avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... masina de spalat in garantie si nu mi-o repara
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

masina de spalat in garantie si nu mi-o repara

Anul trecut am achizitionat o masina de spalat,in decembrie am contactat firma care asigura service-ul avand probleme cu amsina,nu storcea hainele,imi dadea o eroare,dura si 3 ore programul.In data de 28 decembrie a venit cineva s-a uitat, masina nu are nimic,mi-a zis ca va tine dosarul deschis 10 zile si daca, intre timp mai am probleme sa sun.Am avut iar probleme,am sunat si mi-au zis ca vor veni in ziua urmatoare,a asteptat o saptamana.Am sunat si d-na care a raspuns la telefon a zis ca poate omul a murit,sau a vut si el probleme ,de parca ma interesa pe mine de problemele lor,macar sa fii sunat si uite asa s-a iscat un conflict si mi-a zis ca o sa-mi schimbe un senzor la morot.Astept de peste o saptamana sa vina cu senzorul,sun nu-mi raspunde nimeni,am fost la ei la sediu si mi-au zis ca vor veni.
Exista vreo lege care specifica in cat timp ar trebui sa-mi repare masina? Ca deja astept de aproape o luna.Sau ce pot face in situatia asta?
Cel mai recent răspuns: vsu , utilizator 10:09, 27 Ianuarie 2011
Eu v-as sfatui sa sunati si direct la producator (au reprezentanta in Bucuresti) sa le explicati situatia. Noi am avut aceeasi problema cu un aspirator. Cei de la service ne-au tot amanat, ne minteau ca nu au piesa. Am sunat la producator si a doua zi cei de la service ne-au sunat sa ne ridicam aspiratorul.
maximavocat a scris:

Conform Legii 449/2003-privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora
Art. 11
(4) Orice reparare sau înlocuire a produselor va fi făcută în cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilită de comun acord, în scris, între vânzător şi consumator, şi fără niciun inconvenient semnificativ pentru consumator, luându-se în considerare natura produselor şi scopul pentru care acesta a solicitat produsele. Perioada de timp stabilită nu poate depăşi 15 zile calendaristice de la data la care cumpărătorul a adus la cunoştinţă vânzătorului lipsa de conformitate a produsului

Din ceea ce ati spus dvs. termenul a fost depasit si va puteti adresa la OPC cu o reclamatie.
Totodata service-ul este obligat sa va treaca in certificatul de garantie perioada de nefunctionare a produsului ( din data notificarii pana la data cand ati preluat produsul )
Atentie mare deoarece ei trec decat 15 zile cat este legal ceea ce nu-i corect.
In felul asta vi se va prelungi perioada de garantie atata timp cat produsul nu a functionat.


Cred ca n-ati avut nimic in service daca spuneti ca termenul de reparare e 15 zile de la reclamatie! Nici o masina, un telefon mobil, un fier de calcat?
Domnule vsu daca reprezentantii service nu aplica legea pentru cei care nu o cunosc nu inseamna ca si cu mine au procedat la fel.
Daca cumva stiti mai bine ca mine ce pasi trebuie urmati de ce nu postati pe forum ?
Poate invat si eu de la dumneavoastra unele lucruri noi ceea ce ar fi de un real ajutor.
Nu e cazul sa devenim malitiosi, domnule jurist. Nimeni nu poate garanta calitatea unui bun/serviciu oricat de multe legi s-ar produce.
Au fost cazuri cand producatorii si-au recunoscut greseala dupa mai mult de 15 zile de la punere in functiune. Si nu au fost trimisi in judecata intotdeauna, asa cum spune legea pe care o numiti.
Eu sunt un om de rand si prestez anumite servicii pentru care garantez calitatea in mai bine de 90% din cazuri. Puteti spune si Dumneavoastra acelasi lucru? Adica sfaturile pe care le dati, sunt foarte bune in procent de 90%. Daca da, cine mai pierde procesele in instanta?
Eu am pus problema cu practica, caci de teorie suntem satui! O alta lege care ar fi trebuit sa fie pusa in aplicare in decembrie 2009, n-a existat nici macar o secunda. Daca nu stiti la ce ma refer, intrebati profesorii!
Haideti sa acceptam ca avem legi proaste si ca cei care le folosesc nu sunt la fel (ma refer la juristi, notari, avocati, nu la guvernanti). Dati-mi speranta asta!

