avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Chemat la Audierii, va rog un sfat !
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Chemat la Audierii, va rog un sfat !

detin o firma care intermediaza diferite servicii, un client care a achizitionat acum 1 an ceva prin noi a depus plangere penala inpotriva mea ca si persoana fizica pentru inselaciune, fiindca nu a fost multumita de produsul achizitionat prin intermediul nostru. In contractul pe care l-a semnat clientul este specificat ca eu si firma mea suntem doar vanzatori, intermediari partile fiind clientul si o societate din strainatate iar noi intermediari. Am fost chemat la audiere pentru inselaciune eu ca si persoana fizica, va rog dati-mi un sfat ce sa le duc la audiere sa inteleaga ca eu doar am intermediat acest contract si nu eu sunt beneficiarul, daca le duc contractul de colaborare dintre firma mea si firma din strainatate in care este stipulat clar cine ce roluri are este in regula? la ce ma pot astepta ? am cazierul imaculat si nu am inselat pe nimeni, iar valoarea acelui produs achizitionat de client este de 500 de euro , ce sa fac sa platesc eu din buzunar si sa isi retraga plangerea? tot mai trebe sa merg la audieri si daca isi retrage plangerea?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:16, 13 Ianuarie 2011
Daca produsul/cardul si obtinerea sa sunt conforme ghidului pus la dispozitia cumparatorului inainte de cumparare, nu aveti de ce sa va faceti griji, in opinia mea, nu este inselaciune. Multa bafta!
eumarian a scris:

Daca produsul/cardul si obtinerea sa sunt conforme ghidului pus la dispozitia cumparatorului inainte de cumparare, nu aveti de ce sa va faceti griji, in opinia mea, nu este inselaciune. Multa bafta!

Da, este conform, numai nu a fost expediat de catre hotel la client. Sper sa reusesc sa ii fac sa inteleaga cea ce oricum reiese din acte (ca nu era obligatia mea sa fabric si sa distribui cardul)
Cititi art 215 Cod Penal

Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.
...

Dintre elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune trebuie sa indepliniti una din urmatoarele conditii:
- potrivit alin (1) sa fi prezentat mincinos o fapta (fapta trebuie sa fie clara si minciuna sa fie evidenta). Deci ati mintit in privinta originii cardului, fie v-ati prezentat intr-o calitate pe care nu o detineati etc
- fapta mentionata la alin (3). Vedeti ca efectele inducerii sau mentinerii in eroare sunt foarte restrictiv definite: persoana trebuie sa nu fi incheiat contractul daca nu ar fi fost indusa in eroare. A induce in eroare = a face sa creada ceva fals ca adevarat (chiar daca nu il prezentati ca atare).

In opinia mea, nu vad cum sunt indeplinite vreuna din cele doua conditii, daca vanzarea s-a facut conform ghidului pus la dispozitie.
eumarian a scris:

Cititi art 215 Cod Penal

Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.
...

Dintre elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune trebuie sa indepliniti una din urmatoarele conditii:
- potrivit alin (1) sa fi prezentat mincinos o fapta (fapta trebuie sa fie clara si minciuna sa fie evidenta). Deci ati mintit in privinta originii cardului, fie v-ati prezentat intr-o calitate pe care nu o detineati etc
- fapta mentionata la alin (3). Vedeti ca efectele inducerii sau mentinerii in eroare sunt foarte restrictiv definite: persoana trebuie sa nu fi incheiat contractul daca nu ar fi fost indusa in eroare. A induce in eroare = a face sa creada ceva fals ca adevarat (chiar daca nu il prezentati ca atare).

In opinia mea, nu vad cum sunt indeplinite vreuna din cele doua conditii, daca vanzarea s-a facut conform ghidului pus la dispozitie.

si eu ziceam ca nu sunt intrunite elementele constitutive.
dar fiind depusa o plangere penala,trebuie facute cercetari.
atata tot.
Sigur ca da, dar mi-am dat seama ca dl. Conrad traieste cu impresia ca inselaciune inseamna orice relatie comerciala in care clientul e nefericit.

@Conrad
Daca nu ati folosit fapte sau calitati mincinoase in stabilirea raporturilor comerciale, aratati precis acest lucru catre Politie si nu vi se va intampla absolut nimic (din perspectiva infractiunii de inselaciune).

Alte discuții în legătură

Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? fentzeliulian fentzeliulian Buna ziua! Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? (vezi toată discuția)
Va rog cineva in cunostinta de cauza in materie de drept penal, am nevoie de un sfat inainte de a merge la audiere si declaratii!!!!!!! Conrad Conrad detin o firma care intermediaza diferite servicii, un client care a achizitionat acum 1 an ceva prin noi a depus plangere penala inpotriva mea ca si persoana ... (vezi toată discuția)