avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a legii (pagina 10)

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010 si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.

Actul normativ, in integralitatea sa, poate fi consultat accesand link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Olivia Bozdog a scris:
persoanele care au lucrat in proiectare, iesite la pensie dupa legea 19, pot solicita recalcularea pensiei in functie de contributia de asigurari sociala platita, tinand seama ca au fost platiti in acord si pentru sumele incasate s-au platit asigurari sociale, iar pensia s-a calculat doar la sumele inscrise in cartea de munca.

Nu puteti solicita recalcularea drepturilor de pensie in primul rand pentru ca Legea nr. 263/2010 nu se aplica retroactiv. Pe de alta parte, nu stiu de unde ati tras concluzia ca veniturile lucrate in acord vor fi avute in vedere la determinarea pensiilor.

Art. 165 din Legea nr. 263/2010 vorbeste despre salariile brute sau nete, dupa caz, si despre "sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare (...)". Or, legislatia anterioara prevede clar ca formele de retribuire in acord nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor.

Olivia Bozdog a scris:
Conform legii 263 dreptul la pensie se stabileste pe baza principiului contributivitatii.

Principiul contributivitatii nu este o noutate. Aceeasi prevedere o gasiti la art. 2, lit. e) din Legea nr. 19/2000.
Totusi in perioada iulie1977-1990, cei care au lucrat in acord individual aveau un venit brut diferit de salariul de incadrare trecut in carnetul de munca (cu sporul realizarii normei, care putea mari sau chiar diminua retributia de baza, la care se aplicau sporurile : vechime, ...) , iar la acest venit brut se aplicau 2%, 3% sau 5% ( cat a fost contributia la pensia suplimentara). Contributia la CAS si impozitarea facandu-se centralizat la intreg fondul de salariu pe unitate.
Iar dupa 1990 toate contributiile (pensie si sanatate) se calculau la venitul brut. Numai contributia la somaj era la salariul brut de incadrare.
In concluzie numai din aprilie 2001 este o evidenta clara a venitului brut realizat (prin declaratiile transmise lunar de angajator), dar inainte de aprilie 2001 totul se reduce la ceea ce este inscris in carnetele de munca, nu la salariul brut realizat. Legea spune "salariul brut sau net" , nu salariul de incadrare. Deci nu ar fi mai corect ca angajatorul sa dea o adeverinta cu salariul brut sau net realizat ?
Pe site-ul Ministerului muncii a aparut Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Hotararea de guvern cuprinde Normele de aplicare si 16 anexe la aceste norme.
[ link extern ]
Buna ziua,

Intr-un alt topic am citit acest raspuns al doamnei Gabriela Pintea

"mpetrea2000 a scris:

exact.in acelasi loc si inainte si dupa 1.04.2001.Numai ca am avut doar grupa I cu 75%.Ulterior am conditii speciale.
Multumesc.


Am inteles, inainte de 1 aprilie 2001 ati lucrat in grupa I de munca, dupa aceasta data ati lucrat in conditii speciale.

Pentru ca perioada lucrata in grupa I de munca sa fie echivalata cu conditiile speciale, angajatorul dvs. trebuia sa parcurga procedura prevazuta in Legea nr. 226/2006. Daca parcurgea aceasta procedura, dvs. aveati acum o adeverinta in care scria ca ati lucrat in conditii speciale. Daca nu aveti o asemenea adeverinta, inseamna ca perioada lucrata in grupa I de munca nu a fost echivalata cu conditiile speciale de munca.

Nu este suficient sa fi lucrat in acelasi loc de munca, trebuia parcursa si procedura prevazuta de Legea nr. 226/2006."


As dori sa stiu daca se mai poate obtine adeverinta respectiva.
In conditiile in care legea curenta abroga Legea nr. 226/2006, inteleg ca tot pe baza ei (Legea nr. 263/2010) se face si incadrarea perioadelor din grupa I de pana in 2001. Ar fi art. 158 in care se specifica acest lucru si situatia mentionata mai sus este cuprinsa la exceptiile mentionate de articol rezultand o incadrare in conditii speciale.
De ce mai cer cei de la casa de pensii aceasta adeverinta daca legea este totusi destul de clara in acest sens?
Daca legea 226 a fost abrogata, pe baza carei legi ar trebui sa se completeze o astfel de adeverinta de catre angajatori?
Mama mea a obtinut anul trecut de la agajator (dupa ce s-a judecat cu acesta) adeverinta prin care i se incadreaza perioada dinainte de 2001 in grupa I si perioada de dupa in conditii speciale.
Sa inteleg ca greseala angajatilor este faptul ca s-au judecat pentru grupa I si nu pentru conditii speciale, in conditiile in care exista (sau existã) legislatie prin care se poate emite adeverinta de conditii speciale si pentru perioada anterioara 2001?
Daca s-a emis anul trecut adeverinta pentru grupa I, in baza unei legi anterioare, presupun ca se poate emite si una pentru incadrare in conditii speciale a perioadei, tot in baza unei legi anterioare - probabil 226/2006.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
sadycool, utilizator
Buna ziua,

Imi puteti spune, va rog, daca un salariat nascut in 24.11.1947 si cu un stagiu de cotizare de 44 ani si 4 luni poate iesi la pensie de limita de varsta?

Multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala andra_georgi2002 andra_georgi2002 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia pe caz de boala. In functie de salariul net pe ultimele 6 sau 12 luni, sau venitul pe aceasta ... (vezi toată discuția)