avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Raspunderea avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Raspunderea avocatului

O intrebare legata de un raspuns dat pe unul din topicurile deschise de utilizatorii forumului.
Un avocat care isi poate asuma responsabilitatea concreta asupra solutiei ce -o va da instanta ? :-/ ....
Strict juridic cred ca nu-i posibil... obligatie imposibila... Adica. practic e posibil, insa teoretic... nu!
Chiar si in sistemele anglosaxone, unde jurisprudenta e izvor direct de drept... nu este exclus ca un judecator sa dea o alta sentinta...
insa asta s-a spus deja...
chiar de mai multe ori...
elis a scris:

Nu stiu daca ati citi cele 5 pagini de topic sa vedeti despre ce este vorba. :-/
Vad ca si in mesajul scris anterior vorbiti despre responsabilitatea avocatului pentru solutiile date de catre instanta.
Pana la urma are sau nu responsabilitate avocatul?

Am Raspuns NU mai sus.
NU inteleg de ce tot intrebati daca, "pana la urma are sau nu responsabilitate avocatul?"

Inca ceva: responsabilitate este una, iar raspundere este altceva.
O persoana responsabila este diferita de o persoana care raspunde ( este raspunzatoare) pentru o anumita fapta.
Este responsabila (potrivit DEX) Adj. (Despre o persoană) Care poartă răspunderea unui lucru, a unui fapt; răspunzător. S.m. şi f. Persoană care este însărcinată cu o funcţie de conducere, care are o sarcina de raspundere, careia i s-a incredintat o responsabilitate; sef".
RÃSPUNZÃTÓR, -OÁRErăspunzători, -oare, adj. Care răspunde pentru faptele sale sau ale altora, care poartă răspunderea; care trebuie tras la răspundere.
Cred ca am tot dreptul sa intreb, deoarece vreau sa ma lamuresc asupra acestui lucru .... unii colegi de pe forum au raspuns, asa ca nu ma priveste definitiile date din Dex ... daca doriti puteti sa nu raspundeti ;)

:offtopic:
Cred ca voi cere admin-ului inchiderea acestui topic, intrucat cred ca ne abatem de la mesajul initial.
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am raspuns deja de 2 ori ca NU! Un avocat NU isi poate asuma responsabilitatea (raspunderea) concreta asupra unei solutii date de instanta.
GabrielaA a scris:

Culmea este ca am auzit c-ar fi multi care fac asa.
In spete imposibile garanteaza ca se castiga si iau banii bietilor oameni.
Eu le spun clientilor verde in fata daca consider ca n-au sanse si ca nu pot sa intru in dosarul respectiv.

A, si fata de solutiile diferite: am avut 3 dosare (somatii de plata) la complete diferite. Somatii identice, numai ca partile erau diferite. Am castigat 2 si am pierdut 1. :tooth:

Nici eu nu iau dosare doar de dragul de a le lua banii. Cand consider ca nu exista sanse, nu intru. E o chestie de profesionalism. Emai rau la final sa te trezesti cu un proces pierdut si sa iti bata clientul obrazul, pt ca intre timp a fost la un at avocat si acesta i-ar fi spus din start ca nu exista sanse. Iti dai foc la valiza singur..#-o

Alte discuții în legătură

Raspunderea penala a avocatului Cabinet de avocat Liliana Grădinaru Cabinet de avocat Liliana Grădinaru Pentru ca in subiectul raspunderea avocatului discutiile au luat o intorsatura care, desi devia strict de la subiectul initial, era interesanta, am initiat ... (vezi toată discuția)
Inselaciune in contract -art.215 alin.3 gyandy gyandy Deoarece se pare ca a face o plingere penala impotriva unui avocat pe care l-ai angajat si platit ,cu contract, si care nu te reprezinta corect,chiar din ... (vezi toată discuția)
Clauza penala in contract accesoriu JH JH Buna, se da urmatoarea intrebare: contract autentic de vanzare cumparare a unui imobil. Poate fi negociata o clauza penala intr-un contract separat (fara ... (vezi toată discuția)