avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire pe salariu
Discuție deschisă în Executare silită

poprire pe salariu

In ce conditii se poate dispune poprirea directa pe salariu, de catre un executor judecatoresc, pe baza unui titlu executor? Asa direct ? Fara somatie trimisa mai intai debitorului si cu nerespectarea procedurii de executare ? :O Pai poate debitorul nici nu mai are de plata acea suma sau a platit-o de mult, sau este vorba de o creanta incerta care nu poate fi supusa executarii, sau poate debitorul este de buna credinta si doreste sa plateasca suma, sau poate este vorba de hotarari judecatoresti care au fost date cu nerespectarea legii....etc. Eu cred ca instituirea popririi pe salariu se poate face doar daca s-a emis mai intai o somatie, debitorul a fost instiintat, si da dovada de REA CREDINTA. Nu asa....ca sa ne aflam in treaba si " sa facem de ras la servici debitorul ca asa vrem noi sa aratam ca avem putere " ...X-( Ce spun specialistii in acest sens ? Astept comentarii....Va rog. :-/

Completare : somatia de la executor suna asa " va facem cunoscut ca s-a dispus infiintarea popririi asupra salariului dvs. pana la concurenta sumei de....1800 lei....conform titlului executoriu din decizia civila nr..../2006 - fara a se da detalii cu privire la componenta sumei de 1800 lei si ce reprezinta exact. Cica e "debit" ....#-o
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
Krissia ., Alte profesii
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 14:29, 4 Mai 2008
Krissia a scris:

Oricum voi face contestatie la executare, cerere de desfiintare a executarii si cerere de suspendare a executarii pe cale de O.P. invocand art. 244 (1) pct 1 si 2 C.p.c.. Chiar daca este vorba de o alta cauza in care eu nu sunt parte, dar are legatura cu obiectul executarii pe care "d-na presedinta infractoare" a solicitat-o.Si ii voi depune si plangere penala pentru abuz in serviciu, inselaciune, hartuire si continuarea infractiunii.
Chiar daca o hotarare judecatoreasca este definitiva si irevocabila dar nu reflecta realitatea nu tot de autoritate de lucru judecat vorbim ? :-/

Scumpo,
Nu poti cere "desfiintarea executarii silite" , ci anularea actelor de executare intocmite cu nerespectarea disp. privitoare la executarea silita sau la efectuarea oricarui act de executare de catre executorul judecatoresc.
Prin aceasta contestatie la executare tu nu mai poti pune in discutie fondul cauzei din care provine titlul care se executa !

Contestaţia la executare este destinată să înlăture neregularităţile comise cu prilejul urmăririi silite, ea nu este şi nu poate fi considerată ca un mijloc procedural destinat a anula sau modifica însăşi titlul executoriu. Cu alte cuvinte, instanţa competentă a statua asupra contestaţiei la executare nu poate examina împrejurări care vizează fondul cauzei şi care sunt de natură să repună în discuţie o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Contestaţia la executare vizează doar împrejurări survenite după încuviinţarea executării silite şi care sunt legate de modul de aducere la îndeplinire a dispoziţiilor cuprinse întrun titlu executoriu.

In privinta cererii de suspendare prin OP (art.581 cpc): aceasta suspendare o ceri provizotiu, pana la judecarea cererii de suspendare din cadrul contestatiei la executare.
Temeiul de drept pt. cererea de suspendare din contestatie este 403(1 cpc si nu art.244 al.1 , 2 cpc.
Poti obtine intai o suspendare a executarii in cadrul contestatiei apoi, functie de imprejurari, ceri suspendarea judecatii cf. prev.art.244 al.1,2..cpc. Daca a inceput up in acel dosar penal...fii desteapta, obtine mai intai suspendarea provizorie, apoi suspendarea in contestatie, apoi...cerere de suspendare a judecatii pe art.244 al.2 cpc.
Mai ai o varianta: dupa ce obtii suspendarea executarii (si pe OP si in contestatie)...daca nu ai nimic de la Parchet (vreo rezolutie de incepere a up) fa inscrierea in fals (vezi art.183 cpc).

