avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri

Art. 1
In intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) zilier aa‚¬`` persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar.
........................
Art. 11
Se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:
a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de intretinere si curatenie.
............................................

@Adam Grecu: pentru curatenie la subsol poti angaja zilieri, in schimb pentru schimbarea unui robinet nu prea. Asociatiile de proprietari nu se pot incadra decat la litera j). din art.11 prezentat mai sus, dar tot inseamna ceva mai mult decat nimic.

@elga50: referitor la completarea decl.112 pentru cei cu CC am inteles, in schimb pe mine ma intereseaza cum completez declaratia pentru zilieri. se pare ca nu a mai incercat nimeni acest lucru pana acum.
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
zetubald, utilizator
Nu cred ca intra in Decl.112.
Intai trebuie stabilit ce fel de taxare se aplica acestora si daca e sa dam crezare celor spuse de @Adam Grecu, atunci se depune numai decl.100 pentru ei, tot la cod de impozitare 616.
Adam Grecu are dreptate. Conform legii zilierii nu datoreaza decat impozitul de 16%, iar in ghid se specifica clar faptul ca se depune formularul 112, "in care se declara impozitul pe veniturile platite zilierilor". Din pacate nu se dau si instructiunile de completare in cazul acestora :(

Later edit:
Am gasit ceva pe un site extern; nu stiu daca este permis sa postez linkul, dar voi cita in continuare:
Venitul realizat de zilieri in baza Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, reprezinta venit asimilat salariului, pentru care sunt aplicabile prevederile cap.III �Venituri din salarii� al titlului III �Impozit pe venit� din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.

Zilierii datoreaza impozit pentru venitul realizat sub forma de remuneratie bruta zilnica. Impozitul se calculeaza de catre beneficiarii de lucrari prin aplicarea cotei 16% asupra remuneratiei brute zilnice.

Calculul si retinerea impozitului datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice, iar virarea la bugetul de stat a impozitului se va efectua pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se plateste venitul.

Impozitul se declara in formularul 112 �Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate�, completand :

- in Anexa nr.1 Sectiunea �Creante fiscale� numai informatia privind impozitul pe veniturile din salarii,
- in Anexa nr.1.1-Anexa angajator numai informatia referitoare la Casa de asigurari de sanatate

fara a completa Anexa nr.1.2-Anexa asigurat .

Recomandam sa va actualizati in permanenta programul cu ultima varianta, pe care o puteti descarca de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala www.anaf.ro.

Oare sa o iau de buna informatia?
zetubald, utilizator
Buna ziua, am si eu doua nelamuriri, daca ma puteti ajuta:sorry:
1. sunt administrator la 2 asociatii.Am nevoie de certificatul digital pentru depunerea declaratiilor.Ce fac ? achizitionez unul pentru fiecare asociatie sau comand unul si-l folosesc la ambele blocuri? In cazul doi cum impart cheltuiala ca la mine se cam certa intre ei.Nici nu vor unul pentru fiecare asociatie dar nici nu vor unul singur pe numele unui singur bloc? Aveti asemenea cazuri?
2.Pana luna trecuta am facut conventii civile pentru diferite lucrari pentru care am depus impozitul pe declaratia 100.S-a inteleg ca nu mai este valabila legea 58( scuze daca gresesc) aceea care spunea ca pensionarii nu platesc decat impozit? De acum incolo pe toate conventiile (indiferent pensionar sau nu) se plateste si CAS si se declara in 112???
Va multumesc din suflet pentru sfaturi!
1. Achizitionati un certificat pe numele dv. Costurile le impartiti la doi si platesc jumi-juma. Imputernicirea notariala o plateste fiecare in parte. Va trebuie imputernicire de la fiecare asociatie (presedinte) ca va imputerniceste sa faceti declaratiile. Notarii stiu despre ce e vorba. O asemenea imputernicire costa in jur de 60-62 lei.
Daca nu vor nici asa, atunci nu mai depuneti nimic ca sa plateasca amenda.

2. Personal nu mai dau sfaturi cu privire la conventiile civile care sunt in afara legii.
Pe Decl.112, indiferent ca sunt pensionari sau nu, se plateste CAS la CC.
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)