avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
OK!
Haideti sa continuam discutia pe taramuri mai productive.
Ai doua declaratii D112:
- una pe care tocmai ai trimis-o, a si fost confirmata, ai recipisa;
- a doua, ultima varianta postata pe site-ul ANAF;
Sigur, aceasta ultima varianta descarcata este "goala" , adica numai buna de a fi
completata si trimisa.
Deschizi prima D112, care este de fapt ultima ta declaratie, incarcata cu toate cele; la partea superioara a aplicatiei, pe bara de meniuri gasesti in ordine: File, Edit, View, Document, aici clik stanga, cobori pe meniuri si te opresti pe Forms si deja ai gasit:
- Import data...
-Export data...
Acum este simplu. exporti undeva, intr-un Temp aflat aproape, fisierul .xml al declaratiei vechi, mergi in D112, ultimul strigat, parcurgi aceiasi pasi si comanzi Import data... si sub ochii tai noua D112 se completeaza cu toate datele declaratiei vechi. Schimbi luna si ce mai ai de schimbat pe-acolo si gata!
Succes!
Da, asa e!
Ma intreb de ce nu-mi aparea acel meniu, ca era clar ca daca as fi cautat prin el gaseam aceste functii. Eu aveam PDF-ul deschis pe browser direct, nu stiu cum sa zic...si acest menu nu era...neam!

Azi de dimineata am deschis PDF-urile salvate si intr-adevar am reusit sa fac cum ati zis dv. plus ca mi-am instalat si un trial pentru Acrobat Pro Extended, in fine....nu mai dezvolt!
Ideea e ca ...e foarte simplu si ca noi nu vedeam la un click departare, adica eu nu vedeam....!
...56 pagini... uffff, am obosit...

Discutii constructive pe acest topic si tot respectul pentru d-na elga50, care a depus un efort imens aici, efort de pe urma caruia beneficem cu totii. Insa, as dori sa fac o rectificare referitoare la declararea impozitului prin formularul 100 pentru Conventiile Civile atribuite pensionarilor.

Pentru inceput, as dori sa va supun atentiei urmatorul "GHIDUL OBLIGAŢIILOR FISCALE ALE ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI (2011)". Nu stiu daca l-ati citit, dar, din punctul meu de vedere pune la punct multe dintre discutiile de pe acest topic. Ghidul se afla postat pe site-ul anaf.ro la rubrica Asistenta Contribuabili ([ link extern ] ).

Mi-as dori sa cititi fiecare dintre dv. ghidul respectiv (inclusiv anexa "tabel centralizator cuprinzand contributiile sociale obligatorii"), dupa care, daca avem nelamuriri sa discutam aici fiecare punct in parte.

Deocamdata as dori sa redeschid subiectul referitor la depunerea declaratie 100 pentru pensionarii platiti pe baza de CC.
In ghidul mai sus mentionat, la capitolul 3.2. Asociatia incheie contracte/conventii civile potrivit Codului civil, nu se evidentiaza decat obligativitatea depunerii lunare a formularului 112, respectiv anuale a formularului 205.
La capitolul 3.3., ultima nota inaintea cap. 3.4., gasim urmatoarea referire la formularul 100:
În situaţia în care asociaţia are relaţii de colaborare cu persoane fizice, respectiv relaţii cu experţi contabili, tehnici, judiciari pentru întocmirea unor lucrări de expertiză, sau cu persoane fizice altele decât cele cu contract de muncă, convenţii/contracte civile de prestări servicii, zilieri, şi pentru care are obligaţia, potrivit legii, să reţină la sursă impozitul aferent veniturilor plătite acestor persoane fizice, va completa şi depune pentru impozitul reţinut în astfel de cazuri, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, formularul 100 “Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”.

Aceasta nota este singura exceptie referitoare la depunerea formularului 100 in detrimentul formularului 112 si dupa cum se poate vedea, nu se aplica persoanelor fizice cu conventii civile, zilieri s.a. (indiferent ca sunt pensionare sau nu).

