avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
@patrician
Aveti CIM sau conventie civila?
Multumesc, adriantot si d-na elga, am CC. M -am edificat : depun 100, nu 112.
Am intrat la ANAF, la declaratii, am descarcat 100 si acolo spune la *616(impozit pe venit in baza conventiilor civile) ca daca ai si CAS si somaj , depui 112.
O zi buna!
ok, d-na elga....

eu am la asociatie angajate 2 persoane (adm.si fem.serv.) cu contract individual de munca, o persoana (presedinte-are CIM in alta parte si nu e pensionar) cu contract de mandat si o persoana cu conventie civila (cenzor, ca e din afara blocului-are CIM in alta parte si e pensionar)....

pt. CIM trimiteam pana acum, semestrial D.100 si 102, pt. conventia civila D.205 (anual) pt.impozit si la D.102 adaugam si contributia la sanatate din conventie (semestrial)-vad ca nu trebuia sa-i retin CASS!, iar pt.contractul de mandat, unde retin CASS la angajat si impozit habar n-am ce sa trimit..... acum, cu declaratia unica, ce fac? multumesc

...deci la contractul de mandat platesc tot, ca la CIM (mai putin cele datoratre de angajator, presupun!)? eu plateam doar CASS si impozit....

solutia aceea cu cenzor-prseedinte este buna, dar cenzorului trebuie sa-i intocmesc o conventie, pt.ca nu e din bloc, asa ca raman cu contract de mandat numai pt.presedinte....multumesc pt.raspuns
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
migaste, utilizator
Pentru administrator si femeia de serviciu - CIM - completati Decl.112, sectiunea A.- alegeti la tip de asigurat linia 1 = salariat

Pentru presedinte - contract de mandat - tot Sectiunea A - linia 3 sau 5, indemnizatia lui fiind asimilata salariului.

Pentru cenzor completati D.100 cu impozitul aferent numai cenzorului (fiind pensionar nu plateste CAS, somaj si CASS).

Deci veti avea doua declaratii lunare, una D.112 pentru administrator, presedinte si femeie de serviciu si pentru care veti completa la capitolul Creante - impozitul pe venitul din salarii cod - 602 aferent acestor 3 functii....
..... si Decl.100 pentru cenzor care cuprinde numai impozitul acestei functii, completat la codul 616.

Daca nu vreti sa va complicati prea mult, parerea mea personala este, sa considerati presedintele neremunerat, sa mariti indemnizatia cenzorului cu valoarea pe care i-o dati presedintelui, scotandu-l astfel pe presedinte din ambele declaratii si veti avea cheltuieli mai mici. Nimeni nu va putea demonstra ca presedintele este platit.
Cand e sa-i platiti in realitate, impartiti suma intre cenzor si presedinte, eventual faceti o conventie interna prin care sa reglementati felul in care impartiti indemnizatia cenzorului cu presedintele.
Nu e ilegal, e o forma de organizare a asociatiei, mai ales ca in multe asociatii presedintele nu este remunerat, iar aceasta nu este o obligatie a asociatiei.
Indemnizatia pentru presedinte si cenzorul ales date prin contract de mandat sunt foarte mici pentru a fi asimilate salariului, asa ca eu consider o exagerare a legii care poate fi temperata printr-o alta organizare in cadrul asociatiei.
Parerea mea!

Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
elga50, moderator
In partea dreapta a acestei pagini, la Documente utile, gasiti un fisier .doc in care sunt explicatii cu privire la modul de lucru pentru editarea declaratiei 112.
www.avocatnet.ro/content/con...

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)