avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din indiviziune asupra imobil, dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din indiviziune asupra imobil, dupa divort

In urma cu cativa ani am divortat, fara partaj.
In apartamentul proprietate comuna, de doua camere, locuiesc acum fosta sotie si copilul de 16 ani, care i-a fost incrediintat.
Fosta sotie m-a chemat in judecata pentru iesirea din indiviziune asupra apartamentului, atribuirea acestuia catre ea si plata unei sulte catre mine.
Contributia la dobandirea apartamentului a fost (teoretic) egala.
Evident, ea vrea sa obtina cat mai mult.
Va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari:
1. Valoarea apartamentului este cea de impunere de la finantele locale sau este valoarea de piata?
2. Cine stabileste valoarea apartamentului? Un evaluator?
3. Fosta sotie ar putea obtine mai mult de 50%? Adica s-ar putea ajunge la situatia in care sulta sa fie mai mica de 50% din valoarea apartamentului?
4. Faptul ca eu stau acum cu sotia actuala insarcinata si cu copilul ei intr-o garsoniera mi-ar putea da oarecum castig de cauza? As putea obtine eu mai mult?
5. Sulta in cauza se plateste toata odata, sau in rate? Fosta sotie nu are bani. Ar putea deveni proprietara inainte de a-mi plati sulta?
Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters62689 , utilizator 11:42, 21 Ianuarie 2011
Va multumesc foarte mult!
As mai avea o intrebare sau chiar mai multe:
1. Presupunand ca procesul se incheie cu stabilirea unui termen de plata a sultei, cerut de mine, dar dumneaei nu o va plati niciodata, imi ramane la indemana doar instrumentul executorului judecatoresc.
Cum se impaca asta cu faptul ca in casa locuieste si copilul, care are 16 ani? Ea poate fi executata, dar copilul nu, iar el locuieste acolo.
2. Imi ramane ca ultima solutie deschiderea unui nou proces in care sa cer poprire pe salariul ei? Iar daca voi castiga, care angajator poate fi obligat sa-i opreasca din salariu si sa-mi dea mie?
3. In final, mai am vreo sansa sa mai primesc ceva din valoarea casei, dupa doua procese, sau totul este "mult zgomot pentru nimic"?
La ce-mi mai foloseste angajarea unui avocat pentru doua procese, plata evaluarii (pentru ca ea nu a cerut-o, deci o voi face eu, ca parat), plata taxei de timbru pentru ambele situatii, etc. etc. etc., din moment ce ea doreste obtinerea intregii case, prin diverse subterfugii, iar eu nu ma pot opune?
Inca o data, multumesc!
Asta-i viata, spus foarte romaneste!


Buna ziua!

"La ce-mi mai foloseste angajarea unui avocat pentru doua procese..."

Presupun ca exprimarea mea a deranjat, pentru ca nu s-a mai obosit nimeni sa-mi mai raspunda. Imi cer scuze si multumesc pentru raspunsurile anterioare.

Florin
Buna ziua! Revin cu doua intrebari, in speranta ca persoanele mai informate decat mine vor gasi putin timp pentru raspuns.
1. Presupunand ca procesul se incheie cu stabilirea unui termen de plata a sultei, dar fosta sotie nu o va plati niciodata, imi ramane la indemana instrumentul executorului judecatoresc.
Cum se impaca asta cu faptul ca in casa locuieste si copilul, care are 16 ani? Ea poate fi executata, dar copilul nu, iar el locuieste acolo.
2. Imi ramane ca ultima solutie deschiderea unui nou proces in care sa cer poprire pe salariul ei? Iar daca voi castiga, angajatorul poate fi obligat sa-i opreasca din salariu? Dar daca angajatorul se schimba?
Multumesc, toate cele bune!
In cazul in care fosta sotie nu plateste sulta stabilita conform hotararii judecatoresti, nu trebuie sa deschideti un nou proces, ci sa declansati procedura de executare silita a hotararii judecatoresti..
In cadrul acesteia puteti cere urmatoarele:
1 executarea sa se faca prin infiintarea popririi asupra veniturilor sale salariale. In baza adresei de infiintare a popririi angajatorul este obligat sa-i opreasca din salariu cota stabilita. In cazul in care angajatorul se schimba, este necesar sa aflati numele noului angajator, poprirea ramand valabila. Daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile, Codul de procedura civila prevede sanctiuni pentru acesta care vor fi aplicate la cererea dvs.
2 executarea silita urmeaza sa se faca asupra bunurilor mobile si imobile detinute de fosta sotie. Executarea silita o vizeaza pe fosta sotie, nu copilul.
Sarutmana, va multumesc foarte mult!
Toate cele bune!
Florin

Alte discuții în legătură

Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Partaj simplu florinskie florinskie Buna seara O prietena m-a rugat sa pun aceasta intrebare pe forum. A divortat de sotul ei in urma cu cativa ani iar acuma fostul sot a deschis proces de ... (vezi toată discuția)
Partaj - 2 întrebãri Cristian Marian Cristian Marian 1. Cum este mai avantajos când se face cerere de partaj: să ceri imobilul (având în vedere că minorul mi-a fost încredințat mie) sau să cer sultă ... (vezi toată discuția)