In primul rand ceea ce doriti dv. este ilegal si se pare ca stiti.
In al doilea rand sper ca acesta, Marian Moldovan, nu este numele real al dv., caci ar fi culmea ca printr-o simpla cautare google, fratele sa gaseasca dovezi ale intentiilor dv. :))
Vanzarea cu clauza de uzufruct se prezuma, conform 845 Cod civil, donatie.
Faptul ca parintii vand un apartament iar la scurt timp dv. va cumparati unul va fi, evident, de natura a crea, iar, prezumtie de donatie a unei sume de bani. Daca nu aveti mijloace financiare sa demonstrati ca banii puteau proveni din alte parti, cam nasol!
Daca faceti vanzare cu clauza de intretinere, acesta nu e un simplu act, o hartie, caci el poate fi desfacut in cazul in care nu-i intretineti real pe parinti atat de acestia cat timp traiesc, dar si de fratele dv. dupa decesul parintilor. E un contract in care o parte nu si-a indeplinit obligatiile.
E un proces lung, greoi, dar se desface.
De asemenea, plata pretului e iar motiv de desfiintare a actului; si cum demonstrati ca ati achitat pretul?
Astfel, desi astfel de scopuri ilegale se pot atinge prin acte, nu consider ca se poate afla o solutie viabila aici.
Chestiunea ca fratele dv. a fost mereu nepoliticos cu ei, iar e cu dus si-ntors. Adica, atunci cand eram adolescent, parintii meu credeau cu tarie ca sunt un esec al educatiei lor si ca sunt de o nesimtire crasa!
Era doar o diferenta de mentalitati, culturi si abordari ale situatiei. Pentru mine, sa-ti sustii drepturile nu e nesimtire, chiar daca omul in fata caruia le afirmi e mai in varsta. :strong: A trecut timp si am inteles, reciproc, de unde venea conceptia celuilalt.
Dar... nu aici voiam sa ajung, ci la un efect juridic, pentru ca orice fapt are un efect juridic aproape, desi cred ca nu v-ati fi asteptat. Astfel, daca fratele arata in instanta ca actul creeaza o prezumtie de donatie, precum si faptul ca el era vazut ca oaia neagra a familiei, ce mai e de demonstrat? :-/ Il ajuta aceasta perceptie negativa...
Referitor la faptul ca dv. doriti un apartament pacalindu-va fratele, il vreti si fara sarcini sau uzufruct, parca vrand sa pacaliti pe toata lumea... Adica, nu degeaba vor si parintii aia asigurarea asta... nu? Dv. urmariti numai un interes propriu, e corect, dar trebuie sa aveti in vedere ca oricand unul dintre parinti pare neincrezator sau nemultumit de dv. poate sa atace actul, asa ca, daca tot obtineti un apartament gratis, nu cred ca e tocmai in regula sa-i pastrati nemultumiti, chiar daca se prind mai tarziu. :((
Pentru ca nu va e in avantaj, sper ca ma intelegeti... E un risc pentru dv. Daca-i mai viziteaza fratele si le tot spune: vedeti, nici uzufruct n-aveti... daca-i "monteaza" impotriva dv.? Va sapati groapa singur... Cand se face o liberalitate, daca cel ce o face e nemultumit... cam nasol! :(
Un act ilegal poate fi oricand desfacut; un act care urmareste eludarea, pacalirea legii. Acest lucru trebuie sa il intelegeti in primul rand.
Apoi, indicat e, daca doriti acel apartament si acei bani, sa mergeti sa va explice un avocat toate variantele posibile, cat puteti obtine legal, care este imparteala cea mai avantajoasa si care poate cel mai putin sa fie desfacuta... cu respectarea legii.
Succes!
AVLIL a scris:
Daca faceti vanzare cu clauza de intretinere, acesta nu e un simplu act, o hartie, caci el poate fi desfacut in cazul in care nu-i intretineti real pe parinti atat de acestia cat timp traiesc, dar si de fratele dv. dupa decesul parintilor. E un contract in care o parte nu si-a indeplinit obligatiile.
Stati putin, amandoi, ca nu ne intelegem! Daca A cumpara de la B si se obliga sa il intretina pe/constituie uzufruct pentru C,
NU e vanzare cu clauza de intretinere sau cu uzufruct!
AVLIL a scris:
E un proces lung, greoi, dar se desface.
De asemenea, plata pretului e iar motiv de desfiintare a actului; si cum demonstrati ca ati achitat pretul?
Pai chiar se plateste, nu va cumpara de la parinti, ci de la un tert, cu banii de la parinti.
marian_moldovan a scris:
Deci ca sa recapitulez: vindem apartamentul 3 camere dupa care voi cumpara pe numele nou un apartament in blocuri care se construiesc noi si cind il cumpar voi face cumparare cu uzufruct sau cum?
DUPA ce cumparati apartamentul veti putea constitui uzufructul in favoarea parintilor, nu prin acelasi contract de cumparare.
daca nu iau credit ipotecar de la banca in cazul in care voi fi intrebata in instanta de unde am avut banii,nu inteleg cum as putea eu justifica banii cu care voi plati apartamentul daca mi se va cere? daca voi fi intrebata de unde am avut banii?cum am putut sa-mi permit acest apartament de 2 camere? asa va avea el dovada ca a fost donatie sau cum?
Faptul ca ati platit cu banii dvs se prezuma. Daca fratele vrea inlaturarea prezumtiei trebuie sa dovedeasca acest lucru. Cum spunea si Avlil, timpul scurt intre vanzarea parintilor si cumpararea dvs nu va arata prea bine, dar nu cred ca e suficienta in sine.
EU voi trebui sa dovedesc ca nu a fost donatie sau EL va trebui sa-mi aduca probe care sa ateste ca banii au fost donatie?
Tot timpul cel care sustine ceva in instanta trebuie sa dovedeasca, deci el va trebui sa dovedeasca donatia.
M-am referit si la situatia in care autorul subiectului cumpara cu banii parintilor, situatie in care se pune problema de unde are banii, direct de la vanzatorul tert, dar si la situatia in care cumpara parintii si apoi el cumpara de la acestia, eventual cu clauza, situatie in care nu se plateste pretul.
Cum o dai, ceva e stricat.
Daca fratele spune: da, e cumparat de frate apartamentul, dar e cu bani de la parinti... Atunci succesiunea in timp a celor 2 vanzari e prezumtie ca se poate... cum demonstreaza el contrariul?
Referitor la cine trebuie sa dovedeasca, cel ce sustine, dar legea instituie unele prezumtii in care sarcina probei se rastoarna. Deci, depinde de actul incheiat ca sa determinam cine trebuie sa probeze.
Referitor la timpul scurt intre vanzari, el creeaza o prezumtie, fratele poate cere sa se probeze provenienta banilor, veniturile etc.
Daca parintii cumpara de la tert si apoi, prin act secret, se instituie un uzufruct, acesta e usor de atacat, parintii nu au siguranta folosintei; in plus, orice scapare despre actul ascuns catrre frate poate fi malefica actului initial, ajuta prezumtia de donatie a banilor. De ce te ascunzi?
Mi se pare mare-mare chin... De aceea recomand reevaluarea situatiei si a scopurilor... sunt conditii legale prin care poti intra in posesia, proprietatea unor bunuri.