Al Dumneavostra,
Stefan Ungureanu
Privind legislatia in materia care a fost armonizata cu cea din UE am spus ca este prost inteleasa si ca atare la fel aplicata.
Problema este ca practica comerciantilor nu este una corecta fata de consumatori si nu inteleg faptul ca in loc sa-si creeze un renume isi fac doar reclama proasta.
Sa nu uitam ca de cand au fost abrogate urmatoarele hotarari comerciantii fac cam ce vor cu consumatorii.
Hotărârea Guvernului nr. 394/1995 privind obligaţiile ce revin agenţilor economici;
Hotărârea Guvernului nr. 665/1995 privind înlocuirea, remedierea sau restituirea contravalorii produselor care reprezintă deficienţe de calitate.

Referitor la legea care trebuia sa existe din 2009 asa cum sustineti ma vad nevoit sa va reamintesc ca exista Legea 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora si tot ce mai trebuie la aceasta lege sunt normele de aplicare pe produse in parte ca sa fie eliminate din start aceste hibe care au aparut in mod inevitabil.
Revenind la subiect am sa va spun cum vad eu cum trebuie sa procedeze comerciantul in mod corect la intrarea produsului in service si dvs. in calitate de comerciant ma puteti combate cu ideile bazate pe practica.

Consumatorul poate duce obiectul neconform la cel care a comercializat produsul sau in service-ul stipulat in certificatul de garantie.
La predarea produsului comerciantul sau reprezentantul service-ului trebuie sa faca o minima constatare eliberand un bon din care sa reiasa data cand a preluat produsul neconform.
Ulterior aflam cu stupoare faptul ca in certificatul de garantie nu este trecuta data predarii bunului ci cu totul alta data astfel incat produsul sta la reparat 30 zile dar in certificat apare 15 zile maxim.
Trebuie trecut in certificatul de garantie data cand a fost preluat produsul de catre comerciant sau service si data cand consumatorul a fost notificat sa vina sa ridice produsul din service.
Am observat faptul ca majoritatea comerciantilor au inceput sa stipuleze in certificat la obligatii pentru utilizator ( pastrarea ambalajului original pentru ca produsul sa nu isi piarda garantia).
Ce sa faca consumatorii care stau intr-o garsoniera si cumpara televizor, combina frigorifica, cuptor cu microunde , etc.... Sa atarne cu sfoara pe balcon ambalajele?
Asta numesc eu o practica comerciala incorecta deoarece nu primesc garantie pentru ambalaj ci pentru produsul in sine.
Daca incepeti si dvs. sa spuneti ca numai in ambalajul original transportul se face in siguranta va pot spune ca ambalajul ala il pot tine in ploaie sau frig si tot nu isi pastreaza caracteristicile scopului pentru care a fost destinat.
Revenind acum la subiectul nostru timpul de 15 zile cat este prevazut acum in Legea 449/2003 fata de 10 zile cat era prevazut in HG 394/1995 este rezonabil.
Daca in tot acest timp rezonabil de 15 zile nu puteti repara produsul aveti posibilitatea sa va intelegeti cu consumatorul ceea ce n-am vazut sau cel putin nu am auzit sa se fi intamplat asa ceva.
Art. 11. - (1) În cazul lipsei conformităţii, consumatorul are dreptul de a solicita vânzătorului în primul rând repararea produsului sau are dreptul de a solicita înlocuirea produsului, în fiecare caz fără plată, cu excepţia situaţiei în care măsura este imposibilă sau disproporţionată
sau
Art. 10. - În cazul lipsei conformităţii, consumatorul are dreptul de a solicita vânzătorului să i se aducă produsul la conformitate, fără plată, prin reparare sau înlocuire, conform art. 11, sau să beneficieze de reducerea corespunzătoare a preţului ori de rezoluţiunea contractului privind acest produs, în condiţiile art. 13 şi 14.
Cu toata stima domnule Stefan Ungureanu vreau sa vedeti asta ca pe o parere personala de moment si totusi nutresc speranta ca operatorii sa-si schimbe mentalitatea si sa-si atraga clientii si prin modalitatea de a rezolva problemele cand la produsele pe care le comercializeaza apar defectiuni in perioada de garantie.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
ContSters158230, utilizator

Alte discuții în legătură

Inlocuirea unui produs care nu a putut fi reparat EPurpl3 EPurpl3 Buna ziua, am o problema cu un produs cu care am fost in service de mai multe de 4 ori fara nici nu rezultat. Este evident ca nu poate fi reparat iar eu as ... (vezi toată discuția)
Masina noua 1000 km in service defect de fabricatie doclaro doclaro Buna ziua, Am cumparat o masina noua si la 1000 km mi-a aparut cheia de service cu avarie sist de franare in bord si alti martori am tras pe dreapta am ... (vezi toată discuția)
Lege privind garantiile candyman19_2003 candyman19_2003 Buna ziua. Lucrez in retail si as vrea sa lamuresc cateva neclaritati pe care le am legat de legea 449/2003, lege care se refera la acordarea ... (vezi toată discuția)