avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... am parasit locul accidentului?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

am parasit locul accidentului?

Am avut un accident cu pagube materiale.Prostia mea a fost ca am plecat de la locul accidentului,pentru ca cei din masina avariat au devenit foarte violenti.M-am prezentat a doua zi si am relatat cele intamplat. Ulterior am aflat ca,conducatorul auto avariat a fost dus la spital dar nu a fost retinut.Are 0 zile ingrijiri medicale.In cauza s-a intocmit dosar de cercetare penala care urmeaza a fi solutionat procedural prin Parchet.Va rog sa ma lamuriti....pot fi acuzat de parasirea locului accidentului?Mentionez ca nu eram sub influenta alcoolului
Parerea mea este urmatoarea. Potrivit art. 89 din OUG 195/2002 rep, parasirea locului accidentului se retine daca accidentul s-a produs ca urmare a comiterii unei infractiuni sau fuga s-a "produs" pentru ascunderea unei infractiuni. Daca dvs aveti permis de conducere valabil pentru categoria din care face parte auto condus, autoturismul condus este inmatriculat in circulatie, dvs nu aveati o alcoolemie peste limita legala si nicio persoana nu a fost vatamata corporal, nu vi se poate retine parasirea locului accidentului. Exista o decizie a ICCJ care spune ca parasirea locului accidentului se retine doar in cazul vatamarilor corporale care necesita mai mult de 10 zile ingrijiri medicale pentru vindecare (stabilite prin act medico-legal). Daca nu ati fost chemat la politie sa vi se aduca la cunostinta ca sunteti invinuit de comiterea vreunei infractiuni si stiti sigur ca dosarul este la parchet, stati linistit, solutia va fi NUP. Indiferent de solutia propusa de politist, dosarul penal merge la parchet unde procurorul poate confirma solutia propusa de politist sau poate dispune refacerea cercetarilor etc. La ceea ce ati spus pana acum eu zic sa stati linistit (in ceea ce priveste latura penala). Contraventional ... ramane de vazut
Pentru faptul de a nu fi avut asigurarea de raspundere civila valabila, in cazul descris de dvs., nu se poate accede in latura penala. Va incadrati la art. 112, alin. 1, lit. s, Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri: vehiculul nu este asigurat de raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii; alin. 2 ) In situatiile prevazute la alin.(1) lit.b), c), e), g), k), o), p), r) si s), la retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, iar in cazurile prevazute la alin.(1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t) u), v) si x), o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile; alin. 3 ) In situatiile prevazute la alin.(1) lit.b), o), p), r) si s), odata cu retinerea certificatului de inmatriculare, politistul rutier retrage si numerele de inmatriculare sau de inregistrare; alin. 4 ) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare si placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, cu exceptia celor care nu corespund standardelor, se restituie proprietarului sau utilizatorului vehiculului de catre politia rutiera, la prezentarea de catre acesta a dovezii incetarii motivului pentru care documentul a fost retinut, in conditiile prevazute in regulament.
Multumesc pt rasp dan_mihutiu.Asa stiam si eu....ca nu se poate numi pararasirea locului accidentului,daca nu exista victima .Totusi politisti vor sa insiste pe faptul ca am parasit locul,datorita faptului ca eram sub influenta bauturilor alcoolice.Pot dovedi aceasta prin martori.Eram in stare de soc si m-am speriat f tare la reactia celor din jurul meu.Pot dovedi prin certificat medical,ca sunt bolnav cardiac.Politisti mi-au cerut o suma de bani cu care nu am fost de acord.Pentru ce sa dau bani?Am de platit 105 milioane reparatia masini,bani pe care am sa-i platesc in rate.Politia in 7luni de la accident nu ma anuntat de nimic.Carnetul de conducere si certificatul de inmatriculare se afla inca la ei.As vrea sa merg maine la Parchet sa studiez acel dosar pt ca nu stiu ce contine.Sa inteleg ca oricum acel ,trebuia sa ajunga la Parchet?Sa angajez un avocat sau inca nu e cazul?
Astept si alte pareri despre acest subiect.Va multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis retinut pentru acuzarea de vatamare corporala? mike_mocy mike_mocy Am si eu o intrebare, acum cateva zile a trebuit sa conduc masina unui prieten, pe strada unde ma aflat mai era si un domn un stare de ebrietate, care la scurt ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru vatamare corporala si fuga de la locul accidentului stelutza_tl stelutza_tl Buna seara, Am o problema si as avea nevoie de un sfat al unui avocat. Dintr-un conflict verbal al sotului meu cu un sofer de taxi ( soferul de taxi a ... (vezi toată discuția)