avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fortata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fortata

Buna seara

As dori sa va cer sfatul intr-o problema. legata de probleme intre angajat si angajator.
Pe data de 01.04.2008 mi-a fost adus la cunostiinta decizia de incetare a contractului de munca cu art.61 lit a, raportat la 264alineat 1 lit f. Decizia a fost adusa de un angajat de la HR am refuzat sa iau la cunostiinta si l-am rugat sa o trimita prin posta. In data zilei de 02.04.2008 m-am prezentat la serviciu dar spre surpriza mea mi s-a refuzat dreptul de a mai lucra fiind dat afara de catre seful direct. Am incercat sa aflu ce s-a intamplat si mi s-a comunicat ca decizia de incetare a contractului de munca incepe din momentul in care mi-a fost adus la cunostiinta. Vreau sa va spun ca nu a avut nici o cercetare disciplinara, dar mi s-a comunicat ca convocarea a fost trimisa prin posta si eu nu am vrut sa iau la cunostiinta.
Am cunostiinta de o singura data cand a venit un curier de la cargo care a incercat sa o dea mamei mele spunand ca nu conteaza ca eu tot trebuie sa o primesc. Mama i-a spus ca aceasta nu este pe numele ei sa revina mai tarziu eu fiind la munca.
Ce ma sfatuiti?

Cu stima

PS:
Am uitat sa va spun in aceasi situati se afla si un alt coleg la fel a patit si el
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:39, 16 Martie 2009
Concedierea nu presupune si retineri din salariu. Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune. Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului scris, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.

Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare, potrivit Codului Muncii.
Preavizul nu este acordat in functie de vechimea in unitatea respectiva.

Orice decizie de concediere poate fi contestata in instanta.

Eu as merge pe mana concedierii si nu sa va dati fortat demisia ca vrea angajatorul.

Ok...asa o sa facem!Multumim mult!Totusi as avea inca o nelamurire..are acest fapt vreo legatura cu perioda de proba?Adica e vreo diferenta intre concedierea intre cazul in care te afli in perioda de proba si cazul in care a trecut perioada de proba in afara de diferenta aceea in ceea ce priveste notificarea scrisa?Totusi daca suntem in perioada de proba si tot vor sa ne concedieze de ce nu recurg la acea notificare si ne spun noua sa ne dam demisia?Totusi in articolul 61 noi la ce litera ne am incadra presupunand ca cel mult ne ar acuza de o atitudine necorespunzatoare sau ceva de genul asta...?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2008
honey_, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru incurajare, este vorba ca seful care m-a "ajutat" sa fiu dat afara sa plece asa ca nu trebuie sa imi mai caut alt job.
Cu stima

Alte discuții în legătură

Rog urgent demisie!! a_gmona a_gmona Mi-am trimis demisia in data de 21.12.2006 conf art. 79.8., prin posta cu confirmare de primire, cerand ca raporturile de munca sa inceteze cu data de ... (vezi toată discuția)
Concediere adriana.ivascu adriana.ivascu As vrea sa cer parerea intr-o speta : Am inceput demersurile pentru desfintarea postului unui angajat. Dupa adresa pe care am trimis-o la domiciuliu ... (vezi toată discuția)
Contract perioada proba 3 luni Rox29 Rox29 Buna ziua, In cazul in care angajatorul nu mi-a semnat demisia fiind obligata sa stau in preaviz 20 zile. Nu am fost de acord in conditile in care eu sunt in ... (vezi toată discuția)