avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Obiectiuni impotriva raportului de expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Obiectiuni impotriva raportului de expertiza

Buna ziua.As vrea sa stiu care este procedura de urmat in cazul in care am obiectii in legatura cu concluziile raportului de expertiza?Expertul este obligat sa raspunda la respectivele obiectii,sau instanta judeca tinand seama atat de raportul de expertiza cat si de obiectii? Ridicarea de obiectii presupune refacerea raportului de expertiza, aceasta implicand o noua reconvocare a partilor?
Expertul desemnat de instanta in dosarul in care sunt parte,a refuzat sa consemneze in procesul verbal intocmit cu ocazia constatarilor un aspect tehnic important in dezlegarea pricinii,dupa ce in prealabil l-am convins cu mare greutate sa-mi inmaneze si mie un exemplar al acestuia(mi-a spus ca nu este obligat sa-mi dea o copie a procesului verbal) si de asemenea a trebuit sa insist sa treaca numarul si data emiterii unui document pe care l-am predat(am constatat ca la toate expertizele la care am participat,expertii trec numarul si data documentelor predate de parti.In final,expertul a devenit extrem de nervos si nepoliticos,a luat procesul verbal si a plecat fara ca eu sa-l semnez,cu toate ca eu mi-am afirmat dorinta de a face acest lucru,insa cu consemnarea la care m-am referit.
Care credeti ca va fi urmarea si cum credeti ca ar fi indicat sa procedez?
Va multumesc.
Lucrurile cu privire la periodicitatea solicitarii ajutorului judiciar,stau astfel cum ati aratat,o data la 12 luni.
In legatura cu opinia dvs. potrivit careia initial ar fi indicat sa formulez obiectii cu privire la raportul de expertiza(daca va fi cazul) si ulterior sa plusez,daca raspunsul la obiectii nu va fi satisfacator,si sa solicit expertiza contrarie,opine la care am subscris dupa cum stiti(mi se pare o succesiune logica,progresiva),ma preocupa totusi posibilitatea(riscul) ca instanta sa interpreteze "ad litteram" art.212 indice 2 din c.p.c,respectiv sa-mi respinga cererea pentru expertiza contrarie,daca initial voi solicita sa mi se raspunda la obiectiile formulate,deci in mod obligatoriu cererea pentru expertiza contrarie ar urma sa fie formulata nu la primul termen dupa depunerea lucrarii,cum prevede art.212 indice 2,ci ulterior,dupa ce voi constata ca raspunsul la obiectii nu este multumitor.
"Expertiza contrarie trebuie ceruta motivat la primul termen dupa depunerea lucrarii"(art.212 indice 2 din c.p.c)
Ce parere aveti?
O noua expertiza se solicita dupa ce expertul a raspuns la obiectiuni,pentru ca rationamentul este simplu.
Expertul,teoretic,poate da la obiectiuni raspunsul sau raspunsurile de care aveti nevoie. ,situatie in care nimeni nu solicita efectuarea unei noi expertize,unde costurile sunt mult mai mari.
Deci,asa cum intrebam nu ma pot astepta la surpriza ca Presdinta sa-mi repinga cererea de expertiza contrarie,pe motiv ca nu am formulat-o la primul termen dupa depunerea lucrarii de catre expert? (in ipoteza ca vor fi de formulat mai inatai obiectiuni-la primul termen,care probabil va fi al doilea daca solicit termen pentru studiul raportului,si atunci cererea pentru expertiza contrarie ar urma sa fie formulata la al treilea termen,deci nu strict in spiritul si litera art.212 indice 2 din c.p.c care glasuieste astfel:"Expertiza contrarie va trebui ceruta motivat la primul termen dupa depunerea lucrarii"
In alta ordine de idei,cum se procedeaza la organizarea de expertiza contrarie, se efectueaza simultan de catre cei trei experti care urmeaza a convoca partile intr-o zingura zi, incheind un proces verbal comun,sau odata incunostintati de catre instanta despre faptul ca au fost desemnati sa efectueze expertiza contrarie in dosarul respectiv fiecare dintre experti convoaca partile la ce data doreste,urmand a se realiza expertiza in trei zile diferite si la ore diferite?
Va multumesc.
In mod legal nu decat daca obiectiunile nu sunt concludente si pertinente,completul le analizeaza si apoi se pronunta ,cum se poate pronunta astfel si pe cererea pentru efectuarea unei noi expertize.
In ambele situatii,completul are dreptul sa admita sau sa respinga.
Modul in care o va face,este posibil sa constituie un eventual motiv de a ataca hotararea care va fi pronuntata.
Nimeni nu poate prezuma cum va judeca magistratul la momentul "X"

Alte discuții în legătură

Contestatie expertiza grafologica danacalugar danacalugar va solicit ajutorul din nou. am avut un angajat care ne-a actionat in instanta obiectul dosarului este drepturi banesti. reclamantul sustine ca nu a primit ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)
Model reclamatie expert contabil adisoi adisoi Buna ziua Cum pot depune plingere impotriva unui expert contabil intrucat a prezentat tribunalului un raport de expertiza lapidar si nedezvoltat ignorand ... (vezi toată discuția)