avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a legii (pagina 10)

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010 si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.

Actul normativ, in integralitatea sa, poate fi consultat accesand link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc de raspuns!
As vrea sa precizez ca sunt nascuta in august dupa cum ati dedus, si ca sunt asociat la firma fara a lua dividende sau alte venituri din firma. Calitatea de asociat este in concordanta cu pensia atnticipata sau voi fi nevoita sa renunt la ea?

Calitatea de asociat nu este incompatibila cu calitatea de pensionar. Nu calitatile sunt incompatibile, ci realizarea de venituri in timp ce primiti pensie anticipata partiala. Puteti sa realizati venituri, insa in prealabil trebuie sa solicitati suspendarea platii pensiei.
Buna ziua ,

Am si eu intrebare cu privire la pensia partiala/ partiala anticipata
Ma intereseaza daca beneficiez de pensie anticipata sau partial anticipata in conditiile in care am o vechime de 31 de ani de munca efectiv lucrati si sunt nascuta in februarie 57 si daca da incepand cu ce luna pot depunde dosarul .

Multumesc anticipat
Anticipat la 55 de ani si 8 luni,daca indepliniti si conditia de stagiu de 38 ani si 8 luni,fara stagiu asimilat.Anticipat partial la 55 ani si 8 luni,conditia de stagiu fiind de 30 de ani si 8 luni,fara stagiu asimilat.Penalizarea la anticipat partial este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.Pentru 5 ani(60 de luni de anticipare)penalizarea este de 45% pe toata durata celor 60 de luni.
Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de lege, o depuneti, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii in a carei raza domiciliati.
Ultima modificare: Duminică, 24 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala andra_georgi2002 andra_georgi2002 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia pe caz de boala. In functie de salariul net pe ultimele 6 sau 12 luni, sau venitul pe aceasta ... (vezi toată discuția)