cora2006 a scris:
Nu se poate pune problema întrunirii elementelor constitutive ale înşelăciunii într-un contract de asistenţă juridică. Nici de trafic de influenţă, bazat numai pe vreo clauză de obligaţie a avocatului de a câştiga procesul. În penal, aceste infracţiuni trebuie dovedite, nu făcute simple supoziţii sau afirmaţii!
Ba problema se pune... cel putin teoretic este posibil... Cei drept eu inca n-am auzit de un astfel de caz, pentru ca e foarte dificil de dovedit latura subiectiva (... scopul, dom`le, scopul!!!) insa stric teoretic se poate.
Si obligatiile avocatului nu-s toate de diligenta.
Pentru ca daca exista un termen de judecata, avocatul nu are obligatia sa "faca tot ce poate ca sa se prezinte la acel termen" ci trebuie efectiv sa se prezinte acolo... Sau avocatul nu are obligatia "sa faca tot ce poate pentru a depune intampinarea in termenul stabilit". Cii trebuie sa o depuna! Or, asta suna mai degraba a obligatie de rezultat decat de diligenta!
Iar daca clientul a suferit din cauza asta un prejudiciu, nu trebuie decat sa dovedeasca faptul ca avocatul a lipsit, de la acel termin, respectiv ca nu a depus intampinare/actul cerute la termenul stabilit..
Evident ca avocatul se poate exculpa, insa asta e posibil in orice raspundere civila contractuala...
insa... asta e doar teorie....