctajului mediu anual.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2011
Carp Mircea, utilizator
De ce daca legea a intrat in vigoare cu 01- 01 2011, si nu produce efecte retroactiv, in anexa 5 sunt trecute (atat la femei, cat si la barbati) la rubrica "luna si anul pensionarii" si perioadele Ianuarie 2001-Noiembrie 2010?
De ce nu incepe tabelul cu Ianuarie 2011, asa cum mie mi se pare normal, si cum se intampla cu anexa 6?
Cu stima.
Nu inteleg sensul comparatiei. Persoanele prevazute la art. 6, alin. (1), pct. I, lit. c) din Legea nr. 263/2010 au fost integrate in sistemul public incepand cu 1 ianuarie 2011. Integrarea acestor categorii de persoane in sistemul public de pensii este, din punctul meu de vedere, una dintre multele si marile erori ale actualei guvernari. Dar in privinta asta mi-am exprimat punctul de vedere de mult timp si mi-l mentin.
www.avocatnet.ro/content/for...

baican constantin a scris:
De ce daca legea a intrat in vigoare cu 01- 01 2011, si nu produce efecte retroactiv, in anexa 5 sunt trecute (atat la femei, cat si la barbati) la rubrica "luna si anul pensionarii" si perioadele Ianuarie 2001-Noiembrie 2010?

Nu este vatamata nicio norma, prin urmare nu vad care este problema.
Buna ziua.Mi sa spus la casa pensilor ca pot sa lucrez si sa primesc pensia de urmas ca nu mi se mai ia pensia chiar dak depaseste salariu mediu brut.Ce articole e din legea 263 care specifica acest lucru? k as vrea sa lucrez si mai am inca un an de facultate si dupaia vreau sa dau la master si as dori sa mai primesc pensia de urmas. exista posibilitatea de a lucra si sa si primesc penisa?
1. Din Legea 263/2010:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

2. Nu se mai precizeaza nici o restrictie, ca in legea precedenta.

Alte discuții în legătură

Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala andra_georgi2002 andra_georgi2002 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia pe caz de boala. In functie de salariul net pe ultimele 6 sau 12 luni, sau venitul pe aceasta ... (vezi toată discuția)