avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inlaturarea indirecta a fratelui de la mostenirea unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inlaturarea indirecta a fratelui de la mostenirea unui apartament

Am si eu o problema: parintii mei vor sa se mute de la 3 cam la 2 cam datorita costurilor mari de intretinere. Ei vor sa vinda apartamentul lor de 3 cam si cu banii sa cumpere altul de 2 camere pe numele meu. Mentionez ca am un frate. Totodata ei vor sa-si asigure dreptul de folosinta pe durata vietii lor si doresc ca mie sa-mi ramina apartamentul deoarece fratele meu a fost toata viata nepoliticos si neserios cu ei. Ce sa se faca ca ei sa aiba dreptul de folosinta pe durata vietii si fratele meu sa nu poata avea pretentii la moartea lor? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:27, 8 Aprilie 2008
Andreea Lisievici a scris:
Desigur ca noul apartament trebuie cumparat numai de dvs, altfel situatia se complica intrucat legea instituie o cota minima din mostenire care revine fiecarui copil. Trebuie deci inlaturat apartamentul din mostenire, ceea ce inseamna ca parintii nu pot figura ca proprietari.

daca se va cumpara doar pe numele meu voi putea da o declaratie cu martori la notar cum ca sunt de acord ca ei sa locuiasca in casa pe durata vietii dar aceasta declaratie sa nu fie inregistrata ca uzufruct sa nu apara inregistrata ca uzufruct si ca o simpa declaratie facuta intre noi ca parintii sa fie multumiti si sa aiba ceva la mana din partea mea.
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Daca era o intrebare ultima fraza, nu inteleg de ce va ganditi asa... In primul rand trebuie sa faceti un contract cu parintii dvs (act bilateral, prin care isi exprima si ei acordul), iar nu sa dati o declaratie unilaterala. Apoi, de ce sa nu le constituiti un drept de uzufruct?
Andreea Lisievici a scris:

Daca era o intrebare ultima fraza, nu inteleg de ce va ganditi asa... In primul rand trebuie sa faceti un contract cu parintii dvs (act bilateral, prin care isi exprima si ei acordul), iar nu sa dati o declaratie unilaterala. Apoi, de ce sa nu le constituiti un drept de uzufruct?
Pai ma gindeam ca daca fac cu uzufruct , actul se inregistreaza ca vinzare cumparare cu uzufruct si fratele meu va avea astfel dovada ca mi-au dat parintii banii si daia le-am facut uzufruct.Ma gindesc ca poate doar un act colateral intre mine si parinti de care sa stim doar noi si martorii ar ajuta mai mult ....ar fi linistiti parintii iar fratele meu nu ar avea dovada uzufructului ca apoi sa poata dovedi ca parintii mi-au dat banii cu scopul inlaturarii lui de la succesiune.ce ziceti?
marian_moldovan a scris:
Pai ma gindeam ca daca fac cu uzufruct , actul se inregistreaza ca vinzare cumparare cu uzufruct si fratele meu va avea astfel dovada ca mi-au dat parintii banii si daia le-am facut uzufruct.

Nu au legatura. Cum spuneam, cumpararea apartamentului e una, actul de constituire a uzufructului / intretinerii e alta. Dovada donarii banilor nu sta in asta.

Ma gindesc ca poate doar un act colateral intre mine si parinti de care sa stim doar noi si martorii ar ajuta mai mult ....ar fi linistiti parintii iar fratele meu nu ar avea dovada uzufructului ca apoi sa poata dovedi ca parintii mi-au dat banii cu scopul inlaturarii lui de la succesiune.ce ziceti?

Pai atunci puteti sa faceti asa, un act secret cu privire la folosinta, care nu ar avea valoare decat pentru parintii dvs (dar nu ii induceti in eroare, explicati-le ca un asemenea act ramane privat si daca vreodata va certati ii puteti da afara din casa). Puteti si sa nu faceti nimic, tot aia e.

Mai trebuie mentionat ca descendentii au oricum obligatia sa isi intretina parintii, nu trebuie un act pentru asta. De altfel, daca parintii nu va dau ceva, un act prin care va obligati sa ii intretineti pur si simplu e cam lipsit de sens.
Deci ca sa recapitulez: vindem apartamentul 3 camere dupa care voi cumpara pe numele nou un apartament in blocuri care se construiesc noi si cind il cumpar voi face cumparare cu uzufruct sau cum? daca nu iau credit ipotecar de la banca in cazul in care voi fi intrebata in instanta de unde am avut banii,nu inteleg cum as putea eu justifica banii cu care voi plati apartamentul daca mi se va cere? daca voi fi intrebata de unde am avut banii?cum am putut sa-mi permit acest apartament de 2 camere? asa va avea el dovada ca a fost donatie sau cum?cum va putea face el dovada ca a fost sau nu donatie din partea parintilor?EU voi trebui sa dovedesc ca nu a fost donatie sau EL va trebui sa-mi aduca probe care sa ateste ca banii au fost donatie?si ce probe ar putea aduce ca sa-l ajute ma intreb?asta ca sa fiu pregatit pentru orice sa stiu la ce ma astept. va multumesc mult pentru sfaturile dumneavoastra .

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare sau testament? ContSters308077 ContSters308077 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea problema: - parintii mei vor sa imi lase mie apartamentul dar nu stiu ce contract ar fi bun si fara sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)