avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt de motorina
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt de motorina

am niste cunoscuti care au fost prinsi de politie dupa ce au furat 5 l de motorina dintr-un rezervor de masina. daca este cineva care poate sa imi zica ce pot pati, avand in vedere ca e prima abatere, il rog sa ma contacteze. multumesc
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 14:43, 16 Februarie 2009
s-a intamplat in felul urmator: intr-o seara, nu avea nici unul bani pentru motorina, pentru ca vroiau sa se plimbe cu masina unuia dintre ei, si unuia i-a venit ideea sa fure din rezervorul unei masini. ceilalti nu au fost total de acord, dar pan la urma au facut rost de la unul dintre ei de o sticla de plastic, un furtun si o surubelnita. din cate am inteles eu busonul nu a fost avariat grav. in declaratia de la politie au scris toti adevarul. 2 dintre cei 4 nu prea a avut treaba cu furtul in sine. unul dintre cei 2 a adus sticla, furtunul si surubelnita, iar celalalt i-a ajutat pe ceilalti 2 sa deschida busonul. ei au fost complici cum ar veni, dar practic nici unul nu a fost de acord cu ideea de a fura. cel care a adus uneltele chiar le-a spus sa stea potoliti ca vor fii prinsi si a spus ca el va sta in masina si ca nu ii va ajuta cu nimic in afara de a le aduce cele 3 obiecte.

nici unul nu a mai avut antecedente, si toti sunt majori (au implinit 18 ani nu demult). politistii le-au zis ca vor propune procurorului o amenda administrativa, pentru ca au vazut ca nu merita sa li se faca dosar penal pentru atata lucru.

cei 2 care au fost implicati cel mai putin au fost chemati la politie, in timp ce ceillti 2 nu au fost chemati in aceeasi zipoate degenera acest fapt in ceva grav? procurorul va lua in seama propunerea politistilor? multumesc
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2008
zoomoptic, utilizator
zoomoptic a scris:

unul dintre cei 2 a adus sticla, furtunul si surubelnita, iar celalalt i-a ajutat pe ceilalti 2 sa deschida busonul. ei au fost complici cum ar veni, dar practic nici unul nu a fost de acord cu ideea de a fura. cel care a adus uneltele chiar le-a spus sa stea potoliti ca vor fii prinsi si a spus ca el va sta in masina si ca nu ii va ajuta cu nimic in afara de a le aduce cele 3 obiecte.


Din ce ai relatat tu e complicitate clara...adica ii da instrumentele, dar nu e de acord? =D>
Parerea mea este ca in loc sa se plimbe cu masina , mai bine ar pune mana pe o carte.
In alta ordine de idei sunt sanse sa se ajunga la proces si cel mai sigur se ajunge la o amenda penala.
Ar trebui sa-si dea seama ca ce au facut ei este foarte periculos, si sa nu mai incerce altadata.
Este interesant sa ne spui cum au fost prinsi. :-/
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2008
aNdreiD, utilizator
Din cele prezentate de dvs. este clar ca este vorba de participatie, in sensul ca exista coautorat si acte de complicitate. Pentru a fi complice, o persoana trebuie sa savarseasca acele acte de "ajutor" date faptuitorului, cu INTENTIE. Sub acest aspect nu releva importanta faptul ca unul dintre participanti nu era de acord cu cele ce se petrect.
Pentru linstea dvs. am sa va scriu concis si in limbaj comun. Exista in cadrul serviciului de cercetari penale o persoana care hotararste sub semnatura prorie daca un dosar este prezentat parchetului/procurorului pentru a se dispune inceperea urmaririi penale. Si in ipoteza in care procurorul participa la cercetarea penala acesta poate tine cont de dispozitiile lucratorului din cadrul serviciului de cercetari penale. Daca politia, motivat, constata ca nu este vorba de existenta unei infractiuni considerand ca sanctiunea unei amenzi administrative este indestualtoare in raport cu gravitatea faptei si pericolul social al faptei, face aceasta propunere procurorului, care o va lua in consideratie. Din experienta practica va spun ca in aceste situatii, in prea putine cazuri se procedeaza la inceperea urmaririi penale, intocmirea unui rechizitoriu, sesizarea instantei de judecata, etc. Pe scurt, nu cred ca acesti 4 aventurieri vor primi mai mult de amenda adminsitrativa. In nefericita ipoteza in care se va dispune inceperea urmaririi penale, sfatul meu ar fi ca acestia sa angajeze un avocat, pentru ca este o speta destul de clara sub aspectul achitarii inculpatilor sau inlocuirea unei pedepse penale cu o sanciune administrativa.;)
Dar sa nu uitam ca actele de cercetare penala ale politiei respectiv procurorului pot fi atacate de partea vatamata (civila) la procuror respectiv prim procuror, dupa care la instanta. Eu unul nu cred ca fapta nu prezinta pericol social intrucat nu-mi aduc aminte sa fie vorba despre vreo urgenta care necesita deplasarea cu masina, ci acestia doreau pur si simplu sa se plimbe, asa ca au gasit metoda cea mai "convenabila". Nu am retinut nici daca s-ar fi acoperit prejudiciul. Eu unul nu i-as lasa sa scape doar cu amenda administrativa. X-(.
Ca incadrare juridica as retine art.209 alin.(1) lit.a, e, g - banuiesc ca seara de fapt urmeaza a se citi "noptea" si implicit si lit.i pt ca omul spune clar ca a fost avariat busonul de benzina destul de rau, bineinteles raportate la art. 23-28 C pen:yeah:
:)) Sunteti rau domnu coleg. De ce nu i-ati ierta? ar fi penibil sa li se intocmeasca dosar penal pt. 5 litri de motorina, in fond aceasta este esenta spetei. Totusi, chiar practica judiciara o demonstreaza ca in aceste situatii, rareori se ajunge la intocmirea uni dosar penal. Tineti minte acea celebra speta de la facultate cu batrana care fura 10 oua si 2 gaini de la vecina ei?:) Raman totusi de parere ca prea multe nu o sa se intample in defavoarea celor 4 faptuitri;)

Alte discuții în legătură

Furt calificat n3lutzu_me n3lutzu_me am urmatorul caz: 2 indivizi fura 3animale de casa, si le vand, cumparatorul stie k sunt furate. prejudiciul 1 000 lei cei 2 sunt prinsi, pagubitul isi ... (vezi toată discuția)
Furt g3o g3o Buna seara.Am o nelamurire.O persoana X sa zicem a fost prinsa ca a furat un sac cu detergent dintr-un magazin prin camera video.A fost dusa la politie in urma ... (vezi toată discuția)
Furt din hipermaket carrefour. deea18butterfly deea18butterfly Buna,numele meu este Andreea,am 18 ani si pe 8 martie am comis furt impreuna cu prietena mea dintr-un magazin Carrefour,Mentionez ca produsele erau ... (vezi toată discuția)