avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesire minor din tara ?!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesire minor din tara ?!

Buna seara,
am un minor in incredintare (prin hot.judec.) pt.care mama mi-a solicitat o procura pt. iesire neconditionata din tara in perioadele stabilite pt. vizitare (2 week-end-uri/luna +vacante), ea avand rezidenta principala in Spania si secundara in Romania. Si-a motivat cerinta pe faptul ca nu vrea ca de fiecare data cand doreste sa iasa din tara cu copilul, sa trebuiasca sa-mi ceara acord notarial. Permite legea o astfel de procura? Daca nu se mai intoarce in tara cu minorul ce se mai poate face #-o?
Multumesc mult.
Cele doua cazuri sunt total diferite: in cazul initiatorului topicului el incredintarea copilului este la tata iar in cazul domnului stefan minorul a fost incredintat la mama.
In aceste cazuri sunt diferite si actiunile si riscurile la care se expune fiecare.

Eu as da procura insa cu o anumita valabilitate in timp (un an, doi) si cu anumite destinatii (de exemplu: Europa etc.).
:offtopic: Elis, parca mai aveam un mesaj in subiectul asta, nu? :O
Bine zis cazurile sunt diferite cit si actiunile si riscurile la care se expun fiecare !!!
eu as mai adauga si prostiei de a nu cunoaste legile mai ales ce te privesc in cazuri personale .
In privinta hotarirea judecatoreasca privind custodia minorului tatalui in cazul de sus , va amintesc doar cazul Vasilica Roba din 2004 ce si el avea in buzunar o hotarire judecatoreasca romaneasca in custodia tatalui a minorului cind i -s-a luat copilul in Spania . Acest parinte prin necunoasterea legi spaniole cu o hotarire legitima a platit cu propia viata nerespectarea ei fapt ce ar trebui sa ne dea de gindit !!! ...si nu este un caz singular sunt zeci si mii de cazuri !!!!
Nu facem desigur noi legile si nici noi le aplicam si tot ce doream sa exprim pe said privind cazul de sus era sa arat consecintele si dramele umane ce putem trai prin necunoasterea legilor fie in tara fie in afara chiar si a unei procure .
Exista un principiul nemo censetur ignorare legem, în virtutea căruia nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii în propria apărare. :)
Buna ziua. Sunt matusa unui baietel de 11 ani care dupa divortul parintilor(9 ani in urma) a fost incredintat tatalui adica fratelui meu.Am inteles ca minorul poate calatori in strainatate cu bunica acestuia avand procura sau mai bine zis declaratie notariala facuta de tatal lui. Intrebarea mea este ce documente trebuie sa aiba copilul se face un pasaport individual sau se trece pe pasaportul bunicii sau cum se procedeaza??Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
Felicia Stancu,
Pasaport individual.

Alte discuții în legătură

Plecare in vacanta irina_iris irina_iris buna.ma numesc irina si vreau sa plec cu nepotul meu de 9 ani la vara in italia cu avionul.ce acte imi trebuiesc din partea parintilor(mama lui e in italia si ... (vezi toată discuția)
Minor in afara tarii marin@yahoo.ro marin@yahoo.ro buna ziua. am o intrebare mama poate sa stabileasca minorul in Spania fara acordul tatalui chiar daca minorul e incredintat mamei? (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu copil ramibebe ramibebe am o nelamurire.trebuie sa plec din tara cu copilul.am procurile de la tatal lui,dar eu nu sunt mama naturala.el la divort a primit incredintarea minorului ... (vezi toată discuția)