Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010 si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.
Conform Legii sistemului unitar de pensii se mai poate introduce cererea de pensionare pentru limita de varsta cu 30 de zile anterior indeplinirii conditiilor de pensionare?
Am vazut decat art. 103 din lege care stipuleza ca cererea se depune la data indeplinirii conditiilor de pensionare.
Art.103(2) din Legea 263/2010 suna asa:
"Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana...".
Daca a iesit la pensie anticipata partial in 2009, astazi poate sa mai solicite de la casa de pensii BULETINUL DE CALCUL? Si daca primeste adev. cu rupa de munca pt.aprox. 9 ani, poate sa o depuna si sa ceara recalculare? Stiu ca era termenul de 30 de zile pt contestatie, dar nu stiu ce s-ar putea contesta!
Multumesc!
Persoana pentru care intrebati poate sa solicite oricand casei de pensii sa-i comunice buletinul de calcul aferent deciziei. De asemenea, poate sa depuna adeverinta la casa de pensii si sa solicite recalcularea drepturilor de pensie.
In cazul unei decizii de pensie emisa in 2009 termenul de contestatie a fost de 45 de zile de la comunicarea deciziei. Persoana pentru care intrebati nu mai este in termen sa conteste decizia de pensie.