Astfel, pentru completarea formularului 112 cu privire la un pensionar retribuit in baza unui cc, as merge pe varianta d-lui (imi cer scuze, dar nu mai stiu exact cine era) care spunea ca adauga 0 (zero) la rubrica 6.Venit brut realizat din sectiunea C al anexei nr. 1.2, astfel formularul nu mai calculeaza la rubrica 13.Bază contribuţie Individuală ASIGURÃRI SOCIALE, iar campul ramane 0 (zero).

Desigur, ramane a se completa impozitul retinut acestor persoane in:
Anexa nr. 1, ->
->SECŢIUNEA A - Creanţe fiscale din impozit pe venitul din salarii şi contribuţii sociale, ->
->la pozitia nr. 29. (616)- Impozit pe veniturile rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil

Am facut o simulare, iar formularul a fost validat (declaratia validata cuprindea o persoana pe baza de CC + un angajat cu CIM + doi pe baza de contract de mandat).
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
zetubald, utilizator
deschid un alt post deoarece imi doresc sa fie tratata ca problema separata:

In cazul zilierilor, pentru care, conform ghidului de mai sus, se completeaza aceesi declaratie 112, as dori sa stiu cum se trec acestia in formular:

1. se completeaza doar anexa 1, Sectiunea A si sub ce Tip de Creanta se incadreaza impozitul de 16% platit de acestia?, sau

2. atat pc.1, cat si Anexa 1.2, la ce Sectiune si sub ce Tip de asigurat?
Aveti dreptate, numai ca ghidul vorbeste despre conventii civile si zilieri si alte cazuri de conventii civile. Le trateaza, mie asa mi se pare gresit. Nu-mi mai bat capul sa ma intreb de ce si cum. Mi se pare mult mai simplu sa respect legea.

Asa am crezut si noi, in dezbaterea pe acest topic, ca pensionarii cu CC nu platesc decat impozit. Ei bine NU, platesc si CAS, conform Decl.112. O simulare pe acest formular cu un pensionar cu CC (sectiunea C) va determina aparitia contributiei CAS care nu se sterge ...orice ai face. Deci pensionarii cu CC platesc CAS, iar separat isi platesc singuri CASS (sanatatea).

Nu am mai facut corectiile respective in acest topic pentru ca am avut discutii oarecum asemanatoare pe alte topicuri deschise de utilizatori cam cu acelasi subiect.

Din punctul meu de vedere, si o spun cat se poate de raspicat, fiind o fosta infocata sustinatoare a conventiilor civile la asociatiile de proprietari, deci sustin in momentul de fata intrarea in legalitate a asociatiilor de proprietari, cu plata contributiilor impuse de lege si....cu dormitul linistit pe perna ta, cum se zice, fara sa-i fie teama presedintelui sau administratorului ca ii bate ANAF-ul sau ITM-ul la usa si-i aplica amenzi de zeci, sute de milioane.

Cine vrea adrenalina, sa mentina conventiile civile si sa ignore legislatia.

Trebuie sa invatam cu totii sa respectam legea, sa respectam autoritatea, sa ne respectam reciproc si sa respectam proprietatea cu bunele si relele ei.

Deci e de facut CIM angajatilor si de declarat pe 112 tot ce e de declarat! Cred ca e momentul sa lasam tzafna pe stat deoparte si sa intram in randul lumii, respectand legea!

La al doilea post va raspund ca zilierii se completeaza cu nume si prenume, CNP si casa de sanatate ca si angajatii din sectiunea A, dar la sectiunea C si va alegeti punctul 18 din tipul de angajat.
In Decl.112 completati atat CIM-urile, cat si CC-urile.
Pentru CC veti avea o creanta in plus pe care o veti adauga manual la sfarsit....si anume "Impozitul pe conventii civile" cod 616, il completati la "datorat" manual, facand socoteala separat cat este totalul impozitului la toate CC-urile.

Cand faceti plata acestor sume datorate, impozitul il platiti la Bugetul de stat, iar contributiile (toate absolut) la Bugetul asigurarilor sociale. Sunt conturi bancare la trezorerie...diferite. Atentie! sa nu trimiteti toti banii intr-un singur loc, amestecand impozitele (bugetul de stat) cu contributiile *bugetul asigurarilor sociale)!
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)