avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca creditoare a cesionat fara sa ma instiinteze
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca creditoare a cesionat fara sa ma instiinteze

Am credit ipotecar la [BANCA] si banca a cesionat unei firme [FIRMA] creditul meu fara sa ma instiinteze. Banca a trimis in bataie de joc o notificare la o adresa gresita, mi-am dat seama din documentul pus la dispozitie de [FIRMA]. Acestia din urma spun acum ca eu depun banii in conturile lor si ca nu mai am legatura cu [BANCA].
Intrebarea mea este:

- Pentru incheierea creditului am mers la notari, pentru cedare nici macar o hirtie oficiala nu au trimis. De unde am eu garantia ca banii nu-i returnez (mi-au transmis alte conturi, ale [FIRMA]) unui pirat? Nu e de ajuns sa spuna ei ca au primit creanta mea, de unde stiu eu ca au un contract cu [BANCA] in ceea ce ma priveste si peste citva timp nu ma trezesc ca [BANCA] cer si ei banii inapoi? Mi-au comunicat ca am de platit cu mult mai mult decit am imprumutat, penalitati de intirziere si altele, nu am primit nimic scris privind modul de calcul, doar suma totala. De unde stiu eu ca ei au facut corect calculele daca banca nici sa scrie o adresa corecta nu e n stare si nici aceasta firma nu par mai rasariti. Sunt multe greseli in documentele primite de la ei.
Va multumesc pentru un sfat, raspuns.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Masana , utilizator 23:43, 6 Februarie 2011
Putin off-topic (scuze)
Oare Dl Mugur Isarescu stie de cosmetizarea (oarecum falsa) a portofoliului de credite neperformante "en famille"? Sau te pomenesti (ipoteza) ca e un mic fond de investitii, care apartine bancii (sau banca actionar majoritar) si care o ajuta cand statistica raportata BNR e mai negricioasa?
Da, iata, pot fi si variantele astea.
Haosul dn tara dar mai ales neimplicarea noastra serioasa in a pune la punct lucruri importante ce tin de modul nostru de trai, da ocazia tuturor sa incerce si chiar sa reuseasca sa ne fure sub diverse forme.
Si cine ar trebui sa-l instiinteze pe Isarescu, dupa parerea dvs.?
Eu as face, daca nu exista deja dar am dubii, la cit sunt de cu initiativa romanii, o asociatie de lupta impotriva abuzurilor bancilor.
Una e ca merge Costica 33 cu miloaga la recuperator si alta sa vina o asociatie, cu avocati, cu multi membri, cu tot tacimul...
Si in alte sectoare unde lucrurile merg prost sau deloc, tot asa as face...Am deveni niste luptatori de profesie. Si astfel ar intelege si capurile smechere din Romania ca nu e de gluma.
Dar asta nu se va intampla niciodata, never, jamais.
Ca asa e natia.
Revin pentru ca m-am mai gandit asupra posibilitatii invocarii retractului litigios in situatia de care discutam. Trebuie sa retrag ce am spus anterior si sa spun ca nu cred ca se poate invoca retractul litigios din doua motive:
1. retractul nu este admisibil in materie comerciala (art. 45 din codul comercial o spune expres:"Retractul litigios prevăzut de art. 1402, 1403 şi 1404 din codul civil nu poate avea loc în caz de cesiune a unui drept derivând dintr-un fapt comercial", or contractul de credit cu banca este un fapt comercial)
2. chiar daca ar fi posibil, este nevoie ca dreptul sa fie litigios (adica sa existe un litigiu pe fond) inclusiv la momentul cesiunii, ceea ce evident nu este cazul.

:sorry:
O veste foarte proasta.
Dar ce altceva se poate face cu ei ca sa nu ia pielea de pe mine asa cum sunt deja hotariti? La recuperatori ma refer.
Refuz sa cred ca nu exista o lege sa ma protejeze si pe mine si reiau pe scurt povestea. Banca a cesionat si eu m-am trezit ca recuperatorii solicita sume imense, nejustificate, refuza sa dea in scris dupa ce lege, criterii, contracte fac aceste calcule. Au mintit ca au trimis o anexa la notificarea cu executarea silita prin care imi prezentau calculatia sumelor de returnat la ei, datoria pe 30 de ani ma obliga sa le-o dau in 12 luni, au greseli in actele catre mine.
Banca nu mai zic, a dat dovada de o nesimtire crasa.
Prea multe prevederi de protectie nu cred ca sunt. Daca cesiunea a fost facuta dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010 (21 iunie 2010) dar mai inainte de modificarea ei prin Legea 288/2010 (sfarsitul anului 2010), banca (cedentul) avea obligatia sa va notifice cesiunea, altfel aceasta nu va e opozabila:

Art. 70 - În cazurile în care drepturile creditorului în temeiul unui contract de credit sau contractul însuşi se cesionează unei terţe persoane, consumatorul are dreptul să invoce împotriva cesionarului orice mijloc de apărare la care putea recurge împotriva creditorului iniţial, inclusiv dreptul la compensare.

Art. 71 - (1) Consumatorul este informat cu privire la cesiunea prevăzută la art. 70.

(2) În situaţiile în care informarea consumatorului cu privire la cesiune este obligatorie, conform prevederilor alin. (1), cesiunea, individuală sau în cadrul unui portofoliu de creanţe, devine opozabilă consumatorului prin notificarea adresată acestuia de către cedent.

(3) Cesionarul este obligat să aibă o persoană de contact în România pentru rezolvarea eventualelor litigii şi pentru a răspunde în faţa autorităţilor publice.

(4) Cesiunea se notifică de către cedent consumatorului, în termen de 10 zile de la încheierea contractului de cesiune, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

(5) Notificarea va menţiona creditorul care va încasa de la consumator sumele pentru rambursarea creditului după cesiune, precum şi numele şi adresa sediului social şi a punctului de lucru al reprezentantului legal în România.


In rest, trebuie sa cititi contractul de credit pentru a vedea in ce conditii datoria putea fi declarata scadenta anticipat.

Alte discuții în legătură

Cesionare creanta banca Danielamioara1 Danielamioara1 Buna ziua. Banca mi-a cesionat creditul in luna decembrie 2015 catre un srl. Ce pot face in aceasta situatie,tinand cont ca eu nu avem intreruperi de la ... (vezi toată discuția)
Exista o lege care obliga firmele de recuperare creante sa iti dea acte doveditoare si modul de calcul a sumelor datorate? RadulescuAdi RadulescuAdi Buna ziua, Exista o lege prin care firmele de recuperare creante sa iti de toate informatiile privind sumele pretinse de ele si modul de calcul a ... (vezi toată discuția)
Probleme cu firma de recuperare ThisIsIt ThisIsIt Buna ziua.Acum 3 ani am avut o descoperire de cont la care plateam o dobanda lunara de 20 ron. intotdeauna puneam cateva sute de lei ca sa ma asigur ca 6-7 ... (vezi toată discuția)