avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este furt de bani ??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este furt de bani ??

Buna ziua,
Am imprumutat cu o suma de bani 1000 euro, o persoana cunoscuta pentru care ne-a garantat un prieten ca este foarte serioasa si nu vom avea probleme cu recuperarea banilor.
Am incheiat doar un act scris de mana, fata martori de fata si care are pe semnatura celei imprumutate stampila firmei sale.
Actul este datat si este specificata suma in el, precum si numele meu.
Au trecut deja 2 luni iar respectiva nu are banii necesari ca sa-si plateasca datoria si ne tot amana.
Daca facem plangere cu aceast act putem recupera ceva???
Exista sanse reale de castig si pe calea civila, respectiv, somatie de plata, etc, cum bine au aratat cei de mai sus.
Totodata, se poate solutiona si pe cale penala, putand fi considerate ca intrunite conditiile infractiunii de inselaciune in conventii. Depinde de dvs. cat de suparat sunteti si ce modalitate alegeti pentru a va recupera suma. Indiferent de variantea pentru care optati, neaparat sa consultati un avocat. Succes:)
Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic dar nu este inselaciune in sensul prevazut de legea penala.De asemenea, nu este nici furt si nici abuz de incredere.
Poate actiona cu sanse de reusita numai pe cale unei actiuni in civil.In aceasta privinta sansele de reusita sunt imense daca isi angajeaza un avocat.
In penal este usor ca nu se plateste taxa de timbru pentru suma respectiva.
Practic, insa, nu prea aveti sanse acolo. Doar daca se sperie si va da banii inapoi.
Da..pai nu trebuia sa ma contraziceti, puteti vedea in Codul penal despre ce este vorba. Analizati va rog art. 215 alin.3 si dupa aceea alin 4 (referitor la cecuri fara acoperire). Asemanarea este izbitoare. A se vedea in acest sens si Matei Basarab "tratat de drept penal" si Ioana Vasiu "tratat de drept penal". Esenta este ca acest "debitor" se angajeaza la o plata fara a avea posibilitatea sa o acopere. Nu zic ca este cea mai eficienta metoda, dar data fiind suma, nu cred ca vor fi prea multe complicatii. Adica sa te judeci cateva luni bune in civil, pt. 1000 euro. Sa nu uitam de taxe de timbru, onorariu avocat, etc. Ideea era ca odata ajuns in fata organelor de cercetare penala, aproape sigur ca "debitorul" se va grabi sa stinga datoria. O singura data am procedat asa si va spun ca a mers, era vorba de o suma putin mai mare, dar plangerea penala pt. inselaciune in conventii si-a atins bine scopul:D
Acesta este si motivul pentru care am sugerat plangerea penala. Vorbim despre presiunea... psihica asupra "debitorului".
Da, este adevarat, mai corecta este o actiune civila, dar..nu uitati ca sunt justitiabili care vor solutii care sa nu-i coste...taxe...onorarii..etc.

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati razz. razz. daca am dat o suma de bani fara nicio chitanta iar acesta refuza sa mii innapoieza pot sa-i mai recuperez? (vezi toată discuția)
Am imprumutat pe cineva cu o suma de bani mihaiz mihaiz Am imprumutat pe cineva cu o suma de bani si am facut o chitanta de mana semnata de mine, de el si de doi martori. Intrebarea mea este daca am vreo sansa sa ... (vezi toată discuția)
Bani imprumutati gaby507 gaby507 In 2008 i-am dat 4000 ron imprumut unui coleg, ca are nevoie urgent, ca face un imprumut la o banca si ca imi va da inapoi 8000 ron in termen de 2 luni. ... (vezi toată discuția)