Speta este relativ simpla, vazuta din afara.:)
Da Gabi / asa ziceam si eu dar m am referit strict la 244 pt ca e vorba de un dosar penal pe rol si vorbim deja de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a dispus i.u.p. pt fals si uz de fals.Nu am mai facut referire la art care opereaza in cazul contestatiei si cererii de supendare pt ca erau deja stiute de voi specialistii...:"> / Si in plus, repet poprirea a fost trimisa de executor la o unitate cu care nu am nici un fel de raporturi contractuale de munca, asa ca....oricum cred ca putem vorbi de un aspect de nulitate. Ce spui ? Iar in acest caz oare nu avea nevoie de incuviintarea instantei? care trebuia sa verifice mai intai daca intr adevar lucrez acolo? :-/
alte aspecte

1.Am si informatii din care rezulta ca dosarul de executare a fost depus la acest executor din luna februarie 2007....apoi a facut anul acesta un alt dosar...Asa ca as aprecia ca putem vorbi de perimarea executarii avand in vedere ca primul dosar a ramas in nelucrare mai mult de 6 luni.Ramane doar sa probez. In procesul verbal al executorului nu sunt mentionate nr si data chitantei cu care s-a achitat onorariul acestuia....Dupa ce voi depune contestatia voi avea dosarul la instanta si acolo voi vedea.
2. Ce sa fac cu cheltuielile judecatoresti ? sa le achit ? si daca da, unde si cum ? care este procedura ? ca am eu grija dupa aia sa le recuperez de la specialista in infractiuni / referitor la hotarari din cate stiu acestea sunt depuse si in dosarul penal in care s-a dat acea hotarare de i.u.p. De aceea intreb : sa le achit sau nu?
3. Ce masura pot lua impotriva acesteia referitor la faptul ca a solicitat executarea silita a unei sume achitate de mine anterior ? nu e vorba de inselaciune art. 215 c.p. ? si de santaj art. 194 c.p. ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2008
Krissia ., Alte profesii
1.Despre ce dosar penal este vorba? Mai exact: partile, infractiunea si pe rolul carei instante se afla la aceasta ora?
2.Despre ce hotarare jud. vorbesti? Cum se putea dispune prin hot. jud. i.u.p. (totusi , vorbesti despre inceperea sau incetarea up ?) ? Sigur nu confunzi cu rezolutia procurorului de caz?
3.Acea perimare nici nu te incurca nici nu te ajuta!
4.Tot ce consideri ca poate fi atins in contestatia la executare (numai sa fie referitor la actele de executare incheiate de executor...sa nu discuti pe fond , ca nu se mai poate!) privitor la nelegalitatea actelor de executare, poate fi analizat si anulat de catre instanta de executare.
5.Deci tu sustii ca suma care a fost stabilita de catre instanta de recurs, si care constituie si titlul executoriu, a fost achitata de tine acum 2 ani .
In aceasta situatie, avand si dovada platii sumei, poti cere instantei care a pronuntat hotararea ce se executa, printro contestatie la titlu, sa lamureasca intinderea titlului executoriu si sa arate executorului care este suma reala care trebuie executata.(art.400 cpc).
6.Cheltuielile de judecata au fost incluse tot in titlul executoriu? Daca da, fiind in procedura de executare , toate sumele care au legatura cu acel titlu executoriu trebuiesc consemnate la CEC, la dispozitia organului de executare. Sa stii ca vei fi obligata si la plata cheltuielilor de executare.
7.Este f. important sa te duci la executor si sa ceri sa-ti arate dosarul de executare. Sa te
uiti cu atentie la cererea creditorului catre executor si sa vezi ce anume cere sa se execute. Nu, nu se poate vb despre vreo infractiune.

Iti recomand sa ai o relatie foarte prietenoasa cu executorul judecatoresc si...tine aproape de el! Sa fii la curent permanent cu toate actele de executare pe care le incheie. Crede-ma, am rezolvat mai multe legate de executarea silita, vorbind frumos cu ei, decat atunci cand i-am „atacat” cu fel si fel de plangeri sau...mai stiu eu ce!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2008
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Este vorba despre doua hotarari judecatoresti : una penala prin care TMB trimite un dosar la parchet pentru inceperea urmaririi penale impotriva presedintei asociatiei si a doua civila prin care asociatia reprezentata de catre presedinta a dat in judecata pentru plata cheltuielilor de intretinere restante - hotarare care a devenit irevocabila.

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare tardiva geo-vem geo-vem Ce sansa ori prin ce metoda, mai am sa ma opun unei executari daca am sarit din termen,si clar ar fi respinsa ca tardiva?As putea cu ocazia infiintarii popriri? (vezi toată discuția)
Contestatie la executare galati galati buna ziua, am o rugaminte, imi puteti spune va rog cand trebuia formulata o contestatie in anulare prima data cand s-a primit somatia sau se poate si ... (vezi toată discuția)
Termen pt contestatia la executare alexandra.a1404 alexandra.a1404 Caz: Se face executarea unor drepturi pe baza unei hotariri judecatoresti definitive, fara a se trimite somatie la sediul firmei. Societatea afla de aceasta ... (vezi toată discuția)