Sotul meu a fost condamnat de prima instanta (tribunal) la 2 ani si 6 luni cu executare pt. ucidere din culpa. Credeti ca ar fi bine sau nu sa mearga mai departe, sa depuna apel sau nu? Este posibil sa i se mareasca pedeapsa? Din cate am auzit, de obicei se mai scade sau ramane acceasi pedeapsa.
Ce sanse are sa iese mai devreme de 2 ani si 6 luni? Mentionez ca deja are 8 luni de arest preventiv. In cazul in care va ramane definitiva aceasta condamnare, cand poate solicita liberarea conditionata sau ce altceva se mai poate face? La munca nu a iesit pana acum pentru ca nu i-a fost aprobata solicitarea pe motiv ca este arestat preventiv si numai in momentul cand va fi condamnat poate iesi la munca. Va multumesc din suflet pentru raspunsuri si va doresc sarbatori fericite si un sincer La multi ani!
Sau cand va fi condamnat,prin exercitarea dreptului la munca va mai obtine o scadere de 7 zile la luna,dar va executa nu mai putin de 1/2 din pedeapsa aplicata.
Alte sanse nu exista.,decat daca va fi posibil de a fi exercitat dreptul la cele doua contestatii la executare si in anulare,cu conditia indeplinirii,cerintelor legii in acest sens.
Aveti mai jos continutul celor doua articole pentru o corecta intelegere a continutului lor:
Interzicerea unor drepturi
Art. 64. - Pedeapsa complimentara a interzicerii consta in interzicerea unuia sau unora din urmatoarele drepturi:
*a) dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice;
b) dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat;
c) dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii;
d) drepturile parintesti;
e) dreptul de a fi tutore sau curator.
Interzicerea drepturilor prevazute la lit. b nu se poate pronunta decat pe langa interzicerea drepturilor prevazute la lit. a, afara de cazul cand legea dispune altfel.
* Lit. a) de la alineatul 1 al art. 64 este reprodusa astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.
Continutul si executarea pedepsei accesorii
Art. 71. - Pedeapsa accesorie consta in interzicerea tuturor drepturilor prevazute in art. 64.
*Condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata sau a inchisorii atrage de drept interzicerea drepturilor aratate in alineatul precedent din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si pana laterminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.
**Dispozitiile alin. 1 si 2 se aplica si in cazul cand s-a dispus executarea pedepsei la locul de munca, cu exceptiile prevazute in art. 868, interzicerea drepturilor prevazute in art. 64 lit. d si e fiind lasata la aprecierea instantei.
* Alin. 2 al art. 71 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996. ** Alin. 3 al art. 71 a fost introdus prin Legea nr. 6/1963 si este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 104/1992.