avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a legii (pagina 10)

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010 si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.

Actul normativ, in integralitatea sa, poate fi consultat accesand link-ul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
La prima intrebare raspunsul este "nu". Drepturile de pensie se acorda la cererea beneficiarului. Insa, din ceea ce ati scris rezulta ca mama dvs. nu a solicitat trecerea la pensie pentru limita de varsta acum 1 an si jumatate, cand avea dreptul, ci anul acesta. In aceste conditii, s-a aplicat art. 136, alin. (1) din HG nr. 257/2011, adica mama a fost trecuta din oficiu la pensie pentru limita de varsta incepand cu 1 ianuarie 2011.
Art. 136
(1) In situatia beneficiarilor de pensie de invaliditate, pensie anticipata si pensie anticipata partiala, care anterior intrarii in vigoare a legii au indeplinit conditiile legale pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta si care nu au solicitat trecerea la aceasta categorie de pensie, trecerea se face din oficiu incepand cu data de 1 ianuarie 2011, potrivit legislatiei in vigoare la data indeplinirii conditiilor de acordare a pensiei pentru limita de varsta.


In privinta celei de-a doua intrebari, raspunsul este ca va primi drepturi de la data depunerii cererii. Nu retroactiv si nici de la alta data. Regula, in sistemul public de pensii, este ca aceste drepturi se acorda de la data depunerii cererii la casa de pensii.
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc pt raspuns ,ati inteles ce am vrut sa va spun insa ..... ...problema e ca:nu e obligatia celor de la casa de pensie sa calculeze ?ca sa poata beneficia pensionarul de drepturile sale de la data cand ii era dreptul ?
va multumesc
k-ionela a scris:
...problema e ca:nu e obligatia celor de la casa de pensie sa calculeze ?ca sa poata beneficia pensionarul de drepturile sale de la data cand ii era dreptul ?

Nu, nu este obligatia casei de pensii, nu exista prevedere legala in acest sens. Ma refer, bineinteles, strict la situatia mamei dvs.

Reiau. Mama dvs. indeplinea conditiile sa treaca de la pensie anticipata la pensie pentru limita de varsta acum un an si jumatate. Bun! Acum un an si jumatate era in vigoare Legea nr. 19/2000. Potrivit Legii nr. 19/2000, mama dvs. trebuia sa faca cerere prin care sa solicite trecerea de la pensia anticipata la pensia pentru limita de varsta.

Mama nu a facut cerere, prin urmare a pierdut dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta de la data la care indeplinea conditiile. Repet, casa de pensii nu poate suplini lipsa de diligenta a beneficiarului de pensie. Singura obligatie a casei de pensii era sa-i emita mamei dvs. decizie pentru limita de varsta incepand cu data de 1 ianuarie 2011, ceea ce a si facut.
~ Conținut șters la cerere ~
@BODEALEX

Intre situatia dvs. si situatia prezentata de k-ionela nu este nicio legatura.

Mama acesteia indeplinea conditiile de trecere la pensie pentru limita de varsta in 2010, dvs. indepliniti aceste conditii in 2011. In 2010 era alt act normativ in vigoare.

Veti trece la pensie pentru limita de varsta de la data indeplinirii conditiilor, nu de la data depunerii cererii. Drepturile de pensie integral, adica pensia pentru limita de varsta si diferentele le veti primi de la data indeplinirii conditiilor.

Cerere ati depus din alte ratiuni, iar la nivelul casei de pensii despre care vorbiti se primesc cereri intrucat personalul a fost si este insuficient raportat la numarul de pensionari, deci de dosare de rezolvat. S-a facut restructurare in institutii cu deficit de personal, acesta este rezultatul.

Chestia cu datul unei cereri de la un ghiseu la celalat pentru ca ghiseele sunt unul langa celalat, recunosc, n-am inteles-o niciodata. Un ghiseu este de "Plati" iar celalalt este de "Stabiliri", cum sa dea cererile de colo-colo? E ca si cum ati cere, intr-un magazin, paine de la "cosmetice" si cosmetice de la "paine" pentru ca sunt in acelasi magazin.

Pensionarii au ajuns "presul societatii" de care nu se mai tine seama in multe domenii ( sanatate/costuri utilitati/medicamente).

Toti suntem in aceeasi situatie. Pana n-o sa intelegem asta, n-o sa putem schimba nimic.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Calcul pensie daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia la limita de varsta, mai exact daca se iau in calcul veniturile obtinute in ultimii ani de activitate.Solicit ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie paulacarmen paulacarmen Ma numesc Mitran Paula Carmen, sunt nascuta pe 8 martie 1953, iar anul acesta m-am pensionat la limita de varsta, avand o vechime de 25 de ani in domeniul ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala andra_georgi2002 andra_georgi2002 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza pensia pe caz de boala. In functie de salariul net pe ultimele 6 sau 12 luni, sau venitul pe aceasta ... (vezi toată discuția)