avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conventia civila de prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conventia civila de prestari servicii

Am carnetul de munca la o unitate bugetara cu program de 7h pe zi. Cu aproximativ 4 luni de zile in urma am incheiat o Conventie civila de prestari servicii cu o firma particulara. Am incercat sa aflu ce implica aceasta conventie civila si am primit raspunsuri contradictorii. As vrea sa-mi lamuriti unele aspecte legate de aceasta conventie civila:
1. Mai este legala?
2. Trebuie inregistrata la Administratia finantelor publice sau la alta institutie de acest gen?
3. Pt aceasta conventie trebuie sa fiu P.F.A sau P.F.?
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 13:22, 31 Martie 2008
a_k,
poate spui tu care lege interzice aceste convetii civile ? daca in baza Codului civil nu se pot incheia?
Pot să-ți spun ce lege le exclude, chiar cu prețul de a mă tot repeta (până la urmă repetiția e mama învățăturii): art. 276 din Codul muncii.

Și ca să fie mai simplu, redau o argumentare dintr-o hotărâre judecătorească - dacă nici asta nu e clară, atunci nu știu ce poate fi, sincer:

"Potrivit conventiilor civile incheiate cu cei 4 colaboratori acestia s-au obligat sa presteze un anumit numar de ore, activitati in folosul petentei, astfel: …-minim 2 ore pe luna, …-minim 16 ore pe luna, …- minim 16 ore pe luna si …-minim 8 ore pe luna.
Potrivit art 276, al.1, lit.d din Codul Muncii, constituie contraventie primirea la munca a unei persoane pt. care nu a fost intocmit contract individual de munca.
Conform art.101 din acelasi act normativ, angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin 2 ore pe zi, prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
Astfel, legea impune ca orice activitate de munca sa fie prestata in temeiul unui contract individual de munca, avand dispozitii derogatorii fata de dreptul comun, reprezentat de locatiunea de servicii prevazuta de Codul Civil. Specificul raporturilor de munca si necesitatea realizarii obiectivelor de protectie si securitate sociala au impus reglementarea imperativa a relatiilor sociale stabilite cu prilejul desfasurarii activitatilor care se incadreaza in cuprinsul notiunii de ‚munca’ – activitate remunerata prestata in folosul angajatorului si in raport de subordonare fata de acesta.
De aceea, pt.situatiile in care activitatea desfasurata este redusa din punct de vedere al timpului de munca sau este sezoniera, legea a prevazut forme speciale ale contractului individual de munca, tocmai in intentia de a preveni fraudarea legii in scopul incheierii unor conventii civile care nu asigura garantiile specifice contractului individual de munca.
Nu poate fi retinuta prin urmare sustinerea petentei in sensul ca activitatea prestata de cei 4 colaboratori este legal reglementata de conventiile civile incheiate, intrucat legea impune ca in toate situatiile sa se incheie contract individual de munca. In cazul contractului individual de munca cu timp partial, trebuie ca fractiunea de norma sa fie de cel putin 2 ore pe zi.
Susutinerea petentei ca pt.activitatile de sub 2 ore pe zi nu este necesara incheierea contractului individual de munca este nereala, in lumina celor aratate, dar si irelevanta, intrucat conventiile civile incheiate de aceasta prevad o durata minima a muncii, iar nu una maxima.

In lumina celor aratate, instanta constata ca in mod corect agentul constatator a retinut savarsirea contraventiei prevazute de art.276,al.1,lit.d din Codul Muncii, procesul verbal fiind legal si temeinic. "
Articolul de care vorbesti chiar nu interzice asa ceva , ci stabileste ce fapta constituie contraventie.
Modificarea art. 101 din Codul muncii prin Ordonanta de urgenta nr. 55/2006 nu a avut ca efect interzicerea incheierii de conventii civile de prestari servicii, acestea putand fi incheiate in continuare pentru activitati ocazionale, fara caracter de continuitate, in conditiile desfasurarii activitatii de o maniera independentpa, fara subordonarea prestatorului fata de beneficiar.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Deja începe să devină ridicol. Deci, dacă o faptă e prevăzută drept contravenție, înseamnă că ea nu e interzisă. Dar cum e, permisă cu sancțiune?

Concluzia: angajatorii pot încheia la discreție convenții civile de prestări servicii - sunt legale, nicidecum "interzise"... cu un singur adaos: dacă le încheie, pot plăti amendă (de cel puțin 1500 de lei)... în rest, totul e bun și frumos... #-o
De la a interzice ceva pana a stabili ca o fapta este contraventie ... e ceva distanta? ...nu este ridicol cum sustii tu
Eu am avut de-a face cu ITM si stiu ce inseamna sa angajezi fara contract, cu toate ca legea prevede ca poti si fara.

Alte discuții în legătură

Conventie civila Eliza Matei Eliza Matei poate sa imi spuna cineva daca mai sunt valabile conventiile civile si daca da, pot incheia astfel de conventii civile intre mine, ca societate comerciala de ... (vezi toată discuția)
Conventie ramonaduna ramonaduna Cate conventii se pot incheia cu aceeasi firma? De cate ori se poate reinnoi? (vezi toată discuția)
Contract de conventie civila radsimona23 radsimona23 Tocmai mi-am depus dosarul de pensionare (am 30 de ani de munca, dar inca nu am varsta legala de pensionare) si doresc sa stiu daca e legal sa inchei un ... (vezi toată discuția)