avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Daca citesc tot ce s-a scris nu mai stiu ce si cum,ar trebuii sa spuna cineva clar si corect ca la scoala ,ce trebuie sa facem.#-o
Cu ce drept v-as spune eu sau altcineva "ca la scoala" despre ceva de care nu suntem siguri?
Vedeti ca @scarmen a rezumat foarte bine acum vreo 4-5-6 pagini.
Cititi acolo....era un mesaj un pic mai lung.

Eu am spus cum voi proceda eu, dar asta nu e o garantie ca e si bine.
Iata cateva raspunsuri date de ANAF, preluate din "Colecţie de Întrebări şi Răspunsuri pe tema declaraţiei unice D112":

Întrebare: Se mai depune si declaratia 100, care continea aceasta raportare sau este si ea inlocuita de D112?
Răspuns. Declaratia 112 nu inlocuieste declaratia 100. Impozitul pe veniturile din salarii se raporteaza in D112 incepand cu raportarea pe ianuarie 2011.

Intrebare: Depunerea declaratiei D112 elimina depunerea declaratiilor separate pentru CASMB, CNPAS, ANOFM ?
Răspuns: Da, D112 contine si raportarile individuale,pe fiecare asigurat , care erau depuse anterior de fiecare angajator la CASMB, CNPAS, ANOFM

Intrebare: Ca asociatie non-profit transmiteam pana acum declaratile 100 si 102 semestrial. Mai este valabil acest lucru si pentru D112 sau trebuie sa o depunem lunar?
Răspuns: Declaratiile catre CASMB, CNPAS, ANOFM se depuneau lunar. Si D112 se va depune lunar. Informatiile referitoare la impozitul pe venit din 100 si toate informatiile din 102 se vor regasi in Anexa1 -angajator a declaratiei D112.

Asadar declaratia 112 se depune in februarie pentru veniturile din ianuarie 2011 iar declaratia 100 s-a depus in ianuarie pentru veniturile din decembrie. Si gata, declaratiile 100 si 102 si-au trait traiul.

Apoi declaratia 112 cuprinde si ceea ce se declara pana acum la contributii (CAS, CASS...), asa ca nu mai depunem nimic acolo.

Si ultimul raspuns intareste faptul ca declaratia 112 cuprinde informatiile ce erau inainte cuprinse in 100 si 102. Asadar acestea nu se mai depun pentru veniturile obtinute dupa 1 ianuarie 2011. Dar se depun (daca nu s-au depus) pentru 2010 sau rectificative pentru anul 2010, pentru veniturile obtinute pana la 31 decembrie 2010, chiar platite in ianuarie 2011.
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
Adriantot, moderator
Am completat D112 alegand pt. asigurati sectiunea B, iar la B.1 am ales 3 - venituri asimilate salariilor. Totul a mers bine (dupa ce am completat venitul brut la B.1.10 si B.2.5 mi-au aparut contributiile pt.sanatate, somaj, pensie) pana la validare, cand imi apare mesajul "verificati fisierul atasat pt.erori si avertizari", insa nu am dat de acest fisier. Unde e ascuns ?
Adriantot spune
Asadar declaratia 112 se depune in februarie pentru veniturile din ianuarie 2011 iar declaratia 100 s-a depus in ianuarie pentru veniturile din decembrie. Si gata, declaratiile 100 si 102 si-au trait traiul.

Eu nu cred ca este asa. Dar si raspunsurile celor de la ANAF sunt ca si legislatia, cat mai incurcate si mai evazive. Sa poata fi interpretate....

Eu in continuare cred ca, pentru conventii civile:
A) - pentru pensionari si venituri din activitati ocazionale (daca persoanele respective sunt si salariati - deci ar trebui verificat #-o) - se depune declatia 100
(se plateste numai impozit pe venit)

B) - pentru venituri din activitati permanente (chiar daca persoanele respective sunt sau nu salariati) si pentru venituri din activitati ocazionale (daca persoanele respective NU sunt si salariati) - se depune decl 112 (se plateste somaj, CAS si impozit pe venit)

Daca vedeti in rsspunsul dat de ANAF la prima intrebare: Declaratia 112 nu inlocuieste decl 100.
Iar pe formularul de declaratie 100 / 2011 se face mentiunea ca "..........si (616) "Impozit pe venitul contracte/conventii civile" se declara in D112 daca datoreaza
si contributii sociale individuale (la pensii si somaj)"

Deci este clar: conv. civile din categ A (mai sus) - D 100
conv. civile din categ B (mai sus) - D 112

Presupun ca la anul vom depune decl 205 (ca si in prezent) care va detalia pe platitori impozitul pe venit, pentru conventii civile, cuprinse in cele 2 declaratii lunare (D 100 si D112).

Pe site-ul ANAF au aparut si conturile de Trezorerie in care se fac platile pentru creante, impozitul pe venit intr-un cont / celelalte creante intr-un alt cont (de fapt aceleasi conturi ca si in luna decembrie 2010).

Seara buna !

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)