In ce conditii se poate dispune poprirea directa pe salariu, de catre un executor judecatoresc, pe baza unui titlu executor? Asa direct ? Fara somatie trimisa mai intai debitorului si cu nerespectarea procedurii de executare ? :O Pai poate debitorul nici nu mai are de plata acea suma sau a platit-o de mult, sau este vorba de o creanta incerta care nu poate fi supusa executarii, sau poate debitorul este de buna credinta si doreste sa plateasca suma, sau poate este vorba de hotarari judecatoresti care au fost date cu nerespectarea legii....etc. Eu cred ca instituirea popririi pe salariu se poate face doar daca s-a emis mai intai o somatie, debitorul a fost instiintat, si da dovada de REA CREDINTA. Nu asa....ca sa ne aflam in treaba si " sa facem de ras la servici debitorul ca asa vrem noi sa aratam ca avem putere " ...X-( Ce spun specialistii in acest sens ? Astept comentarii....Va rog. :-/
Completare : somatia de la executor suna asa " va facem cunoscut ca s-a dispus infiintarea popririi asupra salariului dvs. pana la concurenta sumei de....1800 lei....conform titlului executoriu din decizia civila nr..../2006 - fara a se da detalii cu privire la componenta sumei de 1800 lei si ce reprezinta exact. Cica e "debit" ....#-o
1. Elis - corect.
2. Gabi - ma refeream la infractiune facuta de presedinta ca a solicitat punerea in executare a unei sume pe care deja am platit-o si tot la ea ma refeream cand am zis de plangere.
3. Partile in dosarul penal sunt o vecina si fosta administratora (actuala presedinta ). S-a aflat pe rolul TMB unde s-a dat o hotarare prin care s-a dispus " trimiterea cauzei la procuror in vederea i.u.p. sub aspectul infractiunilor prev de art. 214 /289/ 290/ si 291 C.p. " - infractiuni savarsite de fosta administratora si fostul presedinte. DEFINITIVA. In prezent dosarul este la parchet, procurorul nedand inca rezolutia de i.u.p. ( cum spuneam intr-un post anterior de pe forum, e un dosar care "frige"...In acest dosar sunt si hotarari date in cauzele mele anterioare precum si documente care privesc cauza mea, dar eu nu sunt parte in acest dosar.
4. Referitor la sume: atat instanta de fond cat si cea de recurs au stabilit aceeasi suma de plata la cotele de intretinere, pe care am achitat-o. Diferenta intre cele 2 instante fiind aceea ca :
a) instanta de fond a dispus "respingerea capatului de cerere cu privire la penalizari" iar
b) instanta de recurs a stabilit ca am de plata si penalizarile, plus cheltuieli de recurs.
5. Asta este defapt problema mea. Penalizarile. Pt ca au fost calculate pe baza unui proces verbal falsificat, nu le-am platit. Cum poate cineva sa ma oblige ( chiar si prin hotarare judecatoreasca pe civil ) sa platesc o suma ce a fost calculata prin fals si uz de fals....? Este aberant. X-(
6. Instanta de recurs a stabilit cheltuielile judecatoresti tot in sarcina mea. Normal ca nici pe acestea nu le-am platit fiind vorba de fals si uz de fals, situatie ce a fost demonstrata ulterior in procesul penal al vecinei.
Ok,
Atunci citeste cu atentie solutiile care ti le-am dat mai sus, si procedeaza in consecinta.
La momentul acesta conteaza mai putin ce a stabilit instanta de fond. Decizia de la Trib. este cea care constituie titlul executoriu.
Daca nu ai inca iup in acel dosar penal...mergi pe contestatia la titlu, pentru lamurirea intinderii sumei care se cere executata. Si introduce mai repede cerere de suspendare pe OP.
Ca restul il mai faci din mers.:)
ok. Asa am sa fac.
1. Dar tot nu m-ai lamurit cu cheltuielile de judecata ? Se vor solutiona asa, prin contestatia la titlu pe care o voi trimite la instanta de recurs si prin care voi solicita lamuriri cu privire la intinderea sumei care se cere executata? Si la care voi atasa si hotararea definitiva din penal a vecinei intrucat are legatura cu cauza ?
2. Cererea de suspendare prin O.P. unde o trimit ? La judecatorie in dosarul de executare ? Ca din actele pe care le-am primit nu rezulta ca ar fi un nr la judecatorie. Scrie doar dosar de executare nr....din......2008. Ar trebui sa depun contestatia la executor nu-i asa? Si oricum voi atasa si la aceasta hotararea definitiva de la penal. Ce zici e bine asa ? :-/
3. Ambele hotarari sunt legalizate si investite....E ok asa ? Nu trebuia doar cea de la recurs ? :-/
Nu Krissia, cheltuielile de judecata trebuiesc platite. Fiindca, pana una alta, ai o hotarare judecatoreasca prin care esti pusa in executare. Ca este buna sau nu...asta nu prea mai conteaza acum. Vei vedea ce se intampla cu plangerea penala. Abia apoi, o sa mai vorbim si despre posibilitatile pe care le ai pentru a-ti recupera aceste cheltuieli.
Asculta-ma te rog cu atentie:
Trebuie sa intelegi ca pentru a face o conbtestatie la executare si cererea de suspendare provizorie, trebuie sa te incadrezi in acel termen de 15 zile cerut de prev.art.401 cpc. Este un termen de decadere.
Deci tu acum vei face : o cerere de suspendare provizorie a executarii silite prev. art. 581 cpc pe care o depui la Judecatorie si in acelasi timp o contestatie la executare impotriva actelor de executare (prev.art.399 cpc)intocmite de catre executorul respectiv (si arati exact care sunt actele de executare care consideri ca au fost incheiate de catre executor cu nerespecatarea prev.legale), contestatie care va avea doua capete de cerere : 1. anularea actelor de executare si 2. suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei la executare.
Intre timp , sa platesti acele cheltuieli de judecata(dar vezi intai daca au fost cerute de catre creditor prin cererea de executare care a fost depusa la executor). Abia dupa asta vei face si o contestatie la titlu...dar, nu te grabi, acest gen de contestatie nu este tinut de un anume termen. Se poate face cat timp tine executarea silita.
Pe langa alte actiuni in instanta, in calitatea ta de debitor, ai dreptul sa studiezi dosarul de executare silita de la executorul judecatoresc care te urmareste. Daca ai achitat debitul pentru care esti urmarita, prezinta-te la executor si depune dovezile de achitare, pe baza de cerere de anexare acte, intocmita in 2 exemplare din care pastrezi unul cu nr. de inregistrare de la executor.