avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... hotarare divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

hotarare divort

stie cineva hotararea de divort definitiva si irevocabila se primeste tot acasa?(pe cea definitiva am primit-o din 15 feb.)Sau de unde se scoate?inteleg ca tb si legalizata(unde?cum?)ca sa fie apoi valabila.
Ce fac cu certificatul de casatorie(la dosar am depus doar copia legalizata) imi ramane mie ca amintire sau tb depus undeva?
Multumesc.
Andreea Lisievici a scris:

Mie mi se pare destul de simplu: certificatul face dovada unei stari civile pe care in urma procedurii n-o s-o mai ai. E clar ca nu poate ramane la tine, cam tot asa cum societatile depun certificatl de inmatriculare la schimbarea mentiunilor de pe el.
Ok, nu vei mai avea starea civila respectiva dupa divort, insa depunerea originalului nu rezolva problema expusa de tine. Dupa cum spunea romascanu:
romascanu a scris:

Cred ca o buna parte din cei pe care i-am divortat au divortat cu duplicatul ramanand originalul in posesia paratului.

rezulta clar ineficacitatea punctului de vedere sustinut de tine. In loc ca aceasta masura sa-si atinga scopul nu face altceva decat sa creeze noi probleme pentru cel aflat in situatia respectiva.

Ramane intrebarea, are cineva o explicatie logica pentru practica unor instante de a constrange pe cel care initiaza actiunea de divort sa depuna originalul certificatului de casatorie la dosar?
abcdeadi a scris:

.....................
Ramane intrebarea, are cineva o explicatie logica pentru practica unor instante de a constrange pe cel care initiaza actiunea de divort sa depuna originalul certificatului de casatorie la dosar?


Ar putea sa aiba la baza Decizia de indrumare nr.10/1969 a Plenului Tribunalului Suprem , modificata prin Decizia nr.10/1974 , citata mai sus de Nicoleta.
Repet, ma intereseaza din punct de vedere logic, nu legal. Daca legea zice ca trebuie originalul, care este logica pentru care impune cerinta asta? Eu vad doar o complicatie fara rost.
Pai zice legea ca trebuie originalul? Asta e intrebarea. Am citat mai sus din c.p.c.

romascanu a scris:

Codul de procedura civila art 612 alin 3 zice asa: "la cerere (cererea de divort) se va alatura un extras de casatorie si cate un extras de nastere al copiilor minori"


Si apoi, cuvantul original din cod nici nu e "extras" (asa cum apare astazi prin variantele tiparite ale codului) ci "extract" (varinata scoasa din uz) Ce inseamna "extract" ? Copie au unui act scoasa dintr-un registru; parte dintr-un inscris...

Asa ca, de unde vrei sa pricep eu "logica" celor ce solicita originalul certificatului de casatorie? Si apoi, daca te uiti in legea actelor de stare civila vei vedea ca un extras dintr-un act de stare civila e altceva decat un certificat de stare civila.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2008
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Asa ca, de unde vrei sa pricep eu "logica" celor ce solicita originalul certificatului de casatorie?

Nu vreau sa stii tu care este logica, vreau sa stiu daca gaseste cineva o explicatie logica pentru solicitarea originalului certificatului de casatorie.

Cand am citit posturile voastre si am vazut ca pe la alte instante se cere originalul certificatului m-am gandit ca la judecatoriea de la noi nu se procedeaza corect atunci cand se pronunta divortul iar la dosar se afla o simpla copie dupa certificat.

Alte discuții în legătură

Acte de stare civila pipipo pipipo Buna seara, Care e procedura pentru obtinerea unui original al certificatului de casatorie cu mentiunea divortat? Unde ma pot adresa? De cat timp ... (vezi toată discuția)
Cartea de identitate si certificatul de casatorie al persoanei divortate luciamihalache luciamihalache Am divortat in 1988 . Certificatul de casatorie a ramas la dosarul cauzei. Acum , pentru obtinerea unei noi carti de identitate mi se solicita sa le prezint ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)