avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este furt de bani ??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este furt de bani ??

Buna ziua,
Am imprumutat cu o suma de bani 1000 euro, o persoana cunoscuta pentru care ne-a garantat un prieten ca este foarte serioasa si nu vom avea probleme cu recuperarea banilor.
Am incheiat doar un act scris de mana, fata martori de fata si care are pe semnatura celei imprumutate stampila firmei sale.
Actul este datat si este specificata suma in el, precum si numele meu.
Au trecut deja 2 luni iar respectiva nu are banii necesari ca sa-si plateasca datoria si ne tot amana.
Daca facem plangere cu aceast act putem recupera ceva???
Ma simt nevoit sa precizez anumite aspecte. In primul rand, s-a facut vorbire despre palngere penala. Nu a zis nimeni de hot.jud., proces penal, etc. Recomandarea era sa incerce si pe cale penala in sensul unei plangeri penale. In urma oricarei sesizari, organele abilitate au obligatia de a face anumite cercetari in legatura cu cele aratate in plangere. Nu considerati ca, o persoana fara pregatire juridica, aflata in fata organelor de ancheta, ar incepe sa dea dovada de corectitudine si ar incepe sa plateasca din datoria contractata? Si nu as insista atat de mult pe aceasta varianta daca as fi intalnit si in practica rezolvari si chiar hotarari ale instantelor din tara in acest sens. Topicul general era "ce se poate face in aceasta situatie?" Eu si d-na colega am expus si o alta varianta, dat fiind faptul ca se apeleaza la acest site, in primul rand pt. gratuitate.

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Iarasi nu vreau sa va contrazic dar sustin ca nu poate obtine o hotarare de condamnare in penal.Ca se va speria acea persoana este altceva, eu vorbeam din punct de vedere juridic ce iese.


Nu a sustinut nimeni de pe forum aceasta ipoteza. Ma refer la o condamnare. Ideea era sa incerce sa evite toate cheltuielile si durata intinsa in timp a unui proces civil. Si dupa cum ati sustinut si dvs. si alte persoane, este foarte probabil ca "debitorul" sa se sperie si sa inceapa sa execute contractul. Parca cu asta am inceout, nu?:)

Va rog nu postati mai multe mesaje consecutiv, in conformitate cu regulamentul forumului puteti numai edita mesajele anterioare pentru adaugari. La urmatoarea abatere primiti avertisment. Multumesc pentru intelegere, Andreea Lisievici.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Durata unui proces civil este cu siguranta mai scurta decat durata unui proces penal.Deci, eu estimez un astfel de proces la doua termene de judecata.Nu cred ca as incerca pe somatie de plata.Cat priveste evitarea cheltuielilor legate de taxa judiciara de timbru de care ati facut vorbire ar putea sa le evite pt o scurta de timp (cca 3 saptamani sau o luna).
Prin urmare, dupa parerea mea, in circa 3 luni are un titlu executoriu si poate proceda la inceperea executarii silite.
Nu este oare aceasta cea mai simpla si rapida cale de rezolvare a problemei?

avocat Claudiu Lascoschi
avTodincaVeronica a scris:

Unde mai pui ca daca faci o plangere penala, "la deruta" si se obtine achitarea, partea poate face plangere penala pentru denuntare calomnioasa.

Cu o completare:
Infractiunea de denuntare calomnioasa presupune in mod necesar stabilirea, in prealabil, fie de catre organul de up, fie de catre instanta de judecata, a caracterului mincinos al invinuirii, adica netemeinicia acesteia. In ceea ce priveste caracterul mincinos al invinuirii, acesta nu poate fi considerat ca atare decat in cazul cand fapta care constituie obiectul infractiunii a fost cercetata in fond. .
In acest, in ptactica judiciara s-a decis ca instanta de judecata nu poate socoti ca dovedit caracterul mincinos al invinuirii daca faptul denuntat nu a fost cercetat in fond, incetandu-se in mod gresit, up de catre procuror.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Deci, eu estimez un astfel de proces la doua termene de judecata.

La modul ideal !
Caci in realitate nu se intampla asa, stii bine!:)
Gabriela Paduraru a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Deci, eu estimez un astfel de proces la doua termene de judecata.

La modul ideal !
Caci in realitate nu se intampla asa, stii bine!:)

Da, la acest aspect m-am referit si eu, pacat ca din nou mi-au fost rastalmacite spusele:) Practica insa a demonstrat, si nu de putine ori ca spre exemplu, 2 termene in civil, echivaleaza ca intindere in timp cu 3-5 termene in penal. Nu contrazic pe nimeni, e doar un punct de vedere pe care il impartasim si noi

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati razz. razz. daca am dat o suma de bani fara nicio chitanta iar acesta refuza sa mii innapoieza pot sa-i mai recuperez? (vezi toată discuția)
Am imprumutat pe cineva cu o suma de bani mihaiz mihaiz Am imprumutat pe cineva cu o suma de bani si am facut o chitanta de mana semnata de mine, de el si de doi martori. Intrebarea mea este daca am vreo sansa sa ... (vezi toată discuția)
Bani imprumutati gaby507 gaby507 In 2008 i-am dat 4000 ron imprumut unui coleg, ca are nevoie urgent, ca face un imprumut la o banca si ca imi va da inapoi 8000 ron in termen de 2 luni. ... (vezi toată discuția)