...56 pagini... uffff, am obosit...
Discutii constructive pe acest topic si tot respectul pentru d-na elga50, care a depus un efort imens aici, efort de pe urma caruia beneficem cu totii. Insa, as dori sa fac o rectificare referitoare la declararea impozitului prin formularul 100 pentru Conventiile Civile atribuite pensionarilor.
Pentru inceput, as dori sa va supun atentiei urmatorul "
GHIDUL OBLIGAŢIILOR FISCALE ALE ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI (2011)". Nu stiu daca l-ati citit, dar, din punctul meu de vedere pune la punct multe dintre discutiile de pe acest topic. Ghidul se afla postat pe site-ul anaf.ro la rubrica Asistenta Contribuabili (
[ link extern ] ).
Mi-as dori sa cititi fiecare dintre dv. ghidul respectiv (inclusiv anexa "
tabel centralizator cuprinzand contributiile sociale obligatorii"), dupa care, daca avem nelamuriri sa discutam aici fiecare punct in parte.
Deocamdata as dori sa redeschid subiectul referitor la depunerea declaratie 100 pentru pensionarii platiti pe baza de CC.
In ghidul mai sus mentionat, la capitolul
3.2. Asociatia incheie contracte/conventii civile potrivit Codului civil, nu se evidentiaza decat obligativitatea depunerii lunare a formularului 112, respectiv anuale a formularului 205.
La capitolul 3.3., ultima nota inaintea cap. 3.4., gasim urmatoarea referire la formularul 100:
În situaţia în care asociaţia are relaţii de colaborare cu persoane fizice, respectiv relaţii cu experţi contabili, tehnici, judiciari pentru întocmirea unor lucrări de expertiză, sau cu persoane fizice altele decât cele cu contract de muncă, convenţii/contracte civile de prestări servicii, zilieri, şi pentru care are obligaţia, potrivit legii, să reţină la sursă impozitul aferent veniturilor plătite acestor persoane fizice, va completa şi depune pentru impozitul reţinut în astfel de cazuri, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, formularul 100 “Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”.
Aceasta nota este singura exceptie referitoare la depunerea formularului 100 in detrimentul formularului 112 si dupa cum se poate vedea, nu se aplica persoanelor fizice cu conventii civile, zilieri s.a. (indiferent ca sunt pensionare sau nu).
Astfel, pentru completarea formularului 112 cu privire la un pensionar retribuit in baza unui cc, as merge pe varianta d-lui (imi cer scuze, dar nu mai stiu exact cine era) care spunea ca adauga 0 (zero) la rubrica 6.Venit brut realizat din sectiunea C al anexei nr. 1.2, astfel formularul nu mai calculeaza la rubrica 13.Bază contribuţie Individuală ASIGURÃRI SOCIALE, iar campul ramane 0 (zero).
Desigur, ramane a se completa impozitul retinut acestor persoane in:
Anexa nr. 1, ->
->SECŢIUNEA A - Creanţe fiscale din impozit pe venitul din salarii şi contribuţii sociale, ->
->la pozitia nr. 29. (616)- Impozit pe veniturile rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil
Am facut o simulare, iar formularul a fost validat (declaratia validata cuprindea o persoana pe baza de CC + un angajat cu CIM + doi pe baza de contract de mandat).