In ordonanta 82/2010 (drepturi de autor si conventii civile), la art II, se mentioneaza:
- alin (2) - in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor de somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor...............si/sau veniturile realizate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor / conventiilor incheiate potrivit Cosului civil. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj;
- alin (5) - persoanelor asigurate in alte sisteme........si persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin (2);
- alin (11) - obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor prevazute la alin (2) revine platitorului de venit.
In sectiunea C, daca introducem venitul brut, somajul se calculeaza automat, deci
si acesta ar trebui platit.
Mai revin cu "descoperirile" pe faimoasa declaratie...
Referitor la CASS, intrebarea nu era daca o retine / plateste angajatarul (cf OUG 82/2010 - NU), ci daca aceasta mai trebuie platita de catre asigurat (conventie civila), in conditiile in care acesta lucreaza cu carte de munca in alta parte.
Am citit si rascitit legislatia (L 95/2006) si m-am convins ca NU.
Am completat 112 (am pus de toate.... pensionar, neasigurat timp partial 2 ore, CAND pun venitul brut la sectiunea A/ 8, automat pe la pct 14 parca, imi calculeaza automat CAS).Trebuie sa completez sectiunea B sau C? Nu pot sa scap de suma de la CAS .
8. Venit brut realizat - se completeaza in vederea calcularii contributiilor dec asig sociale pentru pensii conf. OUG 117/2010