avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire pe salariu
Discuție deschisă în Executare silită

poprire pe salariu

In ce conditii se poate dispune poprirea directa pe salariu, de catre un executor judecatoresc, pe baza unui titlu executor? Asa direct ? Fara somatie trimisa mai intai debitorului si cu nerespectarea procedurii de executare ? :O Pai poate debitorul nici nu mai are de plata acea suma sau a platit-o de mult, sau este vorba de o creanta incerta care nu poate fi supusa executarii, sau poate debitorul este de buna credinta si doreste sa plateasca suma, sau poate este vorba de hotarari judecatoresti care au fost date cu nerespectarea legii....etc. Eu cred ca instituirea popririi pe salariu se poate face doar daca s-a emis mai intai o somatie, debitorul a fost instiintat, si da dovada de REA CREDINTA. Nu asa....ca sa ne aflam in treaba si " sa facem de ras la servici debitorul ca asa vrem noi sa aratam ca avem putere " ...X-( Ce spun specialistii in acest sens ? Astept comentarii....Va rog. :-/

Completare : somatia de la executor suna asa " va facem cunoscut ca s-a dispus infiintarea popririi asupra salariului dvs. pana la concurenta sumei de....1800 lei....conform titlului executoriu din decizia civila nr..../2006 - fara a se da detalii cu privire la componenta sumei de 1800 lei si ce reprezinta exact. Cica e "debit" ....#-o
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
Krissia ., Alte profesii
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 14:29, 4 Mai 2008
1. este competent executorul judecătoresc din circumscripţia judecătoriei în a cărei rază teritorială urmează să se facă executarea.
2. Contestaţiile care privesc actele de executare, urmărirea însăşi, sunt de competenţa instanţei de executare. Prin instanţă de executare se înţelege judecătoria în circumscripţia căreia se va face executarea, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.
3. Potrivit art.401 c.proc.civ.:
(1) Contestaţia se poate face în termen de 15 zile de la data când:
a) contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestă sau de refuzul de a îndeplini un act de executare;
b) cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;
c) debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.

Termenul pentru introducerea contestaţiei la executare este un termen de decădere. Decăderea poate fi evitată prin aplicarea dispoziţiilor art.103 c.proc.civ. referitoare la repunerea în termen şi potrivit cărora „neexercitarea oricărei căi de atac şi neîndeplinirea oricărui alt act de procedură în termenul legal atrage decăderea afară de cazul când legea dispune altfel sau când partea dovedeşte că a fost împiedicată printr-o împrejurare mai presus de voinţa ei”. În acest din urmă caz, actul de procedură se va îndeplini în termen de 15 zile de la încetarea împiedicării.

elis a scris:

1. este competent executorul judecătoresc din circumscripţia judecătoriei în a cărei rază teritorială urmează să se facă executarea.




In cazul popririi avem de a face cu o competenta alternativa:
- executorul judecatoresc din circumscriptia in care isi are domiciliul sau sediul debitorul;
- executorul judecatoresc din circumscriptia in care isi are domiciliul sau sediul tertul poprit.
Din pacate abia acum am reintrat pe forum. Nu am vazut mesajul la timp.
Oricum, ce a scris elis si Eugen este foarte corect!:coffee:;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare tardiva geo-vem geo-vem Ce sansa ori prin ce metoda, mai am sa ma opun unei executari daca am sarit din termen,si clar ar fi respinsa ca tardiva?As putea cu ocazia infiintarii popriri? (vezi toată discuția)
Contestatie la executare galati galati buna ziua, am o rugaminte, imi puteti spune va rog cand trebuia formulata o contestatie in anulare prima data cand s-a primit somatia sau se poate si ... (vezi toată discuția)
Termen pt contestatia la executare alexandra.a1404 alexandra.a1404 Caz: Se face executarea unor drepturi pe baza unei hotariri judecatoresti definitive, fara a se trimite somatie la sediul firmei. Societatea afla de aceasta ... (vezi toată discuția)