avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a legii (pagina 10)

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010 si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.

Actul normativ, in integralitatea sa, poate fi consultat accesand link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
cgabriela a scris:
Multumesc!Eu stiam de 30 de zile, perioada in care poti contesta decizia!
O zi buna!

Discutia este despre o decizie de pensie anticipata partiala emisa in 2009. Art. 87, alin. (1) din Legea nr. 19/2000 prevedea urmatoarele:
Art. 87. - Decizia emisă în condiţiile art. 86 alin. (1) poate fi contestată la instanţa judecătorească competentă în a cărei rază teritorială se află domiciliul asiguratului, în termen de 45 de zile de la comunicare.
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 318, din 9 mai 2011 a fost publicat Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, al ministrului apararii nationale, al ministrului administratiei si internelor si al directorului Serviciului Roman de Informatii nr. 1.453/M.34/18.769/10.161/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, functionarea si structura Comisiei centrale de contestatii din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice, precum si pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, functionarea si structura comisiilor de contestatii din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
Buna ziua.
Nu stiu daca intreb corect in cadrul acestei discutii, dar am pe cineva care are contributia de pensie platitta pana in luna iulie 2003. De atunci lucreaza in strainatate.
Acum este interesata sa-si completeze stagiul de cotizare si vrea sa incheie un contract cu Casa de Pensii.
Am modul de calcul pentru anii precedenti.
Intrebarea mea este: Poate sa-si plateasca persoana respectiva contributia din 2003 pana in prezent?
Bine, cred ca de la 1 ianuarie 2011 s-a schimbat modul de calcul, dar pana sa inceapa demersurile, aceasta persoana ar vrea sa stie daca poate plati retroactiv de acum 8 ani.
Va multumesc.
Raspunsul il gasiti aici:

www.avocatnet.ro/content/for...
Iata si doua raspunsuri de la CNPAS:

Buna ziua!Doresc sa cumpar 20 de ani pe cartea de munca la un salar de 2000 ron.......va rog sa-mi spune-ti unde trebuie sa merg sa platesc,ce suma si daca se poate plati in mai multe transe?! MULTUMESC ANTICIPAT

Potrivit legislatiei in vigoare la acest moment, nu exista posibilitatea platii retroactive a contributiei de asigurari sociale.

20-09-2011 10:16

Asi dori sa achit retroactiv contributia la asigurarile sociale de stat pt perioada iunie 2006 si pana in prezent. Mentionez ca mi s-a desfacut contractul individual de munca in iunie 2006 si ca de la aceasta data nu am mai avut calitatea de angajat. Deasemenea fac precizarea ca in prezent domiciliez in Italia. Asi dori sa stiu, in caz afirmativ, unde trebuie sa ma adresez.Va multumesc!

Potrivit legislatiei in vigoare la acest moment, nu exista posibilitatea platii retroactive a contributiei de asigurari sociale.

20-09-2011 08:57

Alte discuții în legătură

Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala andra_georgi2002 andra_georgi2002 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia pe caz de boala. In functie de salariul net pe ultimele 6 sau 12 luni, sau venitul pe aceasta ... (vezi toată discuția)